Solucan gübresi nasıl pazarlanır?

Bu işe girmek isteyenlerin ilk olarak aklına takılan soru; üretmiş olduğum solucan gübresini nasıl pazarlarım?

Solucan gübresi üretmeye karar verdiğinizde solucan sayısını ilk etapta fazla tutmaya hiç gerek yok. Odaklanmanız gereken konu; küçük sermaye ile işe başlamak, zaman içinde tecrübe kazanmak ve bu sürede hızla solucan sayısını arttırmak.

50 bin adet solucan ile işe başlayan bir üretici bir yılın sonunda en kötü ihtimal 800 bin adet solucana sahip olur.  Bu sürede şirket kurmanıza yada bakanlık lisansı almanıza gerek yok. Kaliforniya solucanları safkan oldukları sürece bir yılda en az 16 kat çoğalıyor.  Zaten bu rakama ulaştığınızda artık aylık 3 ton satışa hazır gübre üretme potansiyeline sahip olacaksınız. Ayrıca her 3 ayda bir bu üretim potansiyeli 2 katına çıkacak.

Solucan gübresi nasıl satılır?

Yukarıdaki rakamlara ulaştığınızda yapmanız gereken solucan gübresini analiz ettirmek. Analiz sonuçları olumlu çıktığında, yani Tarım bakanlığı tarafından istenilen şartlar yerine getirildiğinde bu analiz raporu ile lisans alabilirsiniz.  Eğer şirket kurmak için Kosgeb hibe desteği almayı düşünüyorsanız bulunduğunuz bölgedeki Kosgeb müdürlüğüne gidip bilgi alabilirsiniz.

Solucan gübresi satın almak isteyenler; seracılar, fideciler, fidancılar, peyzaj şirketleri, meyve sebze üreticileri ve tabi ki %100 organik üretim yapanlar. Bunlara solucan gübresi satmanın anahtarı ise, kaliteli gübre sunmaktır. Kaliteli solucan gübresi ise kaliteli solucan maması ile elde edilir. Eğer çiftçiye ekonomik fayda sağlayan kaliteli bir ürün sunarsanız sizi asla geri çevirmez.

Günümüzde en etkili pazarlama stratejisi müşteri memnuniyetine odaklanmaktır. Eğer kalite açısından üreticiyi tatmin ederseniz sürdürülebilir müşteri kazanmak oldukça kolaydır. Çevrenizde gübre kullanmaya meyilli olan tüm üreticileri değerlendirmek sizin elinizde. Özellikle büyük çiftçiye gidip reklam amacıyla bir miktar numune vermek iyi bir pazarlama taktiğidir. Eğer ürettiğiniz solucan gübresi kalite açısından gerçekten tatmin edici ise zaten numune verdiğiniz çiftçiye ekonomik değer katacaktır. Bu durumda onu müşteri olarak kazanma ihtimaliniz çok yüksektir. Çiftçi ile doğrudan iletişim halinde olmak ve bol miktarda numune dağıtmak solucan gübresi satmak için iyi bir yoldur. Bedava dağıtacağınız solucan gübresini asla kayıp olarak görmeyin. Ürettiğiniz gübre kaliteli ise bu numuneler size sonraki yıllarda sizden sürekli solucan gübresi satın alacak onlarca müşteri kazandırır.

Eğer bu kadar girişken bir kişiliğe sahip değilseniz profesyonel bir pazarlama uzmanıyla iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.

Solucan gübresi üretimi ülkemizde yükselen bir değer, çünkü buna ciddi ihtiyaç var. Henüz üretilen miktar ihtiyacın en fazla %5’lik kısmını karşılıyor.

Ülkemizin bir tarım ülkesi olduğu çok net. Bu sebeple pazar bulmakta sıkıntı yaşamanız imkansız. Ayrıca uygun şartlarda muhafaza edildiği zaman 3 yıl raf ömrü olan bir üründen bahsediyoruz. En büyük sorun ülkemizde çiftçilerin kazanmış olduğu alışkanlıklardan vazgeçirmek biraz zor, ancak devamlı kimyasal gübre kullanmanın topraklarımızın yıllar geçtikçe verimsizleştirdiği ve artık insanların o eski günlerdeki gibi güzel kokan meyve ve sebzelere özlem duyması ve organik tarımın son yıllarda giderek yaygınlaşması, aynı zamanda bu kullanılan gübrenin başta verim artışı olmak üzere birçok faydasının olması,  bu iş için büyük avantaj olarak gözükmektedir. Ayrıca solucan gübresi üretimine doğrudan büyük işletme boyutunda direk başlamak isteyenler için  Kosgeb aracılığıyla hibe destek alanların sayısının da arttığını duymaktayız.

108 Yorum

  1. Merhaba,
    İnternette ilgili videoları izlerken vatandaşın birinin hayvan gübresini fermente etmeye gerek yok dediğini duydum. Yerim kısıtlı acaba fermente etmeden doğrudan versem nasıl bir sonuçla karşılaşırım? Fermente etmeden vermek mümkün mü?

    1. Merhaba, solucanlar telef olur. Ayrıca fermente olmayan gübreyi tüketmeleri mümkün değil.

  2. Solucanlar yeterli sayıya ulaşınca bu sayıda nasıl sabit tutabiliriz. Anladığım kadarıyla sayıları sürekli artmaya devam ediyor?

    1. Böyle bir şey mümkün değil. Ayrıca satmak yerine neden durdurmayı tercih ediyorsunuz. Üremeyi durdurmak cebinize girecek nakit parayı yok saymaktır.

  3. Solucan gübresi üretmek istiyorum. Babamın iş yerinde köşede başlasam olur mu ? Bunun için ekstra bir yere sahip değilim.

  4. Solucan gübresi üretmek istiyorum. Okuduğum yorum ve yazılardan az emek gerektiren ama sabır isteyen bir iş olduğunu düşünüyorum.

  5. Bu sektöre girmek istiyorum ama bu konuda tam detaylı bilgiye ve görsellere ulaşamadım. Bana bu konuda yardımcı olabilecek birileri var mı? Bu konuda bir iş bilen kişi bana ulaşabilirse sevinirim.

  6. Merhaba,
    Biz ufak çaplı üretime başlamak istiyoruz. Önce deneyip zamanla ilerleme düşüncesindeyiz. Solucanları almadan mama hazırlığını yapmalı mıyız, yoksa üretime başladıktan sonra kendi mamamızı üretene kadar sizden temin edebilir miyiz? İlginize şimdiden Teşekkürler.

    1. Merhaba, kendi mamanızı hazırlayana kadar %100 çay posasını 15 gün nemli olarak bir kenarda bekletip kullanabilirsiniz. Böylece mamaya para ödemekten kurtulursunuz. Ayrıca çay posasına bayılırlar.

  7. Merhabalar. 20.000 adet saf kan kaliforniya solucanım var, henüz bu işe yeni başladım. Ne kadar süre içinde mevcut solucanlar ile kaç kilo gübre üretebilirim ve sene sonunda ne kadar solucanım olur? Teşekkür ederim.

  8. 10.000 adet solucanla başladığımızı düşünürsek maliyeti düşük tutmak için hangi ekipmanla başlamak gerekir. Ayrıca toplam maliyeti ne kadar olur?

  9. Solucanları hep mama satın alıp beslemek bize maddi açıdan çok fazla zararı olur mu. Sizden 200 bin adet solucan alıp başlamak istiyorum. İlk yıl için hiç para kazanmadığımı düşünürsek 200 bin solucan sene sonunda 3 milyona yakın olacaktır. Bir yıl içerisinde bu solucanlara kaç kg hazır yem kullanmam gerekir ve 1 yılın sonunda aylık üretimim kaç kg gübre olur. Son olarak da Ankara bu işi yapmak için uygun bir şehir midir? Buğday arpa gibi tarım ürünlerinin gübresi olarak ta solucan gübresi kullanılabilir mi ?

  10. Merhaba,

    Solucan gübresinin nerelerde kullanıldığı bazı başlıklar altında yazılmış. Geniş olarak nerelerde kullanıldığını merak ediyorum. Bu konuda daha detaylı bilgi verebilir misiniz?

    Ben patates tarlalarında kullanılabilirliğini merak ediyorum.

  11. Yerim var ve bu işi yapmayı düşünüyorum. Diyelim ki yaptık ve elimizde gübre var, toptan verebileceğimiz bir yer var mıdır? Ayrıca satılmaz ise gübre ne kadar bekler. Kütahya bunun için uygun mudur?

    1. Pazarlama uzmanlık alanımız değil. Solucan gübresinin raf ömrü 3 yıldır. Uygun koşullar sağlandığında her bölgede üretim yapılabilir.

  12. Kars ta bu isi yapabilir miyim çünkü oldukça sert bir iklimi var, birde sanırım sertifika gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Isı yalıtımı yaparsanız sorun çıkmaz. Lisans veren kurum, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı.

  13. Merhaba, benim merakım 3 ay uygulama sonunda elde edeceğimiz gübreyi toraktan nasıl ayıracağımız. Bu işe küçük bir girişimci gözü ile baktığımızda ayrıştırıcı alet falan mı gerekli? Lütfen cevaplarsanız sevinirim .Teşekkür ederim şimdiden.

  14. Hocam biz solucan gübresini hasat ederken solucan yumurtaları gübrenin içinde kalmıyor mu? Bu durum solucanların üremesini kısıtlamaz mı?

    1. Bir miktar kalıyor. Yapacak bir şey yok hepsini ayıklamaya kalkarsak işin içinden çıkamayız. Kayıp olmasına rağmen sayıları 3 ayda 2 katına çıkar.

  15. Selamünaleyküm, anladığım kadarıyla sebze ve meyvelere faydası çok, birde çeltiğe (pirincin kabuklu hali) faydası nedir bilgi verebilir misiniz Teşekkürler.

    1. Aleykümselam, toprak analizi yapmadan bir şey söyleyerek sizi yanıltmak istemem. Fakat faydası olacağına eminim.

  16. Biz iki arkadas İlk olarak 10.000 solucanla baslamak istoyoruz bu isten kac ay sonra para kazanmaya baslaya biliriz..

    1. 10.000 solucan ile başladığınız proje size ancak 18 ay sonra para kazandırmaya başlar.

  17. Merhaba,
    Ürettiğimiz solucan gübresinin dinlenme süresi nedir acaba? Dinlendirmeden tarımda kullanırsak nasıl bir sonuç alırız, deneme şansınız oldu mu? Teşekkürler.

    1. Merhaba, olgunlaşma süreci mevsim koşullarına göre 2-4 ay arasında değişiyor. Tam verim almak istiyorsanız olgunlaşmak zorunda. Üstelik hasat edilen solucan humusu aşırı nemli olduğu için doğrudan uygulamaya uygun değil.

  18. Solucan gübresi üretmek istiyorum, bunun satışını yapabilmek için nerelerden belge almamız gereklidir.

  19. Merhabalar solucan gübresi üretip bunu satabilmek için iş yeri açabilmek için gerekli belgeler, izinler nelerdir bilgi verir misiniz?

    1. Merhaba, yakında bu konuda düzenleme yapılacak. Henüz solucan gübresi için tam bir yönetmelik yok. Yasa çıkınca buradan bilgi vereceğiz. Şimdilik üreticilerin %90’ı izin almadan üretim yapıyor. Çünkü solucan gübresi için henüz bir yasa mevcut değil.

  20. Evimin terası bu iş için uygun olur mu? Şu an açık iki terasım var, biri güney biri kuzey cepheli 30 m2 civarı, her ikisi de kapalı alan haline getirmek istesem ne tavsiye edersiniz ve koku yapar mı?

    1. Merhaba, içinde solucan olan üretim kasaları koku yapmaz. Başlangıç için teras uygun, ancak bir süre sonra daha fazla alana ihtiyacınız olacak.

  21. Sitenizdeki yayınladığınız resimdeki plastikten yapmayı düşünüyorum Üstünü komple açmalı mıyız, yoksa sadece kapağın olduğu giriş yeterli mi? Açık arazi içinde plastikler ile güneşin göreceği yerde olur mu?

    1. Üstünü tamamen kesmeniz lazım. Açık alanda solucan beslemek çok riskli, güneş altında ise mümkün değil.

  22. Merhaba arkadaşlar, siz onu bunu boş verin, eğer bu işi yapmak için kapalı alan yoksa, kazın çukuru, koyun brandayı, içine koyun solucanları, üstüne koyun gübreyi, üstünü saman balyası ile kapatın soğuk olduğu zaman ölür falan diye sakın düşünmeyin. Bizim gübrelerin üstü buz tuttu ama hala yaşıyorlar ve bende toprak altında açık alanda yapıyorum ve hala yaşıyorlar. Onun bunun dediğini aldırmayın, deneme yanılma yöntemi bunlar. Siz deneyeceksiniz, yapacaksınız. İnternette yazan her şeye inanmayın, çoğu yalan dolan, satsınlar diye.

    1. Merhaba, bahsettiğiniz şekilde üretim yapmak büyük verim kaybına sebep olur. Önemli olan solucanları hayatta tutmak değil. Amacımız yılın 12 ayı üretim yapmak. Sırf bu yüzden kapalı alan gerekiyor. Açık alanda kışın soğuk, yazın güneş gibi etkenler verimi ve üremeyi %70 oranında düşürür. Amacımız para kazanmak olduğuna göre, %100 verim hedefli proje oluşturmak daha mantıklıdır.

  23. Merhaba, şehir içinde müstakil, bahçeli evim var. Mamayı ben hazırlasam ve bu işi başlangıç olarak orada yapmak istesem komşular kokudan şikayetçi olacaktır. Buna çözüm var mı? Bir de bu california solucanı Her iklim ve coğrafyaya uygun mudur. Ekolojik açıdan (sıcaklık, yükseklik, ışık, rüzgar, nem vd.) koşullarını açıklar mısınız?

  24. Merhaba biz 4 arkadaş yüz bin adetle işe başlamak istiyoruz, acaba bize kaç ay sonra para kazandırmaya başlar.

  25. Merhaba; ceviz bahçesinde solucan gübresi kullanılır mı? Verimliliği nasıl etkiler? Bir de cevizin dış yeşil kabukları ya da iç sert kabukları solucan maması yapımı için uygun mudur? Teşekkür ediyorum.

    1. Merhaba, solucan gübresi ceviz üretiminde ciddi oranda kullanılıyor, ancak toprak analizi yapmadan verim konusunda bir şey söylemek yanlış olur. Bildiğim kadarıyla cevizin dış yeşil kabukları asidik bir yapıya sahip. Bu nedenle kompost için uygun değil. İç sert kabukları uygun, ancak ince talaş kıvamına gelene kadar öğütmek lazım.

    1. Merhaba, fındık kabuğu çok sert olduğu için öğütmeniz lazım. Yoksa fermente olacağını hiç sanmıyorum. Yeşil kabuğu ve öğütülmüş sert kabuğu hayvan gübresi ile %50 oranında karıştırıp fermente edebilirsiniz.

  26. Merhaba, solucandan çıkan humusu normalde 2 – 3 ay bekletmemiz gerekiyor bildiğim kadarıyla, peki bu bekletme süresini daha yukarı çekersek verimliliği daha çok artar mı yoksa humus zarar mı görür?

    1. Merhaba, ticari üretimde 3 ay güneş görmeden oda sıcaklığında beklemesi uygundur. Aynı koşullarda 3 yıl beklese bile zarar görmez. Raf ömrü 3 yıldır.

  27. Solucan gübresinin toprakta kaybolma süresi veya özelliğini kaybetme zamanı var mıdır? Varsa bu ne kadar sürede kaybolur. Verimi artırmak için araziye uyguladığımız solucan gübresini her yıl yenilemek mi? gerekiyor veya belli bir sürede tekrardan gübre dökmemiz gerekir mi?

    1. Merhaba, iletişim sayfasından hangi bitkiye, nasıl ve ne kadar uygulanacağını konusunda dökümün talep edebilirsiniz.

  28. Anladığım kadarıyla %70 büyükbaş hayvan gübresi, %30 çay posası yumurta kabuğu vb atıklar işe karışım yapıp solucanlara veriyoruz. Solucanlar yedikçe yukarı doğru geliyor ve en son kazan dolunca altı delikli bir kasaya mama doldurup en üste koyuyoruz. Böylece solucanları humustan ayırmış oluyoruz ve sonra dinlenmeye alıp gübreye dönüştürüyoruz.

  29. Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bende evimde küçük çaplı deneme amaçlı bu işe başlayacağım, şu anda fermente olmuş mama bulunmamakta, bu süre zarfında sadece çay posası ve evsel atıklarla bir süre idare edebilir miyim? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Merhaba, çay posası ve evsel atıklardan yapılan kompost ile sürekli besleme yapılabilir. Karışım içinde mutlaka hayvan gübresi olacak diye bir kural yok.

  30. Merhaba,
    Öncelikle değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
    Biz 2 ortak ile bu işe girmeyi istiyoruz ve adet olarak 1 milyon alıp tesis olarak şartları yerine getirmek için zemin hazırladık, tabii ki finans yönü önemli, bize dönüşü en erken süre ne olur acaba?

  31. Benim tanklarım dan çıkan sıvıların solucan sıvı gübresi olarak bir faydası olur mu? Ben bu sıvıyı değerlendirebilir miyim?

    1. Besleme havuzlarından süzülen sıvı 48 saat içinde kullanıldığı taktirde çok faydalı bir gübredir, ancak sıvı solucan gübresi değildir.

  32. Merhaba ben bu işi yapmak istiyorum ve şuan araştırıyorum mama hazırlama konusunda bir sorum olacaktı size % 70 yanmış hayvan gübresi %30 çay posası yumurta kabuğu yaprak vb ancak bunlarda %80’lik bir de nemden bahsediliyor hayvan gübresi yanmış olduğu için kuru çay posasında biraz nem olur bu nemi sağlamak için sulama yapılıyor mu yapılıyorsa nasıl ne kadar sulama yapılıyor tam olarak bunları anlatan bir kaynak bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Merhaba, yanmış hayvan gübresi kullanmıyoruz. Seperatörden geçmiş veya taze gübreyi fermente ediyoruz.

  33. Merhaba, 10 bin solucanla başlayana da 1 milyon solucanla başlayana da finansal dönüşünü 12 ay sonra alacağını söylemişsiniz. Bunun sebebi nedir? 1 milyonla başlayan aynı ay içinde pazarını bulup gübre satmaya başlayamaz mı? Sermayenin kendini amorti etmesi mi 12 ay sürüyor?

    1. Merhaba, ilk hasat 3 ay sonra yapılır, hasat edilen humus 2-3 ay içinde olgunlaşır. 1 milyon solucanla başlayan minimum 6 ay sonra solucan gübresi satışına başlayabilir.

  34. Merhaba, speratör nedir ayrıca taze hayvan gübresi içinde hayvanın idrarında olduğundan asit düzeyinin yüksek olduğunu okumuştum bunun çözümü nedir? Solucanların barındığı alandaki sıcaklık ortalama kaç derece olmalı, ilk etapta evimde denemek istiyorum malum çoğumuzun tek atımlık kurşunu var, başarısızlık büyük sıkıntılara neden olur, o yüzden size göre çok küçük miktarda alım yapsak yardımcı olur musunuz?

  35. Kendime ait ağırım var gübresini kullanmak ileriki yıllarda para kazanmak için bu işi araştırıyorum. Eski taş ve çamurdan yaklaşık yüz metre kare yerim var, sıcaklık sorunu olmaz yani hayvan gübresi var çay posası yumurta gibi şeyler de tedariki kolay, diğer havuz vs de bana göre basit. Yüz dekar arazi için bir yılda gübre ihtiyacını karşılamak istersek ne kadar solucan almamız gerekir. Ekim olarak pancar, buğday, haşhaş, soğan gibi ürünler ekiyorum. Dekara ne kadar kullanmak gerekir. Bence en az otuz kilo olmalı. Yeni başlayan birisine tavsiyeniz olarak ne önerirsiniz. Şimdiden teşekkür ederim.

  36. Merhaba, ben bu işi yapmak istiyorum, solucanların gerçekten kaliforniya solucanı olduğunu nereden anlayabilirim, çünkü piyasada çok farklı fiyatlar dönüyor solucanlar için. Kendi yerim var, kapalı alan, açık alan hepsi var, ısıtma ve nemlendirme tüm imkanlar sağlanacak durumda, 50.000 solucan ile başlasam tek başıma, 6 ay sonra aşağı yukarı bana getirisi ne olur.

    1. Merhaba, kaliforniya solucanları; 6-8 cm boyunda, üstleri kırmızı, alt kısımları gri, yüzeyleri halkalı ve kuyrukları turuncu renktedir. Eğer koloni içinde bol miktarda beyaz iplik kadar minik yavru varsa ırk sağlamdır. Çünkü eisenia foetida hızla çoğalması ile kendini belli eder.

      50.000 solucan size ancak 1 yıl sonra para kazandırmaya başlar. Yıl sonunda ortalama 800 bin, 1 milyon solucan sayısına ulaşırsınız. Buna göre hesap yapmanız lazım.

  37. Sn.Serkan CAN Bey :
    Uygun ortamı sağladıktan sonra .1 ay içerisinde verim ala bilmek için kaç bin solucan gerekiyor. Teşekkürler.

    1. Merhaba, en iyi ihtimalle kazanç 6 ay sonra gelir. İlk hasat 3 ay sonra, hasat edilen humusun olgunlaşması 3 ay = 6 ay.

  38. Hayırlı günler. Eğer solucanlar gübre üretimini toprak içinde yapmıyor ise nasıl yapıyor. Doğrudan mama içine mi yatırıyoruz solucanları? Ve mesela 10.000 solucana ne kadar çay posası veya hayvan gübresi gerekmekte? Şimdi den teşekkürler.

  39. Solucan maması yaparken kullanılan gübrenin makine kullanmadan fermantasyon etmenin en kolay yöntem nedir? Teşekkür ederim.

  40. Serkan Bey merhaba,

    Cevapları ve yorumlarınızı okudum.Çay posası solucanlara vermeye korkmuyor musunuz?Çay posası gübrenin kalsiyum değeri artırır fakat solucanları da öldürebilir. Bende bir üreticiyim ve bu işe daha yeni başladım hatta tam 1 ay oluyor,hobi amaçla başladım 15.000 adetten başladım şuandaki sayi 50.000 adet.Bence kalsiyum değeri yüksek olan mamalar verilmemelidir.

    1. Merhaba ,öncelikle hazırlayacağınız mamanın karbon/azot dengesi konusunda sanırım hiçbir bilginiz yok. Çay posası kahverengi atık grubuna girdiği için karbon bazlıdır ve hazırlayacağınız mamanın karbon/azot dengesi açısından çok faydalıdır. Buda solucanların daha fazla üremesine sebep olur, biz bu yüzden yeni üretime başlayan üreticilere özellikle solucan sayısını arttırmak için mutlaka öneriyoruz.

  41. merhaba serkan bey, vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. bu işi yapabilecekmiyim diye bi denemek istiyorum. yalnız bulunduğum yerde mama yapmak sıkıntılı olacak. çevremdeki kahvehanelerden çay posası toplasam sadece mama olarak %100 çay posası versem sıkıntı olur mu sürekli çay posası vermenin zararı var mı dır çünkü en kolay mama şuanda çay posası benim için.. iyi çalışmalar…

    1. Merhaba,çay posası ve bitkisel atıklarla, özellikle tatlı meyve atıklarıyla besleyebilirsiniz, bu şekilde beslediğinizde solucanların üremesi daha hızlı olur. Sadece çay posası üreme açısından iyi fakat fazla besleyici olmayacağı için solucanlar fazla gelişmeyebilir.

  42. Kokonları ayıklayabilecek bir makina yok mu? Böyle bir makinaya gerçekten ihtiyaç olmuyor mu? Kokonları nasıl ayıklıyorsunuz?

    1. Merhaba,hasat işleminden sonra, nem seviyesinin düşmesi işlemi ve solucan gübresinin olgunlaşması için gölge yada kapalı bir alana yayılan solucan gübresi, ortalama 2 ay bekletiliyor bu süreçte aynı hasat yöntemi gibi yumurtalardan çıkan yeni yavrular ayıklanıyor.

  43. Selamün aleyküm biz 2 kardeş bu işine başlamak istiyoruz kafamızda ilk baş 50.000 ve ya 100.000 solucan alarak başlamak var. Soruma gelince biz 50.000 ve 100.000 de ne kadar sürede para kazanmaya başlarız acaba

    1. Merhaba,Solucan gübresi üretiminde para kazanmaya başlamak için ilk etapta solucan sayısını en azından 1 milyon seviyelerine çıkarmak bu süreçte de yavaş yavaş kendi pazarınızı oluşturmak için ilk çıkarttığınız gübreyi tanıtım amaçlı dağıtmak ve en önemlisi kaliteli gübre üreterek bunu kullanan kişilerin maksimum fayda sağlamasıyla mümkündür, bu süreçte en az 1 yılı kapsamaktadır.

  44. Merhaba serkan bey bi bayan olarak bende bu işi yapabilirmiyim ilk etap ne kadar solucan almam gerekiyor ve solucan fiyatı nedir?yapmak için yerim var ama hiç bir bilgim yok bana yardımcı olur musunuz şimdiden tşk ederim

    1. Merhaba,detaylı bilgi için bize iletişim sayfasında ki numaralardan ulaşabilirsiniz.

  45. Merhabalar Serkan Bey
    Solucan gübresi üretimi düşünmekteyim. 10.000 adet ile başlayıp 1 tonluk ıbc tanklarında beslemeyi düşünüyorum.
    Sorum şu en alt kısıma sadece çakıltaşı döşemeden önce delik açıyormuyuz.
    Yoksa sadece tankın üstünü kesip alt tarafına herhangi delme işlemi yapmıyoruz.
    Düşündüren nokta solucanlar hava alabilirmi sadece üstten.
    Teşekkürler

    1. Merhaba, alt tarafa çakıl taşı döşemenin mantığı tabi ki delikte açarak sızıntı suyunu rahat bir şekilde sızması sağlayarak almaktır. Çakıl taşı döşeyecekseniz yani delik açmalısınız. Solucanlar sadece üst kısımdan da hava alabilir, kırmızı kaliforniya solucanları zaten yüzey solucanlarıdır, genelde devamlı yüzeyde mama var ise yüzeyde ki 20 cm lik kısında yaşarlar.

  46. Merhabalar Serkan bey biz iki arkadaş olarak iç Anadolu’da büyük bir yerimiz var tamda kızıl Irmak tarafında akrabanın tarlası var her şeyi kendimiz yapacağız ilk başta 1 milyar Kaliforniya solucani alıp bir an önce başlamak istiyoruz bize nasıl yardımcı olabilirsiniz
    Birde bu iş için ne kadar miktar gerekiyor ?

    1. Merhaba, ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişim sayfasındaki numaraları arayıp iletişime geçebilirsiniz.

  47. merhaba,ben kısa süre önce solucan beslemeye başladım çay posasını güneşte kuruttuktan sonra solucanlara koyuyorum mevsim şartları dolayısıyla kurutmadan koysam bir sıkıntı çıkar mı

    1. Merhaba, vereceğiniz çay posasını kurutmaya gerek yoktur, fermente etmeniz gerekir,fermente etmek için ağzı açık ve nemli bir şekilde en az 10 gün beklediğinde, çay kokusu kalmayıp yağlanmaya başladığında fermente olmuş demektir. Bu şekilde verebilirsiniz.

  48. solucanların etkilenmemesi için fermente edilmiş gübreyi nasıl anlarız kendimiz hazırlarsak nasıl yaplıyız bu fermente işini ayrıca solucanlardan daha iyi kaliteli bir gübre elde etmek için mama olarak ne gibi ürün kullanmalıyız bir tonluk bir gübre elde etmek için kaç solucan olması gerek ki bir tonu elde edelim ve kaç ay sonra elde edebiliriz saygılar

    1. Merhaba, hayvan gübresi fermente edilmesi ile ilgili aşağıdaki linke tıklayarak hazırlamış olduğumuz videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Fermente işlemiyle ilgili sormuş olduğunuz soruların cevabını orada bulabilirsiniz. Diğer sorunuz için 1 milyon solucan aylık ortalama 3 ton gübre ürettiğine göre aylık 1 ton gübreyi 350 bin solucan üretebilecektir. Link-https://www.youtube.com/watch?v=rhrcQtEQHE8

  49. Merhaba benim 180 mkare evim var bunun bir odası boş oda 15_20 mkare burda yapmak istiyorum solucan 10_15 bin kadar Alaçam koku yaparmi ev binanın son katı ne tavsiye edersiniz tşk ederim

    1. Merhaba, evsel atıklarla besleme yapacaksanız azar azar ve sık sık beslerseniz koku yapmaz fakat fazla besleme yaparsanız koku ve sinek yapabilir. Belli bir seviyeye kadar tecrübe kazanmak ve solucan sayısını arttırmak için belirtmiş olduğunuz ortamda da yapabilirsiniz.

  50. Merhaba Serkan Bey ben de bu işi araştırma aşamasındayım yazılarınızla bayağı bilgi sahibi oldum sağolun. Benim de sorum olacaktı, tecrübe amaçlı az bir sayı ile ilk balkonda başlamak istiyorum, balkonda koku oluşur mu, balkonda başka canlı türlerinden koruma nasıl yaparım ve diyelim ki gübre oldu hasat yapacağım, gübreyi solucanlardan nasıl ayıracağım

    1. Merhaba,öncelikle solucanları azar azar ve sık sık beslerseniz sistemde koku olmaz. Solucan gübresi hasadını sistem dolduktan sonra üstüne delikli meyve kasası koyup, kasın içine de mama koyarak solucanları bu şekilde ayırarak hasat işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  51. Merhaba
    Solucanlar gübre yaparken uzun höbekler halinde beton zeminde yapsam bi sorun olurmu
    Birde 100 bin solucan almayı düşünüyorum
    Fiyatda sayı fazla olursa indirin olurmu
    Satarken yanında mama ne kadar veriyosunuz

    1. Merhaba, yerde beton zemin olmak kaydıyla üretim yapabilirsiniz. Solucan fiyatı konusunda bizimle iletişim sayfasında ki numaraları arayarak iletişime geçebilirsiniz.

  52. Merhaba,
    Karadeniz bölgesinde bu iş yapılır mı hava koşulları yağışlı ve nemli.
    Karadeniz de çay ve fındık üretiminde kullanılır mı.

  53. Merhabalar. Öncelikle böyle güzel bir çalışma yapıp herkese yardımcı olduğunuz için tüm kullanıcılar adına ve kendi adıma size çok teşekkür ediyorum. benim sorum 1000 2000 solucanla başlayacağım evimizin bir odasında başlamayı düşünüyorum zaten ufak bir saklama kabında beslenir sanırım fazla olmadığı için… yalnız oda sıcaklığı ortalama 10 15 derecedir diye umuyorum. bu sıcaklıkta üretim nasıl olur ? tekrardan teşekkürler iyi çalışmalar…

    1. Merhaba, üretimde önemli olan kompost sıcaklığıdır, kompost sıcaklığını 15-25 derecede tutar iseniz devamlı verim alırsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir