Evde kırmızı kaliforniya solucanı besleyerek israf olacak bitkisel atıkları değerlendirip, evinizdeki süs bitkileri yada bahçenizde yetiştireceğiniz organik sebzeler için solucan gübresi üretebilirsiniz.
Evde bu muhteşem canlılar yardımı ile organik gübre üretmek için bize lazım olanlar; solucan besleme kabı ve kırmızı kaliforniya solucanları dır. Solucan besleme kabınız tahta yada plastik olmalıdır. Metal yapıdaki kaplar aşırı mineral salgılar ve solucanlara zarar verebilir. Solucanlar devamlı nemli ortama ihtiyaç duyacakları için tahta besleme kabı zamanla nemi emerek çürüyebilir, biz bu yüzden plastik olmasını tavsiye ediyoruz. Eğer ahşam kap tercih ediyorsanız içine naylon sermek çözüm olabilir. İkinci dikkat edilmesi gereken konu, ırkı bozulmamış gerçek kırmızı kaliforniya solucanı tedarik etmeniz olacaktır. Bizim internet sitemizden satın alacağınız solucanlara biz bu konuda garanti veriyoruz. Zaten almış olduğunuz solucanlar normal şartlarda besleme kabınızda durmuyorlar ise gerçek kırmızı kaliforniya solucanı olmama ihtimali yüksektir. Solucanların kaptan kaçmasına neden olan olağan dışı nedenler ise; aşırı nem ve iyi fermente edilmemiş mama dır.
Kırmızı kaliforniya solucanları için besleme kabı nasıl yapılır?
Solucan besleme kabınızı kendi imkanlarınızla yapabilirsiniz. Ben nem oranını ayarlarım, fazla kaçırmam diyorsanız, size lazım olacak olan sadece solucan sayısına bağlı renkli bir plastik kap olacaktır.
Fakat daha detaylı; hasat işlemini otomatik yapabilen bir kap istiyorsanız, üç adet aynı boyutta plastik kaptan solucan besleme evi yapabilirsiniz. Bu üç adet plastik kaptan ilk olana hiçbir işlem yapmıyoruz. Bu kap solucan gübresi içinde biriken nemin süzülerek birikeceği kap olacak ve en alt katta olacak. Daha sonraki iki ve üçüncü plastik kapların altlarına ve yanlarına delikler açıyoruz. Yanlara (üst kısımlara doğru) açmış olduğumuz delikler sayesinde üst kapağı kapattığımızda solucanlar hava alacaktır.
İkinci kutu için Altlara açılan deliklerin amacı, solucanların bulunduğu ortamdaki fazla nemin aşağıya süzülmesini sağlamaktır. Üçüncü ve son plastik kabın alt tarafına açacağımız deliklerin amacı ise, ikinci kap tamamen solucan gübresi ile dolunca artık üçüncü kabı kullanacağız ve açmış olduğumuz delikler sayesinde solucanlar devamlı yüzeye doğru hareket ettikleri için üçüncü kabın içine koyduğumuz mamaya geçecekler. Böylece ikinci kapta solucan kalmayınca solucan gübresini hasat etmiş olacağız. Bu şekilde iki ve üçüncü kabın yerini devamlı değiştirerek hasat etme süreci zahmetsiz olarak devam edecek.
Solucanları beslerken nelere dikkat edilmeli?
Kırmızı kaliforniya solucanlarını beslerken tuz, asit, et ve süt ürünleri içeren yiyecekler kesinlikle vermeyin. Örneğin portakal, limon, soğan, sarımsak gibi sebze atıkları vermeyin. Bizden almış olduğunuz solucanlar zaten 10 gün yetecek kadar mama ile size ulaşacaktır. Sizin yapmanız gereken solucanları geldiği şekilde solucan besleme kabınıza koymak olacaktır. Solucanların en çok sevdiği mutfak atıklarını sıralayacak olursak; çay posası, kahve telvesi, muz kabuğu, kavun kabuğu, havuç, lahana olarak sıralayabiliriz. Bu biriktirmiş olduğumuz atıkları bir hafta bekleterek artık çürümeye başladıktan sonra solucanlara verebiliriz. Solucanları azar azar beslemek gerekir. Fazla vereceğiniz mama sineklere davetiye çıkarır. Ayrıca yemleme yaparken önce sebze-meyve atıklarını koyup üzerini 2-3 parmak çay posası ile örterseniz asla sinek ve koku olmaz. Çay posası kenarda 15 gün kadar nemli bir şekilde bekletildikten sonra verilirken, sebze-meyve atıkları 5-6 gün sonra verilebilir. Ayrıca çay posası 15 gün fermente edildikten sonra hiçbir katkı yapılmadan gönül rahatlığı ile solucan beslemek amacıyla kullanılabilir. Besleme yüzeye yayılarak 2-3 parmak kalınlığında yapılır.
Solucanların mamayı tükettiğini yüzeyin demlenmiş pilav gibi dümdüz olmasından anlayabiliriz. Eğer solucan kabınızın yüzeyinde böyle bir görüntü oluştuysa yemleme zamanı gelmiş demektir.
Solucanları direk güneş ışığı almayan bir yerde bakmanız gerekir. Maksimum verim almak için 15-25 derece sıcaklıktaki bir ortamda olamaları gerekir. Solucanlar sıfır derecenin altında ve 40 derece sıcaklığın üstünde ölürler. Ayrıca solucanların bulunduğu kompostun nem oranı %80 olmalıdır ve bunu anlamanın en kolay yolu; kompostu elimizle sıktığımızda elimizi ıslatmalı, fakat su damla mamalıdır. Solucanları beslerken mama içindeki çay posası oranını %50’den aşağıya düşürmemek kabın içindeki nem oranını ayarlamak için faydalı olacaktır. Çünkü diğer vermiş olduğumuz sebzeler çürümeye başlayınca nem oranı yükselebilir, ancak çay posası ile dengelenmiş olacaktır.
Ağaç gövdeli bitkiler için solucan gübresi üretiminde hayvan dışkısı kullanılmasa gübre kalitesi düşer mi? Mesela zeytin için sadece sebze, çay posası kahve posası, kuru yaprak ve ince talaştan mama yaparak verim alına bilir mi? Bir yazınızda ince talaş verilebilir demişsiniz, bir yazınızda talaşı tavsiye etmemişsiniz. Mama yapımında talaş kullanalım mı? Teşekkürler.
Merhaba, evsel atıklar ve çay posası ağırlıklı mama, hayvan gübresi ile hazırlanan mamadan daha kalitelidir. Çünkü evsel atıklar çok çeşitlidir. Mama, bitkisel atık bakımında ne kadar zengin (çeşitli) olursa, solucan gübresinin kalitesi o derece artar. İnce ağaç talaşı recine içermiyorsa kompost içinde kullanılır, ancak fermente süreci evsel atıklar ile aynı değildir. Çok daha uzun sürede fermente olur.
solucanları alınca vereceğim menü evsel atık sebze ve meyve + çay kahve posası + yumurta kabuğu ve ince talaş. Bunların hepsi gerekli ferment süresine girecek. Talaş ham ağaç talaşı yaklaşık 3 ay ferment edeceğim, 3-4 günde bir alt üst edip ıslatacağım bu işlemi talaş kararana kadar devam edeceğim çay ve kahve posalarını nem oranları düşene kadar açık havada alt üst edeceğim, yumurta kabuklarını kurutup un haline getireceğim ve bunları çeşitli şekillerde vermeyi düşünüyorum.
Merhaba, çay posası kurutulmadan %80 nemli bir şekilde 15 gün fermente edilir. Evsel atıkları 1 hafta bekletmeniz yeterli. Ağaç talaşı 3 ayı bulacaktır. Recine içermemesi önemli. Yumurta kabukları mutlaka öğütülmek zorunda değil. Parçalayıp çay posasının içine karıştırmanız yeterli.
Ticari işletmeler genelde yoğun olarak hayvan gübresi kullanıyorlar. Bunun nedeni dışkının zaten sindirilmiş olarak çıkması ve bu yüzden daha kısa sürede sindirilmesiyle mi alakalı yoksa tedariği daha kolay olmasından dolayı mı? Teşekkürler.
Hayvan gübresi iyi fermente edildiğinde zaten kaliteli bir organik gübredir. Solucanların sindirim sisteminden geçtikten sonra sonuçlar harika oluyor. Ayrıca çok ucuz olması ve kolay tedarik edilmesi ticari üretim için tercih sebebidir.
Mantar imalatçılarından çıkan kompost mama olarak kullanılabilir mi? Eğer kullanılabilirse uygulamayı nasıl yapabiliriz? Bilgi verirseniz memnun olurum.
Merhaba, kullanılıyor, ancak bizim bu konuda tecrübemiz yok. %50 taze hayvan gübresi ile karıştırıp fermente ederseniz uygun olur sanırım. Zaten istiridye mantarında kompost olarak kaynatılmış saman kullanılıyor.
Selamlar,
Taze sığır gübresi ile ilgili araştırma yaparken, bir sürü kişi gübrenin ayrıştırıcıdan (separetör) geçmiş mi geçmemiş mi olmasını istediğimi soruyor. Gübrenin sıvı / katı olarak ayrıştırılmasının bir önemi var mı? Ne şekilde kullanmalıyız? Teşekkürler.
Merhaba, seperatör gübresi kalite açısından üst sınıftır. Kompost kalitesini arttırır. Eğer bulma şansınız varsa ve maliyeti uygunsa seperatör gübresi kullanmanız daha uygun. Bizim burada 1 kamyon (16 m3) fiyatı 450 TL.
Tekrar Merhaba Serkan Bey
Size daha öncede yazmıştım. Verdiğiniz cevap pek tatmin edici gelmedi. Köyde yaşamış hala daha gidip gelen biri olarak sorumu tekrar etmek istiyorum.
Dışarıda avluda beklemekte olan hayvan gübresinin içinde mevcut solucan ve kurtcuklar zaten orayı bir yaşam mekanı yapmışlar. Bunu Kaliforniya solucanına oradaki hayvanları ayıklamadan verdiğimiz takdirde ırk bozulacak. Sizde toprak solucanlarından uzak tutun diyorsunuz zaten. Bu durumda ne gibi bir yol izlenmelidir. 15 gün bekletin demişsiniz nerede ve nasıl ki içindeki hayvanlar gitsin oradan.
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, beni yanlış anlamışsınız. Dışarıda bekleyen, yanmış hayvan gübresidir. Kompost yapmak için en fazla 15 günlük taze büyük baş hayvan gübresi kullanmanız lazım. Yanmış hayvan gübresi kesinlikle kullanmıyoruz. Büyük baş hayvan çiftliklerinden seperatör gübresi satın alabilirsiniz veya ağırdan yeni çıkan taze hayvan gübresini kullanmanız lazım.
Merhaba,
Ben küçük çapta tavuk işi yapıyorum. Tavuk gübresi kalın talaşla karışık çok çıkıyor, solucan manası olarak kullanılabilir mi?
Merhaba, tavuk gübresini sadece belli bir miktar kullanma şansınız var. Ayrıca oranı iyi ayarlamanız gerekiyor. Eğer tecrübeniz yoksa solucanları öldürebilirsiniz. Biz riskli olduğu için tavuk gübresini tavsiye etmiyoruz. Hammadde olarak büyük baş hayvan gübresi en ideal çözümdür.
Serkan Bey,
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Tekrar kafamıza takılan veya bu işe girmek istersem eminim gene size müracaat edeceğim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Merhabalar, benimde 1000 tane solucanım var, bir hafta oldu yeniler daha besleme ve sulamayı söylenenlere göre yapıyorum. Ama solucanların bir arada durma eğilimleri var, toplu olarak bir yere yığılıyor. Nedeni ne olabilir, bir sıkıntı var mı acaba? Mamaları yetersiz olduğu için olabilir mi? Teşekkürler.
Merhaba, normalde mama az olsa bile var olan mamanın içine dağılmaları lazım. Bir sıkıntı olduğu kesin. İletişim sayfasında kayıtlı olan telefona resim gönderin. Bir bakalım.
Sorum ulaşmadı mı yoksa? Cevizin yeşil kabukları solucan yiyeceği olarak kullanılır mı demiştim. Ayıklamada elleri tahriş ediyor, solucanlara zarar verir mi acaba? Ya da çürümüş olsa olur mu? Teşekkür ediyorum.
Merhaba Gülay hanım, eğer ardı ardına yorum yazdıysanız veya aşırı imla ve yazım hatası varsa yorumunuz filtreye takılmıştır. Kesinlikle yeşil ceviz kabukları tavsiye etmiyorum. Aşırı asit içeren bitkisel atıklar solucan ölümlerine neden olur. Yeşil ceviz kabukları çok tehlikeli. Çürümüş olsa bile kullanmayın.
Merhaba, solucanları satın aldığımızda, yanında mama hariç, bilgi içeren kılavuz niteliğinde basılı bir doküman oluyor mu, yoksa buradaki bilgileri mi takip etmemiz gerekiyor? Teşekkürler.
Merhaba, doğrudan telefon ile destek alabilirsiniz. Eğitim videoları hazırlanıyor. Yakın zamanda yayınlanacak.
Merhaba,
Ben evde yoğurt kabında solucan beslemeyi düşünüyorum. Ancak solucanların sayısı 3 ayda iki katına çıkacak. Bu konuda 3 sorum olacak. İlk olarak, 3 litrelik yoğurt kabında ne kadar solucan beslenebilir? İkinci olarak, solucanların hep sabit sayıda kalması için ne yapmalıyım? Tek kapta aynı miktarda mama verirsem, üremeyi durdururlar mı? Son olarak, solucanların artmasını istiyorum diyelim, solucanların yarısını başka bir kaba nasıl alacağım, saymalı mıyım yoksa tahminen yarısını alsam olur mu?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
1. Metrekareye 10 bin adet solucan bırakıyoruz. Örneğin 1.000 adet solucan beslemek için 30-50 litrelik plastik veya ahşap kaba ihtiyacınız var.
2. Solucanların üremesini engellemeniz mümkün değil.
3. Göz kararı ile ayırmak yeterli.
Benim merak ettiğim konu; solucanların şehir içi veya şehirler arası nakil edilmesi söz konusu olursa taşıma ne şekilde yapılmalıdır.
Bol kompost içinde oksijen alacak şekilde dünya turuna bile çıkarmak mümkün.
Serkan bey merhaba, biz üç ortak olarak bu işe 50 bin tane solucan ile başlamaya karar verdik. Yalnız yer sıkıntısından dolayı bu işi kendimize ait olan muz serasında yapmaya karar verdik. Muz serası altında bu işi yapmak solucanlara zarar verir mi? Gün içerisinde sıcaklık 29-34 sadece arası ve sadece öğlen 12-13 saatleri arası sıcaklık istemeden biraz yükselebiliyor ama hemen müdahale edip sulama yapıyoruz ve sıcaklığı düşünüyoruz. Nem oranı ise yüzde 80 nin altına kolay kolay düşmüyor. Gün içerisinde muza 3 sefer fıskiyeler ile sulama yapılıp sürekli içerisi nemli tutuluyor. Ayrıca sera naylonu özellikli olduğundan dolayı içeriye aldığı ısıyı dağıtarak ve zararlı ışığı kırarak geçiriyor ama yinede biz Haziran sıcağına karşı sera üstüne gölgeleme yapacağız yani kireç gibi bir madde atacağız. Sizce bu fikrimiz ile yola başlayalım mı, yoksa yeni bir yer mi tutalım fikriniz nedir?
Merhaba, koşullar gayet uygun gözüküyor. Solucanlar doğrudan güneşe maruz kalmadığı sürece sorun olmaz.
Bende solucan almak istiyorum. Birde solucan gübresi tesisini gezip görmek istiyorum. Evin alt katında 50 metrekare kadar bir dükkan var orada yapabilir miyim? Fermante olması için bekleteceğim kompost açık havada toprakla temas etmeksizin kalabilir mi yoksa oda mı gün ışığı görmeyecek. Teşekkürler.
Merhaba, evlerin bodrum katı solucan beslemek için harika alanlardır. Kışın sıcak, yaz aylarında ise serin oluyor, ancak 50 metre kare kapalı alanda en fazla 1.500.000 adet solucan besleme şansınız var. Solucan sayısına göre ileride daha fazla kapalı alana ihtiyacınız olabilir. Mama toprak ile temas etmediği sürece açık alanda fermente edilebilir. Güneşe maruz kalması aşırı nem kaybına, yüzeyin kurumasına hatta belli aralıklar ile nem vermezseniz içinin dahi kurumasına neden olur. Amaç mamayı kurutmadan %80 nemli fermente etmek ve bu şekilde muhafaza etmektir. Mamayı fermente edeceğiniz alana çok basit bir gölgelik yaparsanız sürekli nem vermekten kurtulursunuz.
Merhaba, nem vermekten kastınız sulamak mı acaba?
Evet.
Serkan Bey merhabalar. Solucan besleme kabım günün belli saatlerinde güneş ışığına maruz kalıyor. O saatlerde üstünü kapatıyorum ve kabın içi güneş görmüyor. Herhangi bir sıkıntı olur mu solucanlar açısından.
Merhaba, en büyük sıkıntı aşırı nem kaybı olacaktır. Eğer üstünü örtmek oksijen almalarına engel olmuyorsa sorun olmaz.
Hocam o bidonların resmini çekip gönderir misin? Ben anlamadım, bir en alttakine hiç bir şey yapmıyoruz dedin bir deliyoruz dedin ben anlamadım resim çekip gönderir misin?
Merhaba, tek katlı yapmanız yeterli. Fazla ayrıntıya hiç gerek yok. Eğer ben nemini iyi ayarlarım diyorsanız altını delmeniz gereksiz. Fazla nem aşağı süzülsün diye alttan deliniyor.
Merhabalar,
İnek dışkısını fermente ederken çeşme suyu kullanabilir miyiz? Klor sorun teşkil eder mi?
Merhaba, fermentasyon oldukça uzun süreçtir. Suyun içinde bulunan klor uçar gider. Hiçbir sorun olmaz. Önemli olan solucan besleme kasalarını taze musluk suyu ile nemlendirmekten kaçınmak. Eğer klor içeren suyu ağzı açık bidonlarda kendi haline bırakırsanız 3-5 gün içinde klor uçar. Burada önemli olan suyun hava almasıdır.
Merhaba, evde solucan gübresi üretmek istiyoruz. Ancak kompostu nerede yaparız? Balkonda yapsak sineklenir ve kokar diye çekiniyoruz. Ne tavsiye edersiniz?
Merhaba, evde besleyecekler için hobi kiti dediğimiz 1.000-3.000 adet tavsiye ediyoruz. Eğer kompost düzenli ve az miktarda hazırlanır ise sorun olmaz.
İyi günler 10 gün önce 50 bin adet solucan aldım. Solucanlarla birlikte mama da getirdiler ama mamanın içindeki hayvan gübresini iyi fermente etmeden getirmişler. Solucanlar mamayı denilen zamanda yemediler. Biz başka bir mama hazırlayıp solucanları ona geçirmek istiyoruz ama mamanın içinde yumurtalar var. Birinci sorum mamanın içindeki yumurtaların başında solucanların beklemesi gerekiyor mu? İkinci sorum da bu duruma nasıl bir çözüm bulabiliriz. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim…
Merhaba,
1. Hayır gerekmiyor. Çünkü solucanlar uzun süredir içinde yaşadıkları mamaya zaten bol miktarda sölom sıvısı bırakmıştır.
2. Eğer mama çok fazla değilse üzerine yemleme yapmaya devam etmeniz iyi olur. Zamanla tabanda fermente olacaktır. Hasat ettikten sonra altta kalan kısmı tekrar solucanlara mama olarak verirsiniz.
Merhaba, bu işi Tatvan da yapmak istiyorum. Tabi iklim şartları malum kışın çok soğuk geçiyor. Evin alt katında bu işi yapmayı düşünüyorum, fakat orası da kışın çok soğuk oluyor. Ne önerirsiniz acaba? Bizim burası için uygun bir iş midir?
Merhaba, kompost içindeki sıcaklık eksiye düşmeyecek şekilde bir önlem almanız lazım.
Bende istiyorum nasıl sipariş verebilirim
Merhaba, bilgi almak için iletişim sayfasında ki numaralardan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
merhaba Serkan bey;
1500 solucan aldım, 6 gün oldu,delikli kaba mukavva parçacıkları ve yatak gübresi serdikten sonra üstüne solucanlarımı yaydım. Üzerlerine de 3-4 santim örtecek şekilde gönderilen mamadan serdim. ancak yaklaşık 1 hafta geçmesine rağmen bahsettiğiniz gibi demlenmiş pilav gibi bir görüntü yok hala yüzey girintili çıkıntılı ve çalı çırpı ufantısı var.
-karanlıkta kabı terk ediyorlar, sürekli lambayı açık bırakmamın sakıncası var mı?
-yatak gübresi iri yapılı kum gibiydi öyle olmasını mı bekleyeyim yoksa yeni mama verme zamanı gelmiş midir?
-yatak yaptığım mukavvaları bitirmelerini beklemeli miyim?
-beyaz beyaz yavruları da oldu. ne kadar sürede gelişirler,yeni bir kaba bölmeli miyim?
Merhaba, Solucanlar yeni bir ortama geldiğinde yeni ortamlarına alışma süreleri ortalama 1 haftayı bulabilir, bu süreçte kaçma eğilimi oluyorsa ilk birkaç gün ışık tutulabilir ama hala devam ediyorsa verilen mamada yada solucan ırkında sıkıntı olabilir. Yemleme yapmak için yatak olarak kullandığınız malzemeleri bitirmelerini beklemeyiniz. Yumurtadan çıkan o beyaz olarak belirttiğiniz solucanlar eğer potworm değilde solucan yavrusu ise uygun şartlarda ortalama 1 haftada pembe renk alır ve 40 günde olgunlaşırlar.