Solucan Besleme Kabı Nasıl Yapılır?

solucan-besleme-kabi-2

Solucan gübresi üretimi çöplerinizi azaltmanın ve bitkileriniz için verimli toprak elde etmenin kolay bir yoludur. Özellikle apartmanda oturup, kısıtlı alana sahip olanlar için solucan yetiştirme kapları idealdir. Bu kapları, vermikompost üretimi yapan bazı şirketlerde ve internette bulunabilir. Fakat evde yapılması kolay ve daha ucuzdur. Kendi solucan besleme kabınızı yapın ve bu küçük canlıların bahçeniz için son derece verimli gübre oluşturmalarını izleyin.

Ev ve Bahçe için Solucan Yetiştirme Kapları

Satın alabileceğiniz birçok çeşit solucan yetiştirme kabı vardır. Fakat solucan besleme kabını kendiniz yaparsanız çok daha ekonomik olur. Ayrıca dilediğiniz ölçü ve tasarıma sahip olursunuz.

Tahta ve plastik kutular solucan besleme kabı yapımında iş görürler. Eğer elinizde yeterince malzeme ve uygun kereste varsa kendinize özel bir tasarım bile yapabilirsiniz. Burada amaç mutfak atıklarınızı içerecek, solucanların kaçmamasını sağlayacak ve solucanların

yiyeceğe ulaşmasını da engellemeyecek bir kap oluşturmak.

solucan-besleme-kabi-4

Solucan Besleme Kabı Çeşitleri

Tabanı olmayan kaplar kırmızı Kaliforniya solucanı yetiştirmek için uygun değildir. Bular kültür solucanları oldukları için toprak ile temas halinde olmaları durumunda sisteme farklı tür solucanlar dahil olabilir. Bu durumda solucan ırkınız safkan olmaktan çıkar ve verim düşer.

Plastik kutular ve tahta kutular kullanabilirsiniz. Metal kutulardan kaçının. Bunlar mineral yoğunluğunu arttırırlar. Genel solucan kapları tek katlılardır. Ayrıca bir kaç katlı da yapabilirsiniz. Böylece solucanlar ilk kattaki besinleri tüketince bir sonraki kata geçerler. Bu solucan gübresini kolay hasat etmenizi sağlar.

Daha süslü bir sistem için, kutunun alt kısmına bir musluk ekleyip gübre çayını buradan alabilirsiniz. Bu solucan besleme kabında demlenmiş yiyecek artıklarının nemidir. Bitkilerinize katkı
sağlayacak vitamin ve mineraller içerir.

Solucan Besleme Kabı Nasıl Yapılır?

solucan-besleme-kabi-5

Aşağıda adımları takip ederek ev veya bahçe için iki katlı solucan besleme kabı yapabilirsiniz. Solucan besleme kabını iki katlı yapmamızın sebebi, solucanları hiç rahatsız etmeden altta
biriken solucan gübresini hasat etmektir.

Öncelikle aynı boyutlarda üç adet plastik kutuya ihtiyacımız var. İlk kutuya herhangi bir işlem yapmıyoruz. Bunu kompost içerisinden süzülecek nemi biriktirmek için tabana yerleştiriyoruz.

Kullanacağınız diğer iki kabın alt kısımlarına ve yanlarına (üstlere doğru) yarım cm’lik delikler açarak işe koyulun. Böylece solucanlar alt katta işini bitirdiğinde üst kutuya geçebilecekler. Bu deldiğimiz kaplardan birini hiçbir işlem yapmadığımız ilk kabın içine yerleştirin. Kenarda hazır bekleyen üçüncü kap şimdilik işimize yaramaz.

solucan-besleme-kabi-6

Hazırladığımız kabın içine 2 parmak kadar kompost koyun ve 1000 adet kırmızı Kaliforniya solucanı yerleştirin.  Üstlerine de nemli bir karton koyun ve hava delikleri açılmış bir kapak kapatın.

Kabı içeride ya da dışarıda serin bir yere (soğuk değil) yerleştirin. Kutuyu orta derecede nemli tutmaya özen gösterin. Fakat ıslak olmasın.

İkinci kap solucan gübresi ile dolduğunda kenarda bekleyen kaba 2 parmak kadar mama koyarak en üste koyacağız. Böylece solucanlar alttaki deliklerden bir üst kata çıkarak ikinci kutuyu terk etmiş olacaklar. Tüm solucanlar en üst kata çıktıklarında aradaki kabı alarak solucan gübresini hasat etmiş olacağız. Bu şekilde ikinci ve üçüncü kabımız sürekli yer değiştirecek ve zahmetsiz bir şekilde solucan gübresini hasat etmiş olacağız.

Bu döngü sürekli bu şekilde devam edecek. Biriken solucan humusunu hasat ettikten sonra boşalan kutuyu diğeri dolunca tekrar üste koyarak solucanları bir üst kata taşınmasını sağlayacağız.

Kırmızı Kaliforniya solucanları her zaman verdiğiniz besinleri tüketerek yüzeye doğru hareket edeceklerdir. Siz kutulardan biri humus ile dolduğunda içerisinde atıklar olan yeni kutuya üste koyarsanız, solucanlar kısa sürede alttaki deliklerden buraya geçerler.

Solucanları Beslemek

Ne kadar yiyebildiklerini görünceye kadar, solucanları yiyeceklerinizin artıklarıyla azar azar besleyin. 450 gr solucan günlük ortalama 225 gr yiyecek artığı tüketebilir. Kırmızı Kaliforniya solucanları çok hızlı çoğalırlar, bu yüzden zaman geçtikçe daha fazla mutfak artığı ile beslemeniz gerekecek.

Süt, et ve yağlı ürünlerle ve hayvan artıklarıyla beslemekten kaçının. Yiyecekleri yatağa gömerseniz sinekleri uzak tutmuş olursunuz. Ve solucan besleme kabını sık sık ve az az nemlendirin.

Kap, solucan humusu ile dolana kadar besin takviyesine devam edin. Kap dolduğunda nemli yatak ve yiyecek hazırlanmış ikinci kutuyu diğerinin üzerine koyun. Solucanlar dibindeki delikler yoluyla ikinci kutuya çıkacak ve işlem yeniden başlayacaktır.

Solucan besleme kabını soğuktan korumak.

Bahçeyle uğraşan hemen herkes, çeşitli tiplerdeki bitkisel çöpleri bir yere biriktirdiğinizde organizmaların ve böceklerin bu çöpleri ayrıştırarak toprağımızda kullanabileceğimiz gübre (kompost) haline getirdiğine aşinadır. Bu doğal gübre mükemmel bir bahçe katkısıdır. Fakat atıkların toprağımızda kullanabileceğimiz gübreye dönüşmesi aylar alabilir. Ayrıştırma işlemini hızlandırmanın ve daha hızlı biçimde daha verimli organik gübreye sahip olmanın yolu karışıma solucanları eklemektir.

Kırmızı Kaliforniya solucanları gübre üretimini çok hızlı yaparlar, bu yüzden solucan gübresi üretimini bahçe işlerinizden biri haline getirmek zekice bir harekettir. Fakat eğer yaşadığınız bölge kışın sert iklim şartlarına maruz kalıyorsa, solucan gübresi üretimi biraz daha fazla çaba gerektirecektir. Kışın solucan beslerken dikkat etmeniz gereken şey, solucanların mevsimi donmadan atlatacakları seviyede ısıyı sağlayabilmektir.

Kışın Solucan Gübresi Üretimi

Solucanlar, dış sıcaklık 13-25 C arasında olduğunda gelişirler. Sıcaklık düşmeye başladığında, solucanlar halsizleşir, yemek yemez, uykuya eğilimli olur ve bazen de daha sıcak ortamlar için kaçmaya çalışırlar. Soğuk iklimde vermikompost üretimi ya da soğuk havalarda solucan beslemek, solucanları kışın henüz gelmediğine ve hala sonbaharda olduğumuza ikna etmekle ilgilidir.

Bunu yapmanın en kolay yolu, solucanları yalıtımı sağlanmış bir garaj ya da serin bir bodrum gibi daha ılık bir yere taşımanızdır. Hatta onları evin içine bile alabilirsiniz. Bunu yaparsanız, solucanları kışın canlı tutabileceğiniz yalıtımı sağlanmış bir çevreye kavuşturmuş olursunuz.

Soğuk Havada Solucan Bakımı için Öneriler

Hava soğukken vermikompost işleminde ilk adım solucanları beslemeyi durdurmaktır. Sıcaklık düştüğünde solucanlar yemeği bırakacaktır. Artıklar çürüyebilir ve hastalık oluşturacak organizmaları çekebilirler. Eğer solucan besleme kabını korunaklı bir alana alamıyorsanız amacımız kışı atlatmalarını sağlamak olmalıdır, daha fazla gübre üretmelerini sağlamak değil.

Solucan yetiştirme kabının üzerini 60-90 cm kalınlığında yaprak ya da saman ile örterek yalıtım sağlayın. Sonra da üzerini su geçirmeyecek şekilde brandayla kaplayın. Bu hem sıcaklığı arttıracak hem de içeri kar, buz ve yağmur girmesini engelleyecektir. Solucan besleme kabını kaplamadan önce içine pişmiş pirinç gömmeyi deneyin. Pirinç ayrıştırılma sırasında kimyasal bir süreçten geçerek ısı yayacaktır. Hava Sıcaklığı 12 C’nin üzerine çıktığında üzerini açıp solucanları besleyin ki açlıktan ölmesinler. Unutmayın, solucanlar kışın çoğu zaman donarak değil uykuya daldıkları için açlıktan ölürler.

Kötü kokan solucan gübresi üretim kabı için neler yapılmalı?

Vermikompost, mutfak atıklarınızı geleneksel gübre yığınıyla uğraşmaya gerek kalmadan yeniden değerlendirmenin mükemmel bir yoludur. Solucan yetiştirme metodunu öğrenene kadar bazı şeyler yanlış gidebilir. Solucan gübresi üretim kabında koku oluşması genel ve en kolay çözülen problemdir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin…

Solucan Besleme Kutusu kokuyor!

Solucan yetiştirme kabınız kötü kokuyorsa işlerin ters gittiğini düşünebilirsiniz. Bu her ne kadar solucanların yaşam alanında her şeyin mükemmel gittiğini göstermiyor olsa da, genellikle çözülemez bir problem değildir. Kötü kokan solucan besleme kabının bir kaç genel nedeni vardır.

Yiyecek Seçimi

Solucanları neyle ve nasıl beslediğinize dikkat edin. Solucanların hızla yiyebileceğinden daha fazla yiyecek verirseniz, yiyeceklerin bir kısmı çürüyecek ve koku yapacaktır. Aynı zamanda yiyecekleri en az bir buçuk cm dibe gömmez seniz, solucanlar yemeden önce yine çürüyüp koku yaparlar.

Bazı solucan dostu yiyecekler (brokoli gibi) çözüldükçe doğal olarak kokarlar. Fakat solucanları asla et, kemik, süt ve yağ gibi yiyeceklerle beslemeyin. Çünkü bunlar uygun değildir.

Çevresel Nedenler

Solucan gübresi üretim kabınızda çevresel bir problem varsa koku oluşmasına sebep olabilir. Genellikle yatağın sürekli kabarık tutulması ve aşırı nemin soğurulması için yeni yatak maddesi eklenmesi gerekir. Yatağı kabartmak ve hava deliklerinin açılması hava sirkülasyonunu arttırır.

Eğer hayvansal ürünleri solucanlardan uzak tuttuysanız ama hala ölü bir balık gibi kokuyorsa, solucanlar ölüyor olabilir. Isıyı, nem seviyesini, hava sirkülasyonunu kontrol edin. Sorunlu olan maddeleri düzeltin. Ölü solucanlar çöp yemez ya da etkili bir şekilde solucan gübresi üretemezler. Bu yüzden bu dostlarımıza ideal bir çevre sağlamak çok önemlidir.

Solucan Gübresi üretim kabını sineklerden korumak.

Solucan kapları, belli oranda dikkat istemelerine rağmen, bir çiftçinin kendine vereceği en büyük hediyelerden biridir. Kırmızı Kaliforniya solucanlarının çöpünüzü bitkiler açısından inanılmaz derecede zengin besinler içeren solucan gübresine çevirmesi sizi çok mutlu edecektir. Fakat en iyi solucan sistemleri bile vermikompost zararlılarına davetiye çıkarabilir. Meyve sinekleri can sıkan bir problemdir. Ama solucan gübresi üretim maceranızda karşılaşacağınız başka zararlılardan daha tehlikeli oldukları da söylenemez. Solucan rutininizdeki bir kaç değişiklik kabınıza dadanan sinekleri gönderecektir.

Solucan Gübresi Üretim Kabına Dadanan Sinekler Nasıl Önlenir?

Meyve sineklerini solucan kaplarından uzak tutmak zorlu bir uğraştır; Vermikompost ile uğraşanlar bu böcekleri yönetmenin bir yolunu bulmak zorundadırlar. Meyve sinekleri ve solucanların ihtiyaçları neredeyse aynı oldukları için solucan kutunuzdaki koşulları, sinekleri tamamen yok edecek ya da uzaklaştıracak biçimde ayarlamak ip üzerinde yürümeye benzetilebilir. İşte size sinek popülasyonunu kırmızı Kaliforniya solucanlarını yetiştirdiğiniz kaptan daha uzun süre uzak tutmanıza yardımcı olacak bir kaç öneri:

Solucanlarınızı bozulmamış ve çok küçük parçalara bölünmüş yiyeceklerle besleyin. Daha küçük lokmalar solucanlar tarafından kolayca tamamen yenir ve yiyeceğin çözünerek sinekleri çekmesi engellenir. Bozulmuş yiyecekler sinek larvaları için ideal konak olurlar. Bu yüzden zararlılardan kaçınmak için hala yenilebilir olan yiyecekleri tercih edin.

Solucanlarınızı çok fazla beslemeyin. Nasıl ki çürük veya büyük parçalara bölünmüş yiyecekler sinekleri çekiyorsa fazla besleme de olgun sinekleri vermikompost kabınıza yönlendirecektir. Bir kerede çok az bir miktar yiyecek koyun, daha fazlasını eklemeden önce solucanların hepsini yemesini bekleyin.

Yiyeceklerin üzerini örtün. Yiyecekleri gömüp, üst kısımlarını gevşek bir biçimde gazete kağıtlarıyla örttüğünüzden emin olun. Bu ekstra önlemler sineklerin solucanlarınıza verdiğiniz yiyeceklerin kokusunu almasını engelleyecektir.

Eğer kırmızı Kaliforniya solucanlarını besleme uygulamasını iyi yapıyorsanız ve buna rağmen sinek problemi yaşıyorsanız, sineklerle acilen ilgilenmeniz gerekecektir. Sinekler solucan kabında şaşırtıcı derecede hızlı çoğalırlar ve kısa bir süre sonra solucanlarınıza yiyecek hiçbir şey bırakmazlar. Yatağı sadece biraz nemli bırakarak kabınızın nem seviyesini düşürmekle işe başlayın. Sinek kağıdı asmak veya ev yapımı tuzaklar kurmak yetişkin sinekleri hızlı bir şekilde yok ederek yaşam döngülerini kıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir