Kırmızı Kaliforniya Solucanları Nasıl Yetiştirilir?

Kaliforniya-solucanlariOrganik solucan gübresi üretimi  size yardımcı olacak mucizevi canlılar kırmızı kaliforniya solucanlarıdır. Bu solucanlar sayesinde  sebze meyve atıklarını değerlendirerek en basit olarak evinizdeki çiçekler için yada bahçeniz varsa bahçenizde kullanmak için organik solucan gübresi elde edebilirsiniz.

Tabi ki bu işe başlarken özelikle dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları olacaktır. İlk olarak kırmızı kaliforniya solucanları uygun koşullarda ortalama günde kendi ağırlıklarının yarısı kadar yiyecek tüketirler. Solucanlara uygun ortam sıcaklığını sağladığınızda  (15°C- 25°C) yemeyi çok severler ve çok çabuk çoğalırlar. Kaliforniya solucanlarının özellikle çok sevdiği yiyecekleri sıralamak gerekirse bunlar; çay posası, kahve telvesi, muz kabuğu, kavun kabukları, yumurta kabuğu, renksiz gazete kağıdı ve fermente edilmiş büyükbaş hayvan gübresi olarak sıralayabiliriz. Bu saydığımız yiyecekleri küçük parçalar halinde vermek daha çabuk çürümesi ve daha çabuk tüketilmesi açısından önemlidir. Özellikle verilmemesi gereken yiyecekleri sıralayacak olursak; soğan, sarımsak, portakal, mandalina kabukları gibi asitli yiyecekler ve tuzlu yiyecekler vermek solucanlar için zararlı olacaktır. Bu tür şeyleri vermekten kaçınmalıyız.

Kırmızı kaliforniya solucanlarını hangi sıklıkla beslemek gerektiğine değinecek olursak; haftada 2-3 defa beslemek ve solucanların yiyeceklerini tükettiğini gördükten sonra yem vermek solucan besleme kabında oluşabilecek kokuları engellemek açısında önemlidir.  Ayrıca solucan kabınızda oluşacak olan kokunun diğer bir göstergesi de fazla yem verdiğiniz olabilir. Yemleme yaparken solucan kabındaki sineklenme ve kokuların oluşmaması için yemleri yaklaşık 5-10 cm aşağıya gömebilirsiniz. İşlerin yolunda gittiğini ve solucanları doğru beslediğinizin göstergesi ise  solucan kabındaki kokon sayısının ve buna bağlı olarak solucan sayınızın artığını gözlemleyerek anlayabilirsiniz.

6 Yorum

  1. Merhaba, solucanlarım şuan sadece ıslatılmış gazete kağıdı içindeler sizde doğru mudur? Teşekkür ederim.

  2. Merhabalar, sizden bir bilgi almak istiyorum. Bazı arkadaşlar diyor çay posası 9 ayda fermente olur çay posası vermeyin sadece hayvan gübresi yeterli diyorlar sizce doğrumu ne yapmalıyım.

    1. Merhaba, bunu iddia eden arkadaşlar kompsot hazırlama (fermente) sürecinde azot-karbon dengesinin ne anlama geldiğini bilmiyor olsalar gerek.

      Hayvan gübresi azot ve protein bazlı olup yeşil atık sınıfına girer. Fermente sürecinin tamamlanması için hayvan gübresinin içine %20 oranında karbon ve selüloz bazlı kahverengi atıklar takviye edilmelidir. Eğer azot bazlı bir mama yaparsanız solucanlar sağlıklı oldukları halde üremezler. Çay posası gibi kahverengi atıklar karbon ve selüloz bazlıdır ve fermente işleminin tamamlanması için karbon şarttır. Ayrıca çay posası nem oranı %80 seviyesinde tutulduğu taktirde 15-20 günde fermente olur. Çay posası veya kullanılacak diğer kahverengi veya yeşil atıklar hayvan gübresine fermente sürecine başlamadan önce katılırsa sonuçlar harika olur.

      Not: Eğer seperatör gübresi yeteri kadar saman içeriyorsa içine kahverengi atık katmaya gerek kalmaz. Bol saman, karbon ve selüloz ihtiyacını karşılar.

  3. Ben bu işe girmek istiyorum ama emin değilim çok istekliyim ama babam gözümü korkuttu ayrıca çiftçiyim ben hani babamı nasıl bu işe ikna ederim yardımcı olur musunuz lütfen…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir