Solucan Besleme Yataklarında Yapılana Hatalar Nelerdir?

Solucan gübresi üretiminde solucan besleme kabında yapılan hatalar ile ilgili bilgi vermek gerekirse, özellikle hobi olarak solucan beslemesi yapan kişilerin yapmış olduğu hataları sıralayacak olursak.

 Solucan besleme kabındaki kompostun aşırı derecede kuru olması.

Solucan besleme kabındaki kompostun aşırı derecede kuru olması, kompost aşırı derecede kuru olduğu zaman, solucanlar derileriyle nefes aldıkları için nefes almakta zorluk çekecekler ve boğularak ölme tehlikesi geçireceklerdir. Bundan dolayı solucan besleme kabında ki kompostun nemli olması gerekmektedir. Bu nem seviyesi de ortalama %80  seviyesinde olması gerekir. Bunu kontrol etmenin en basit yolu kompostu elimize alıp sıktığımızda elimizi ıslatmalı ve birkaç damla damlayabilir ve sıkılmış sünger kıvamda olması gerekmektedir.

Solucan besleme kabındaki kompostun aşırı derecede ıslak olması.

Solucan besleme kabında ikinci olarak dikkat etmemiz gereken konu bu sefer ilk olarak söylediğimiz konunun tersi solucan besleme kabında ki kompostun aşırı derecede ıslak olmasıdır.  Solucanların aşırı derecede ıslak kompost içinde olması yine boğulma tehlikesi yaşayacakları için istenmeyen bir durumdur. Özellikle hobi amaçlı evsel atıklarla besleme yapan kişiler , sulu olan kavun karpuz gibi bitkisel atıkları fazla verdikleri zaman aşırı derecede su salgılayacağı için bunu hesap ederek azar azar ve sık sık besleme yapılmasında fayda vardır. Azar azar ve sık sık besleme yapıldığında bu şekilde bir problemle karşılaşılmayacaktır. Fakat böyle bir durumla karşılaşıldığı zamanda solucan yataklarına kağıt karton atıkları gibi kahverengi grubuna giren atıklar ilave edilerek nem seviyesinin düşürülmesi yoluna gidilebilir.

Solucanları aşırı derecede beslemek.

Üçüncü yapılan hataya değinecek olursak solucanları aşırı derecede beslemek ve bunun sonucunda koku meydana çıkacak ve buna bağlı olarak asidik ortam oluşmasına sebep olacaktır. Bunun sonucunda solucanlar protein zehirlenmesine maruz kalarak kayıplar yaşanabilir. Bundan dolayı aşırı derecede besleme yapmadan azar azar ve sık sık beslemek ve ortamı asidik hale getirmemek önemli bir husustur.  Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman yani koku hissettiğimiz zaman solucan kompostunu havalandırmak ve kompostun içine karton atıkları ve ufalanmış yumurta kabukları ilave ederek asidik ve nemli ortamı bertaraf etme yoluna gidilmelidir. Özellikle evsel atıklarda besleme yapanların dikkat etmesi gereken konudur.

Solucan besleme kabında yeterli havalandırmanın olmaması. 

Diğer önemli bir konuya değinecek olursak solucan besleme kabında yeterli havalandırmanın olmaması da dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Solucanları beslediğimiz de aşırı nemli ve basık bir ortam oluşur ise yüzeyde ki 4- 5 parmaklık kısmı elle havalandırılması solucanlara hava kanalı açmak adına  faydalı olacaktır. Aynı zamanda besleme yapar iken bazen kağıt karton atıkları ilave ederek aynı şekilde hava buşlukları yaratmakta faydalı olacaktır. Ticari üretimde seperatörden geçmiş fermente edilmiş hayvan gübresi ile besleme yapar iken, verilecek olan mamanın kırıcıdan geçirilmesi toz zerrecikleri haline gelmesi ve bu şekilde besleme yapılması üzerine nem verilmesi sonucu bununla beraber basık bir ortamın oluşacaktır. Bunun sonucunda yine solucanların havalandırması konusunda sıkıntı yaşanabilir bu yüzden  aynı şekilde 4-5 parmaklık derinliğindeki yüzeyin elle yada diren tarzı bir aletle havalandırılmasında fayda olacaktır. Buna bağlı olarak sonuçta biz solucanları besledikçe alta kalan yumurtalarda yeni çıkacak olan yavrularında mamaya ulaşması zor olmayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir