Solucan Beslemede Hazırlanan Mamanın Önemi.

Kaliteli solucan gübresi üretmenin ve solucan sayısını arttırmanın en önemli yolu kaliteli solucan maması hazırlamaktan geçtiği unutulmamalıdır. Hazırlanmış olan solucan mamasının iyi ve tüketilebilir olmasının en büyük özelliği C/N (Karbon/Azot) oranının düşük olmamasıdır. Karbon azot dengesi uygun olmayan mamada solucanların beslenmesi ve üremesi azalır. Yapılan araştırmalarda  C/N oranı düşük olan mama ile yapılan beslemeler de üremenin azaldığı ve solucanların sadece beslenip irileştiği gözlemlenirken C/N  oranı yüksek olan mama ile yapılan beslemeler de solucan sayısının fazla olduğu ayrıca genç solucan oranınında fazla olduğu tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak ta daha fazla mama tüketimi olduğu tespit edilmiştir.

Solucan mamasının solucanlara yarı fermente hale getirilerek verilmesini tavsiye ediyoruz çünkü tam fermente olmuş  hayvan gübresinin karbon azot oranı düşük olmaktadır. Solucanları sağlıklı bir şekilde beslemek  için hazırlanan mamanın C/N oranını çok fazla düşürmeden, yarı fermente mama kullanmaya dikkat etmek gerekir. Yapmış olduğumuz araştırmalarda sadece çay posası ile yapılan solucan beslemesinde, solucanların fazla gelişmediği fakat üremenin hızlı olduğunu tespit ettik. Buna bağlı olarak yukarıda belirttiğimiz hususların yapmış olduğumuz deneme ile örtüştüğü, yani çay posası kahverengi atık grubuna girdiği için karbon oranının fazla olduğu, solucanların çok sevdiği fakat azot oranınında çok düşük olduğu için solucanların fazla gelişmediği görülmüştür. Bu yüzden evsel atıklarla yapılan solucan beslemede çay posasıyla beraber, azot bazlı yeşil bitkisel atıklarda kullanılmalıdır.

Özetleyecek olursak solucanlara vereceğimiz yemin C/N oranı ne kadar yüksek olursa, solucanlar o kadar hızlı çoğalıyor ve buna bağlı olarak da yem tüketimi hızla artıyor. Mama olarak hazırlayacağınız büyükbaş hayvan gübresini taze olarak alıp içindeki karbon oranı düşükse bir miktar saman katarak karbon oranını yükselterek, yarı fermente hale getirmek önemli bir husustur.  Özellikle toprağa temas etmiş  uzun süre beklemiş hayvan gübresi kullanılmasından kaçınılmalıdır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir