Solucan Gübresi Ne İşe Yarar?

Bir çok insan, toprağın canlı olduğunu ve inanılmaz bir derecede mikroorganizma bulundurduğunun farkında değil. Bir avuç toprak, gezegenimizde şimdiye kadar yaşayan insan sayısından daha fazla sayıda mikroorganizma içermektedir. Tıpkı kendi bünyemizde yararlı bakterilerin kendi sağlığımızda önemini daha da iyi anlamaya başladığımız gibi, yararlı bakterilerin besin maddelerini  bitkiler için kullanılabilir kılmak için çok önemli olduklarına dair  kanıtlar mevcuttur. Bu mikroorganizmalar, bitkilerle güçlü bir sinerji oluştururlar, böylece toprağı su ve besin maddelerini tutmada daha iyi dirençli hale getirirler. Mikroorganizmaların beslenmesi için karbona ihtiyacı vardır ve kimyasal gübreler bunu yok etmektedir. Sonuç olarak toprakların iyileştirilmesi  için doğal bir çözüm olarak solucan gübresine  ihtiyaç vardır. Organik tarım uygulamaları, ideal toprak koşullarını geliştirirken, kimyasal tarım yöntemleri toprakların dünya çapında bozulmasını tehdit etmektedir. Mahsullerin organik tarım yöntemleri kullanılarak yetiştirilmesi ve işlenmesi gerekir. Çevreyi ve beslenme kaynağımızın geleceğini korumanın en iyi yollarından biri budur.

Solucan gübresi üretimi özellikle son yıllarda ön plana çıkan bir iş koludur. Katı ve sıvı formlarda üretim yapılmaktadır. Katı solucan gübresi adından da anlaşıldığı gibi solucanların dışkısından elde edilmektedir. Kaliteli solucan gübresi üretmenin en önemli etkenleri solucanların uygun şartlarda ve kaliteli mama ile beslenmesine bağlıdır. Solucan gübresi çok organik bir maddedir ayrıca bitkiler için çok yüksek bir besin değerine sahiptir. Solucan gübresini bütün bitkilerde kullanılabilir. Solucan gübresi organik olduğu için bitkiye yada toprağa herhangi bir zarar verici etkiden söz etmek mümkün değildir. Tam tersi düzenli olarak kullanıldığında toprağın yapısını düzenlemekte ve daha verimli hale getirmektedir. Solucan gübresi yararlı mikroorganizma açısından oldukça zengin bir üründür ve azot, potasyum ,fosfor ayrıca birçok faydalı mikroorganizma içermekte olup organik madde olarak da yüksek bir değere sahiptir. Bu değerler sayesinde solucan gübresi organik olarak  kabul edilen eşsiz bir gübredir. Solucan gübresi üretimi ülkemizde daha gelişmekte olan bir alandır yurt dışında uzun yıllardır kullanılmasına rağmen ülkemizde yaklaşık olarak son on yıldır üretilmeye başlanmıştır fakat son birkaç yıldır hızla gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır.

Solucan gübresinin faydalarını ve ne işe yaradığını sıralamak gerekirse, düzenli bir şekilde kullanıldığında toprağın yapısını iyileştirir, toprağın su tutma kapasitesini arttırır, bitkinin köklerinin çok iyi bir şekilde gelişmesini sağlar ve buna bağlı olarak iyi bir kök sistemi olan bitkinin beslenmesi iyi olur,oldukça dirençli ve bağışıklık sistemi güçlü bir bitki elde edilmiş olur. Buna bağlı olarak hastalıklara daha dirençli bitkiler yetiştirilir. Bitkilerde verim ve kalite artar. Toprakta var olan fakat bitki tarafından alınamayan elementleri de alınabilir hale getirir. Solucan gübresinin içeriğindeki yararlı mikroorganizmalar sayesinde ayrıca topraktaki yararlı mikroorganizma faaliyetlerini de artırmaktadır. Solucan gübresi toprağı ıslah eden mucizevi bir üründür.   Unutulmamalıdır ki organik madde miktarı yüksek iyi bir toprakta yetişen bir bitki insan sağlığı açısında önemlidir.  Solucan gübresinin üretilen ürünlerin kalitesine olan katkısından da bahsetmek gerekirse solucan gübresi ile üretilen ürünlerin tat,aroma, lezzeti kesinlikle o eski günlerde yedimiz meyve sebzeler gibi olur. En önemli diğer bir özellikte üretilen ürünün raf ömrünü uzatmasıdır. Solucan gübresi kullanılan ürün kullanılmayan ürüne göre raf ömrü üç dört gün fazla olur. Çok önemli diğer bir faydası ise  on, on beş güne kadar erkencilik sağlamasıdır. Örneğin bir sera yetiştiriciliğinde erken ürün elde etmek kar etmek açısından çok önemli bir özelliktir. Solucan gübresinde bulunan solucanların salgılamış olduğu solöm sıvısının da bitkide oluşabilecek hastalıkları baskılama özelliği olduğu gerçeğini de unutmamak gerekir.

Solucan gübresinin diğer önemli gözlemlenen özellikleri de bitki verimini arttırırken sızma yoluyla besin kaybının azalmaması,  bitkinin besin alımı arasındaki uyumun eş zamanlı olmasıdır. Kentsel atıkların kullanıldığı bir solucan gübresi üretiminde elde edilen solucan gübresi ile yapılan çalışmada  toprak ph değerinin düştüğü ve ayrıca mısır bitkisine uygulandığında ağırlığının artmasıyla doğru orantılı olarak verim artışı sağlandığı gözlemlenmiştir. Solucan gübresi uygulaması sayesinde Japonya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde  mısır verimini %30-50; patates  verimini %50-80; biber, domates  ve hıyar verimini %20-30; şeftali ve üzüm verimini %80-100; çilek verimini %30-35 oranında arttırdığı bildirilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir