Solucan gübresi üretimine başlayacak olan kişilerin ilk haklına gelen sorular,solucan gübresi üretim tesisi nasıl kurulur ve solucan gübresi üretim tesisi maliyeti olmaktadır. Solucan gübresi işine başlayacak olan biri bu işe ne kadar para ile başlamalı ve ilerleyen süreçte ne gibi maliyetlerle karşılaşacağı konularına açıklık getirecek olursak. Solucan gübresi üretim tesisinin maliyeti kurulacak olan tesisin büyüklüğüne ve üretim şekline göre değişiklik göstermektedir. Solucan gübresi üretimine başlayacak olan kişilerin solucanların çok çabuk üremesi,yani üç ayda bir en az iki katına çıkma özelliğinden dolayı yüksek miktarda solucanlarla başlamalarına gerek yoktur. Düşük miktarda solucan sayısıyla başlayarak bu süreçte hem tecrübe kazanmak, solucan gübresi satışı için pazar oluşturmaya yönelik hazırlık yapmak mantıklı bir yol olacaktır.
Solucan gübresi işinden para kazanabilmek için sabırlı olmak gerekir, bu işi avantajlı kılan kısım kendi kendine büyüyen ve ham maddesi ucuz olan bir iş olmasıdır. Ayrıca ülkemizde büyükbaş hayvancılık yaygın olması sebebiyle büyükbaş hayvan gübresine ulaşmak zor olmamaktadır. Solucan maması olarak kullanacağımız seperatörden geçmiş büyükbaş hayvan gübresine büyük çaplı, büyükbaş hayvan yetiştiren çiftliklerden ulaşabiliriz. Ortalama 16 metreküp yani 12-15 ton kamyon fiyatı 400-500 TL dir. Ayrıca nakliye maliyeti çiftliğe olan uzaklığa göre farklılık göstermektedir. Bu işi yapacak olan kişinin kendi kapalı alanının olması büyük bir avantaj sağlamaktadır. Sonuçta bu iş için bizim bir kapalı alana ihtiyacımız olacaktır. Solucan gübresi üretimini yerde yapacaksak beton zemin olmalıdır. Ortalama bir maliyet çıkaracak olursak kırmızı kaliforniya solucanı adet fiyatı ortalama 8 kuruş, 100 bin adet solucanla başlayacak olursak, solucana verilecek olan para 8 bin TL, ilk altı ay solucanları beslemek için bize lazım olacak olan mamanın maliyetini bir kamyon olarak hesaplayacak olursak 500TL hayvan gübresi + 1000TL nakliye=1500 TL olarak hesaplayacak olursak. Yerimiz var ise yer için maliyet hesaplamamıza gerek yok fakat yok ise en azından çadırda yapmaya karar verirsek. 100 metrekare bir çadır en azından olmasında fayda vardır. 100 metre karenin 60 metre karesini solucanla kapladığımız düşünecek olursak diğer kalan 40 metre karesini solucan gübresini kurutma ve eleme yeri olarak değerlendirecek olursak ve metre karede 50 bin solucana kadar çıkarabildiğimize göre 100 metre kare alanda 3 milyon solucan bakabiliriz. Solucan bakacağınız yeri betonerme olarak sıfırdan yapacak olursanız bu maliyeti arttıracaktır. Ayrıca ilerleyen süreçte bu işi işletme boyutuna taşınacağı zaman işletme maliyeti, işletmenin kurulma maliyeti karşımıza çıkacaktır. Çıkan solucan gübresinin elenmesi için elektrik motorlu bir elek kullanacaksanız onun maliyeti ortalama 3-3.5 bin TL. Sonuçta bu işi işletme boyutuna taşıdıkça ve büyüttükçe ekstra maliyetler çıkacaktır. Ayrıca bu işi işletme boyutunda yapacağımız zaman bu işle ilgili çıkan yönetmeliği de göz önünde bulundurarak hareket edilmelidir. Fakat bu süreçte gübre üretmeye başlayacağınız için eğer gübre pazarını oluşturabilir iseniz, satmış olduğunuz gübreden yada solucanlardan elde etmiş olduğunuz gelirle maliyetleri düşürebilirsiniz.
Sonuç olarak bu işi karlı kılan nokta daha öncede belirtmiş olduğumuz gibi kendi kendine büyüyen ve ham maddesinin ucuz olan bir iş olması aynı zamanda ülkemizde 10 milyon tonlara varan kimyasal gübre kullanımından bahsedilmekte topraklarımız bu kullanılan kimyasallardan dolayı çok zarar görmüş durumda, solucan gübresi de aynı zamanda bir toprak düzenleyicisi olduğundan dolayı bu işe milli proje gözüyle de bakmakta fayda vardır. Ayrıca bilindiği üzere Karedeniz bölgesinde de çay üretimi organik üretilmeye başlanılacağı söyleniyor bu durumda organik gübre ihtiyacı doğacaktır, ilerleyen süreçte diğer ürünler içinde bu geçerli olabilir. Bundan dolayı solucan gübresi üretimi önü açık bir iş olarak gözükmektedir. Bu işte en önemli konu bu işin pazarını oluşturmak olarak karşımıza çıkmakta. Pazar oluşturmak ta çok kolay bir iş değil çünkü solucan gübresi ülkemizde tanınan bir ürün değil fakat son zamanlarda tanınmaya başladı. Kaliteli bir solucan gübresi üretildikten sonra bu ürünü deneme amaçlı müşteriye dağıtıp kullanılan ürünün etkisini müşteri verim artışı ve kaliteli bir ürün olarak görürse mantıken neden kullanmasın fakat tanıtımını iyi yapıp pazarlama sürecinde bol bol numune dağıtarak ve takibini yaparak uğraşmak gerekir.