Solucan Gübresi Üretimi Hakkında

solucan gübresiÜlkemizde henüz çok fazla tanınmıyor olsa bile yakın gelecekte çok talep göreceği kesin olan girişimlerden biride solucan gübresi üretimidir. Solucan gübresi üretimi ülkemizde daha yeni ilgi görmeye başladı ve yeni bir iş kurmak yada topraklarını şimdiye kadar kullanmış olduğu kimyasal gübrelerden arındırmak isteyenlerin ilgisini çekmektedir. Solucan gübresi üretmek isteyenler için yapılması gerekenleri kısaca özetleyecek olursak; ilk iş olarak kırmızı kaliforniya solucanları ile tanışmanız gerekiyor. Daha sonra ise bu garip canlıların ne tür besinler tükettiğini ve yaşamlarını sürdürebilmek için nasıl bir ortama ihtiyaç duyduklarını bilmeniz gerekiyor.

Kırmızı kaliforniya solucanları adından da çağrışım yapmış olduğu gibi ABD’de labaratuvar ortamında solucan gübresi üretimi için özel olarak melezlenmiş bir solucan türüdür. Solucan gübresini ilk aşamada deneme amaçlı veya evinizde hobi olarak üretecekseniz evinizin mutfağından çıkan meyve sebze artıkları, ince kıyılmış kağıt, karton gibi şeylerle besleyebilirsiniz. Solucanların en çok sevdiği şeylerin başında çay posası, taze meyve sebze kabukları olduğunu söyleyebiliriz. Kaçınılması gereken en önemli şey ise tükettikleri gıdaların asit içermemesi gerekmektedir. Solucan gübresini işletme boyutunda üretecek olursanız vereceğiniz besin separatörden geçirilmiş büyük baş hayvan gübresi en yaygın ve maliyeti düşük olanıdır. Solucanlar bir günde kendi ağırlıkları kadar besini yiyerek dışkılarlar ve buda azot, potasyum, fosfor ve kalsiyum açısında zengin ve doğal bir gübredir.

Kırmızı Kaliforniya solucanlarının diğer önemli özelliklerine göz atacak olursak; güneş ışığından çok çabuk etkilenirler en verimli oldukları sıcaklık 20-25 derecedir. Yaşadıkları ortamın sıcaklığı 38 derecenin üstüne ve 0 derecenin altına inmemelidir. 2000 solucan günde ortalama 1 kg solucan gübresi dışkılar. Solucanların en önemli özelliklerinden biride çok çabuk üremeleridir. Her bir solucanın hem dişi hem de erkek üreme organı vardır ve ürettikleri kokonlar sayesinde, her bir kokondan ortalama 2-20 adet solucan çıkar. Eğer yaşam şartları uygunsa sayıları 2-3 ay içerisinde ikiye katlanır. Kırmızı kaliforniya solucanları hakkında kısa bilgiler verdikten sonra solucan gübresinin faydalarına kısaca değinecek olursak; solucan gübresi her türlü bitkide kullanılabilen, ortalama yüzde 30 ile yüzde 70 oranında verim artışı sağlayan, toprağın su tutma kapasitesini 10 kat arttıran, bitkiyi zararlı hastalıklardan koruyan çok değerli bir doğal gübredir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir