Solucan Gübresi Üretiminde Merak Edilen Bazı Konular.

Solucan alırken nelere dikkat edilmelidir?

Solucan gübresi üretiminde dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle kullanılan ve tercih edilen solucan  Eisenia fetida olan kırmızı kaliforniya solucanları dır. Bunun sebebi bu tür solucanın üreme hızının fazla olması ve obur bir solucan cinsi olması ayrıca  bu türün sıcaklık toleransı çok yüksektir  ve  oldukça dayanaklıdır. Bu yüzden alınan solucanın kırmızı kaliforniya solucanı olması üretim hızı açısından önemlidir. Gerçek kırmızı kailiforniya solucanları gerekli koşullar sağlandığında en kötü 3 ayda bir 2 katına çıkmaktadır. Diğer gübre solucanları ve buna benzeyen solucanların üreme hızı  gerçek kırmızı kaliforniya solucanların dan  çok azdır.

Solucan gübresi üretim tesisinin maliyeti ne kadar olur?

Solucan gübresi üretim tesis maliyeti üretim yapılacak olan tesisin büyüklüğüne ve hangi yöntem ile üretim yapacağına göre farklılık göstermektedir. Fakat bu iş için solucan maliyetini düşürmek adına düşük miktarda solucanla başlayıp solucan çoğaltmak ve bu arada  tecrübe kazanmak mantıklı bir yoldur.

Solucan gübresi üretimine kaç solucanla başlamalıyım ve metre kareye kaç solucan koymalıyım?

Her işin bir tecrübe süreci olduğu gibi bu iştede az miktarda solucanla başlayıp  (50 Bin solucan) tecrübe kazanmayı ve ayrıca solucanların üç ayda bir en az iki katına çıkarak çok çabuk çoğalacağını düşünerek buna bağlı olarak metre kareye 10-15 bin solucan konulacağını hesap ederek başlamak mantıklı olacaktır.

Kırmızı kaliforniya solucanı ne kadar yem tüketir ve bu yemi nereden bulabilirim?

Yetişkin bir kırmızı kaliforniya solucanı yaklaşık olarak normal şartlarda yani, 15-25 derece sıcaklıkta,%80 nem oranında ve iyi fermente edilmiş mama ile beslendiğinde kendi ağırlığı kadar mama tüketebilir. Yetişkin bir solucanın ağırlığı ortalama 0,8 gr olarak hesap edilir.Buna göre ne kadar solucanın ne kadar mama tüketeceği hesabı yapılabilir. Mama olarak kullanılacak olan seperatörden geçmiş büyükbaş hayvan gübresinin bir miktar bitkisel atık karıştırılarak fermente edilip kullanılması tavsiye edilir, seperatörden geçmiş hayvan gübresi büyükbaş hayvan çiftliklerinde ortalama tonu 50 TL ye tedarik edilebilir.

Solucan gübresi hasat işlemi nasıl yapılır?

Kırmızı kaliforniya solucanları yüzey solucanı olması sebebiyle 15-20 cm  yüzeyde bulunmaktadırlar. Hasat yapılacağı zaman bu yüzey sıyrılarak yada solucanlar farlı bir alana alınarak yada delikli meyve kasalarının içine taze yem konularak solucanların göç etmesini sağlayarak sistemden ayrılmaları sağlanır. Daha sonra kalan kısım boşaltılarak 2-3 ay boyunca olgunlaşması ve nem oranının %20 ye düşmesi sağlanmış olur, ayrıca bu süreçte kalan yumurtalardan çıkan solucanların da yemlenmiş meyve kasaları sayesinde gübreden son ayıklama işlemi yapılmış olur.

Solucan gübresi üretimininde mama nasıl hazırlanır?

Solucan gübresi üretiminde hedefe ulaşmanın ve kaliteli solucan gübresi üretmenin en önemli yolu kaliteli solucan maması hazırlamaktan geçmektedir. Büyük işletmelerde kullanılan solucan maması, bulunması kolay ve solucanlar için besin içeriği zengin olan seperatörden geçmiş büyükbaş hayvan gübresi fermente işleminden geçirilerek kullanılmaktadır. Seperatörden geçmiş hayvan gübresi temin edildikten sonra içine yaklaşık %30 oranında bitkisel atık karıştırılarak fermente işemine tabi tutulması hem solucan gübresinin kalitesi hemde solucanların sağlıklı gelişmesi ve üremesi  açısından fayda sağlamaktadır. Solucan maması hazırlama sürecini anlatacak olursak seperatörden geçmiş büyük baş hayvan gübresi solucanlara verilecek forma gelmesi için beton bir zemine serilir ve içine varsa %30 oranında bitkisel atık karıştırılarak 3-4 günde bir ıslatılıp nemlendirilmesi sağlanarak karıştırılıp havalandırılarak yaklaşık 1,5-2 ayda fermente işlemi gerçekleştirilir. Fermente olmuş hayvan gübresinin fermente olup olmadığınını artık kokusunun tamamen hayvan dışkısı kokmadığı, aynı zamanda da renginin koyu kahverengiye çaldığını gördüğümüzde solucanlara bir miktar vermek suretiyle deneyerek anlamış oluruz.

Solucan Gübresi üretimi için hibe desteği var mı?

Solucan gübresi üretimi  için organik gübre üretimi adı altında destek aldığını söyleyen kişiler mevcut fakat direk solucan gübresi için şimdilik destek bulunmamaktadır milli tarım projesi adı altında gelişmeler beklenmektedir.

Üretmiş olduğum solucan gübresinin satış ve pazarlamasını nasıl yapabilirim?

Solucan gübresi üretecek olan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biriside solucan gübresi ürettikten sonra satışını nasıl yaparım sorusudur. Solucan gübresinde potansiyel müşteriler seracılar, fidancılar, peyzaj şirketleri ve organik tarım yapan üreticilerdir. Solucan gübresini pazarlamanın en iyi yolu çiftçi ile bire bir temas halinde olup, üretmiş olduğunuz kaliteli solucan gübresinde bol bol numune dağıtıp çiftçinin bizzat sonuçlarını görmesini sağlayarak pazarlamak olacaktır. Numune vermiş olduğunuz üreticiler faydalarını gördükten sonra zaten size dönüş yapacaktır.

Solucan gübresi üretimimin de ışık yakmak gerekir mi?

Solucan gübresi üretiminde solucanların ışığı sevmediğini düşünerek ve mutlu olduğu ortamı terk etmeyecekleri için ışık tutmanın yanlış olduğunu ve solucanları strese sokabileceğini düşünmekteyiz. Fakat bazı yerlerden tedarik edilen solucanların ışık tutmadan yataklarında durmadığı söylenmektedir buna dikkat etmek gerekir.

Hasat edilen solucan gübresi tamamen kurutulmalı mıdır?

Solucan gübresi hasat edildikten sonra en az 2-3 ay veya daha fazla bir süre boyunca olgunlaşmaya bırakılmalıdır. Bu olgunlaşma süreci hem gübrenin içerdiği fazla nemi atması ve hem de bitkinin alabileceği  besin elementlerinin daha yoğun bir biçimde oluşması için gereken bir süreçtir. Ancak solucan gübresi asla tamamen kurutulmamalıdır. Tamamen kurutulmuş olan solucan gübresinin içerdiği yararlı mikroorganizma ve mantarların sayısı azalır veya etkinliğini yitirecek kadar düşük bir düzeye erişir.  Bu istenmeyen bir durumdur, çünkü solucan gübresini anlamlı kılan en önemli unsur bu mikroorganizma ve mantarlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir