Solucan Gübresinin Bitki Besleme Amaçlı Kullanımı

organiksolucangubresiGünümüz koşullarında elde edilen solucan gübresi, bitkilerin yetişmesi için gerek duyduğu her türlü mineral ihtiyacını karşılayacak kalitededir. Değişik oranlarda solucan gübresi uygulanarak meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller ve süs bitkileri başta olmak üzere neredeyse tüm ticari bitkiler üzerinde deneme üretimleri yapılmıştır. Bu bilimsel denemelerde fidan yetiştiriciliği dahil olmak üzere solucan gübresinin bitkilerin çimlenme, köklenme ve büyüme hızını arttırdığı kesinleşmiştir. Solucan gübresi gerek kimyasal gübreler, gerekse hayvansal atıklardan elde edilen diğer organik gübreler ile pek çok kez laboratuvar ortamında karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar yapılırken buğday, turp, bezelye, lahana, domates, süs bitkileri, hatta fidanlar gibi yüzlerce bitki üzerinde deneme yapılmıştır. Yapılan tüm karşılaştırmalar neticesinde solucan gübresi ile beslenen bitkilerin, diğer gübreler ile beslenenlere oranla bariz bir şekilde çok daha hızlı köklenip çimlendiği, hatta meyve ve sebzelerin aramasının çok daha kaliteli olduğu gözlenmiştir. Eğer bu konuda bir şüpheniz varsa 5-6 Adet ufak saksı ve bir miktar sıvı veya katı solucan gübresi satın alarak bu karşılaştırmayı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Eğer böyle bir deneme yapmayı planlıyorsanız, her çeşit bitkiden bir numune ekmenizi tavsiye ederim. Bildiğiniz gibi tahıllar, baklagiller, süs bitkileri veya havuç gibi toprak altında yada üstünde yetişen pek çok ticari bitki çeşidi var.

Özellikle ticari bitkiler ve tarımsal ürünlere sadece %5 solucan gübresi takviyesi yapılması bile bariz bir şekilde iyileşme ve verim artışı sağlamıştır. Ayrıca solucan gübresi uygulanan soğanlı süs bitkilerinin çok daha kısa sürede çiçeklendiği tespit edilmiştir. Lahana üzerinde yapılan bir çalışmada hasat vaktine kadar solucan gübresi uygulanmış olan toprak üzerinde yetiştirilen ürünlerin, diğerlerine oranla çok daha hızlı büyüme ve olgunlaşma gösterdiği, aynı zamanda verimin belirgin bir şekilde arttığı gözlenmiştir. Solucan gübresinin bitkiler üzerindeki etkisini test etmek amacıyla yapılan çalışmalara burada daha pek çok örnek verebiliriz. Kısaca, solucan gübresi günümüze kadar yüzlerce bitki üzerinde pek çok kez denenmiş ve her seferinde sonuçlar diğer tüm organik veya kimyasal gübrelere oranla çok daha iyileştirici çıkmıştır. Solucan gübresi uygulanan ticari bitkilerde verim artışı bitki cinsine göre değişmekle birlikte ortalama olarak en az %30 artmıştır. Ayrıca %100 organik olan solucan gübresi aşırı su tutma kapasitesi sayesinde, bitkileri sulama aşamasında %40 oranında tasarruf sağlamış ve toprağın sürekli nemli kalmasına yardımcı olmuştur.

organiktarimTüm bu olumlu gelişmelere sadece organik atıkların sebep olmadığı, en büyük etkiyi kırmızı Kaliforniya solucanlarının yapısında bulunan onlarca enzimi solucan gübresine geçirmesinin sağladığı kesinleşmiştir. Organik atıklar ve fermente hayvan gübresi ile hazırlanmış olan kompost, solucanların sindirim sisteminden geçmediği sürece tek başına bitkileri besleyecek oranda mineral veya enzimlere sahip değildir. Döngünün tamamlanması için hazırlanan kompot, solucanlar tarafından tüketilmeli ve sindirim sistemlerinde çeşitli enzimler ile karışmalıdır. Herhangi bir kimyasal gübreyi bitkilere orantılı bir şekilde vermeniz gerekirken, solucan gübresinde bu konuda bir kısıtlama yoktur. Çünkü solucan gübresi diğer kimyasallar gibi fazla kaçırıldığında bitkiye zarar vermez, hatta hiç toprak karıştırmadan %100 solucan gübresi üzerine bitki ekebilirsiniz. İçeriğinde solucanların doğal enzimleri ve sindirdikleri organik atıkların mineralleri dışında herhangi bir kimyasal karışım yoktur.

2 Yorum

  1. İyi çalışmalar bu gübre olayını duyduğumdan beri ciddi araştırma içine girdim. Sayfanızda her Şeyi yazmışsınız 4 der sefer hepsini okudum, ben bu işe girmek istiyorum muhakkak.
    Ben bir şey sormak istiyorum, 1 dönüm domates tarlasına ne kadar gübreye ihtiyaç duyulur yada her ürün için aynı mı yoksa farklı mı gübre atılır?

    1. Merhaba, domates için katı solucan gübresi miktarı; 50-75 kg dekar/dikim öncesi toprak altına veya dikim sonrası sıra arasına uygulanır.

      Bitkiye ve toprak yapısına göre kullanılan miktar değişiklik gösterebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir