Solucan Gübresinin Tarım ve Toprak Üzerine Etkileri

solucan-gubresiTarımda verimi arttırmak ve hastalıkları engellemek için kullanılan kimyasal ürünlerin toprağın dengesini bozmakla kalmayıp insan sağlığını tehdit ettiğini hepimiz biliyoruz. Tamamen organik bir yapıya sahip olan solucan gübresi, toprağın doğal dengesi korumakla kalmaz aynı zamanda bitkilerin daha sağlıklı ve verimli olması için gereken tüm şartları sağlar. Kırmızı Kaliforniya solucanı dışkısından elde edilen solucan gübresi ile yapılan bilimsel denemeler bitki köklerinin daha sağlıklı ve hızlı geliştiğini, elde edilen ürünlerin verim ve kalitesinin önemli ölçüde arttığını ayrıca ürünlerin doğal aramasının çok daha zengin olduğunu göstermektedir. Solucan gübresi kullanılarak yapılan bilimsel denemeler bitkilerin çeşitlerine göre değişmekle birlikte ortalama olarak verim üzerinde %30 ile %70 oranında artış ve bitkisel hastalıklarda önemli ölçüde azalma olduğunu göstermektedir.

Önemli tarım arazilerine sahip olan ülkelerin büyük kısmında toprak asit seviyesi problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle amonyum içeren azotlu kimyasal gübreleme işlemi toprakta zamanla asit dengesini çok fazla arttırmaktadır. Bozulan asit dengesini gidermek amacıyla toprak yüzeyine kireç uygulanmakta ancak bunun bitkinin köküne ulaşma süreci oldukça yavaş olmaktadır. Asit dengesini yitirmiş olan tarım arazilerine solucan gübresi uygulandığında bu dengenin kısa sürede normale döndüğü ve toprağın doğal dengesini tekrar kazandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Diğer yandan solucan gübresi toprağın su tutma özelliğini çok önemli derecede arttırmaktadır. Ülkemiz açısından düşündüğümüzde kimyasal gübre ile üretimin zirvede olduğu kesindir ve bu şekilde devam etmesi durumda çok değerli tarım alanlarımız bir süre sonra doğal dengesini kaybedecektir. Eğer ülkemizde solucan gübresi kullanımı teşvik edilirse toprak eski doğal yapısını tekrar kazanacağı gibi verim artacak ve elde edilen ürün kalitesi yükselecektir.

Son yıllarda hepimizin şikayetçi olduğu durum; artık tüm meyve ve sebzelerin doğal aramasını kaybettiği, kendi topraklarımızda ürettiğimiz ürünlerin bile doğallığını yitirdiğidir. Aslında kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz sebzelerden bile şikayet ederken hala kimyasal bileşenler ile topraklarımızın dengesini bozmaktan kendimizi alamıyoruz. ABD gibi bir çok ülke artık kimyasal gübre kullanmak yerine organik solucan gübresi kullanmayı teşvik ediyor ve bu alanda hiç durmadan çalışmalar yürütüyor. Solucan gübresi kullanarak topraklarımızdan daha fazla ve daha kaliteli ürün alma şansımız varken kimyasal bileşenlerden artık kurtulmamız gerekiyor. Hem insan sağlığı hemde değerli tarım arazilerini geri kazanmak adına organik solucan gübresi üretimi teşvik edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir