Solucan Gübresinin Toprak ve Çevreye Faydaları

organiktarimİnsanoğlu verimli toprakların azalması ayrıca  toprak ve su kaynaklarının nüfus artışıyla beraber kirlenmesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Toprak kirlilikleri ülkelerin gelişmesiyle beraber orantılı olarak artmaktadır. Tarım ilaçları ve kimyasal gübrelerin kullanımı gelişmişliğin gereği olarak bu durumu beraberinde getirmektedir.

Ülkemizde de sürekli nüfus artışıyla beraber yeni ve daha verimli tarım tekniklerinin kullanılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Solucan gübresi, hem organik tarım hemde Türkiye topraklarının giderek verimsizleşmesi ve organik madde oranlarının düşmesi açısından, ayrıca kimyasal kirliliğin ve zehirli atıkların sonlandırılması, çölleşmenin engellenmesinde  büyük öneme sahiptir. Solucan gübresi dünyadaki en faydalı organik gübre olmakla beraber önemli bir toprak düzenleyicidir. Ayrıca elde edilen verim artışı ve kalite açısından büyük öneme sahiptir. Dünyada uzun yıllardan beri solucan gübresi kullanılmakta olup ülkemizde de gün geçtikçe kullanımı artmaktadır. Ayrıca ülkemizde birçok tarımsal atık yakılmakta yada çöpe atılmaktadır, fakat bu atılan yada yakılan tarımsal atıklar solucan gübresi üretiminde değerlendirilebilinir.

Ülkemizde solucan gübresinin faydaları ve gelecek nesillere verimli topraklar bırakılması açısından önemi konusunda çok fazla akademik çalışma olmaması sebebiyle üreticilerin bu konuda bilgi ve tecrübesi yetersiz kalmıştır. Buradan çıkartılması gereken sonuç; solucan gübresinin kullanımı üreticiler açısında verim artışı ve organik ürün yetiştirmesinde çok önemli olmasıyla beraber çevreye ve topraklarımıza sağladığı yararlar açısından çok büyük bir öneme sahiptir.

9 Yorum

  1. Solucan gübresi kullanımı nasıl olacak, ben karpuz yetiştiriyorum. Karpuzun ilk aşamasından son aşamasına kadar ne kadar gübre kullanacağız. Örnek 1 dönüm karpuza kaç kg gübre kullanacağız. Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba, karpuzda dekara 60-80 kg veriyoruz. Dikim öncesi toprak altına veya dikim sonrası sıra arasına uygulanır. Toprak analizi yapmadan size tam bir değer vermem mümkün değil. Toprağın ne durumda olduğu önemli. Bunlar karpuz için ortalama değerler. Eğer toprağın organik madde miktarı çok düşük veya durumu çok kötü ise ilk 1-2 yıl mineral gübre desteği gerekebilir.

  2. Merhaba benim zeytin ağaçlarım var ve solucan gübresi denemek istiyorum. Eğer verimde artış sağlarsa bulunduğum bölgede bende yetiştiricilik yapmak isterim. Ağaçlara da fayda sağlar mı yardımcı olur musunuz. Teşekkürler.

    1. Merhaba, kesinlikle faydası olur. Bir miktar katı veya sıvı solucan gübresi satın alarak bir kaç ağaçta denemenizi tavsiye ederiz.

    2. Zeytin ağaçlarına sıvı organik solucan gübresi uygulayın içinde bulundurdugu mikro ve makro elementler var azot patosyum magnezyum humik asit fulvik asit ayrıca çok önemlisi solucanlarin kendilerini patojenlerden yani hastaliklardan korumak için salgıladıkları sölöm salgısını gubreye geçirir bunu bitki ve ağaçlara kullandıginızda hem havadaki minarallerin bitkiye gecmesıni hemde hastaliklardan ve zararlilardan koruma sağlar hemde %30 ortalama verim artışı sağlar saygilarimla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir