Solucan Gübresi Üretim Tesisi Nasıl Kurulur?

Kaliforniya solucanları çok hızlı üreme yeteneğine sahip canlılar oldukları için solucan gübresi üretim projesi kendiliğinden hızla büyüyen bir yapıya sahiptir. Bu sebeple tesis kurmak isteyen yeni girişimcilerin çok büyük bir yatırım yapmasına hiç gerek yoktur.

Solucan gübresi üretim tesisi nasıl kurulur?

Nelere ihtiyacımız var;

1. Kapalı alan

Solucanların doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı kapalı bir alanda barınması gerekiyor. Eğer bu alan betonarme bir yapıda olursa soğuk ve sıcağa karşı korunaklı olacağı için çok daha elverişli bir üretim sahasına sahip olursunuz. Eğer böyle bir yapıya sahip olma şansınız yoksa izolasyonlu çadır işinizi görecektir.

M2’ye 10-30 bin Kaliforniya solucanı bırakıyoruz. Bu durumda 100 m2’lik bir kapalı alan 3 milyon solucana  ev sahipliği yapabilir.

2. Yerden yüksek üretim havuzları

Üretim havuzları sert plastik ya da tahta olmalıdır. Metal kaplarda solucan beslemek mümkün değildir. En basit olarak aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi su tankını üstten keserek solucan beslemek için kap olarak kullanabilirsiniz. Aşağıdaki su takının ölçüleri;
(u – g – y) 1.200 mm x 1.000 mm x 1.160 mm
Kaplayacağı alan: 1.20 cm kare

IBC-su-tanki

Bu kaba 10-30 bin Kaliforniya solucanı bırakabilirsiniz. Üretimi mutlaka yerden yüksek kasalarda yapmak zorunda değilsiniz. Eğer zemin betonsa doğrudan beton zeminde uzun yığınlar yaparak solucanları yerde besleyebilirsiniz.

3. Kırmızı Kaliforniya solucanı

Safkan Kaliforniya solucanı satışı yapıyoruz. İletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.

100 bin adet solucan ile başladığınız varsayımı üzerine hareket edecek olursak;

100 bin adet safkan Kaliforniya solucanı adet olarak bir yıl sonunda 16 katına çıkacaktır.
Bunlar kültür solucanı oldukları için 3 ayda bir sayılarını ikiye katlayacak bir hızla ürerler.
100 bin adet Kaliforniya solucanı bir yıl sonra 1.600.000 adet olur.

Kaliforniya solucanları ne kadar mama tüketip ne kadar solucan gübresi üretirler?

100 bin adet solucan bir ay içinde ortalama 1.800 kg mama tüketir. Mama %80 nemli olduğu için aslında büyük bir kısmı sudur.
100 bin adet solucan bir ay içinde 900 kg solucan humusu üretir.
Hasat edilen solucan humusu 2-3 ay kapalı bir alana yayılarak kendi halinde olgunlaşmaya bırakılır. Solucan humusu bu olgunlaşma sürecinde ciddi oranda nem kaybedeceği için yaklaşık olarak 3/2 oranında bir kayıp olacaktır.
100  bin adet Kaliforniya solucanı 1 ay içinde paketlenmeye hazır hale gelmiş 300 kg solucan gübresi üretir.

Sonuç olarak solucan gübresi üretim tesisi kurmak isteyen bir girişimci 100 bin solucan ile bu işe başladığında bir yıl sonra 1.600.000 solucana sahip olacaktır.
1.600.000 solucan bir ayda ortalama 5 ton satışa hazır solucan gübresi üretir.
Paketlenmiş solucan gübresinin ortalama satış fiyatı 2-3 TL’dir.
5 ton solucan gübresinin piyasa fiyatı 10-15 bin TL’dir.

Kısacası 100 bin adet solucan ile solucan gübresi üretim tesisi kurmak isteyen biri yıl sonunda aylık 10-15 bin TL kazanç getiren bir işe sahip olabilir. Üstelik solucan sayısı her üç ayda bir ikiye katlanacağı için paralel olarak üretilen gübre miktarı da iki katına çıkacaktır. Böylece elde edilen kazanç aynı oranda 3 ayda bir ikiye katlanır.

Maliyet hesaplama

Kapalı alan: Bu her bölge için farklılık gösterdiği için fiyat vermek mümkün değil, ancak kırsal kesimde çok ucuza kiralamak veya satın almak mümkün.

Üretim havuzu: 100 bin adet solucan için 5-10 m2’lik üretim havuzuna ihtiyacınız var.
Üretim havuzunun uzunluğa alanın yapısına göre uygun ölçülerde belirlenebilir.
Örnek;

Uzunluk 7 metre,
En 1,5 metre,
Yükseklik 60-70 cm ideal ölçülerdir.
Maliyeti 1.000 TL.

Kaliforniya solucanı: 100 bin adet safkan Kaliforniya solucanı fiyatımız 10 bin TL.
Solucan gübresi üretim tesisi kurmak için mutlaka 100 bin solucan ile başlangıç yapmak zorunda değilsiniz. Eğer fazla sermayeniz yoksa 10 bin adet ile başlayıp projeyi zamanla büyütürsünüz.

Kaliforniya solucanları nasıl beslenir?

Solucanları beslemek için ana materyal olarak taze sığır gübresine ihtiyacımız var.

Kompost (mama) yapımına uygun materyaller;

Çimen, ot,
Ağaç yaprakları,
Mısır sapı, yaprakları, koçan yaprakları veya öğütülmüş koçan,
Buğday, arpa veya yulaf samanı,
Talaş, kağıt, karton parçaları (kuşe ve beyaz kağıt olmaz),
Yonca,
Fındık, fıstık, ay çekirdeği veya ceviz kabukları (öğütülmüş),
Fabrikaların bitkisel atıkları,
Çay posası,
Yumurta kabukları,
Pancar yaprakları,
Mutfak veya hal atıkları (sebze, meyve kalıntıları veya kabukları).



Daha burada adını sayamadığımız pek çok bitkisel atık kompost yapımında kullanılabilir. Önemli olan tuz, asit ya da kimyasal içerikli olmasın.
Kompsot ve solucan maması aynı şeydir.

Kompost nasıl hazırlanır?

Malzemeler;

1.200 kg taze sığır gübresi,
600 kg yukarıda yazdığımız materyallerden herhangi biri veya hepsinden katabilirsiniz. Elinizin altında ne varsa kullanmakta özgürsünüz.

Eğer hiçbir şey bulamazsanız en iyi çözüm çay posası kullanmaktır. Solucanların en sevdiği bitkisel atıklardan biridir ve elde edeceğiniz gübrenin kalitesini ciddi ölçüde arttırır.

Karışımı %70 taze ağır gübresi %30 bitkisel atıklar olarak hazırlamak idealdir. Böylece hasat edilecek solucan gübresi daha kaliteli olacaktır.

Çay posasını çevrenizde bulunan kahvehane veya çay ocaklarından temin edebilirsiniz. Rica ederseniz çöpe atmak yerine sizin için bir kenarda biriktireceklerdir. İş yapan bir kahvehane bir ayda 200 kg çay posasını çöpe atıyor. Bunlara büyük boy çöp poşetleri dağıtırsanız hem kaliteli kompost için en zengin bitkisel atığa bedava ulaşmış olursunuz hem de çöpe gidecek değerli bir atığın geri dönüşümüne katkı sağlamış olursunuz.

Şimdi bu bitkisel atıklardan solucan maması nasıl hazırlanır onu açıklayalım;
1.200 kg taze ağır gübresi ve 600 kg çay posasını mümkünse doğrudan güneş görmeyen kapalı bir alanda uzun bir yığın yaparak karıştırın. Eğer bu karışımı kapalı bir alanda yapma şansınız yoksa bir ağaç gölgesinin altına naylon serip onun üzerinde yapabilirsiniz.

Hazırladığınız bu karışım 4 günde bir defa karıştırılır ve ortalama olarak 40 günde fermente olur. 40 gün sonunda bu karışımı mama olarak solucanları beslemek için kullanabilirsiniz. Hazırladığımız 1.800 kg’lık bu kompost 100 bin adet solucanı 1 ay beslemek için yeterlidir.

Kompost fermente edilirken sürekli %80 nemli olmalıdır. Her karıştırma sırasında karışımdan elinize bir miktar alıp avucunuzda sıkın, su çıksın ancak damlamasın. Eğer nem yeterli değilse karışıma bir miktar su verin. Eğer fazla ıslaksa zaten zamanla fazla nem buharlaşacaktır.

Önemli; kompost kesinlikle toprak ile temas etmemeli veya karışımda yanmış hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Bunun sebebi ise kompost içine sıradan toprak solucanlarının sızmasını engellemektir. Solucan ırkının safkan kalması için toprak ile teması kesmek gerekiyor. Aynı şekilde kenarda uzun süre beklemiş, halk dilince bilinen adıyla yanmış hayvan gübresinin içinde sıradan toprak solucanları vardır. Ayrıca yanmış hayvan gübresi milyonlarca bakteri ve haşere tarafından istila edilip içindeki besinler bunlar tarafından tüketilir. Yanmış hayvan gübresinde solucanlara besin olacak bir materyal kalmaz.

Tüm her şeyi hazırladık;

Kapalı alana sahibiz, solucanların barınacağı 10 m2’lik bir üretim havuzu hazırladık, solucan maması hazır ve 100 adet Kaliforniya solucanı satın aldık.
Satın aldığınız solucanları size 1 hafta yetecek kompost içinde gönderiyoruz. Geldikleri gibi üretim havuzuna almanız ve üzerine hazırladığınız mamadan 4 parmak kadar vermeniz yeterlidir. Onlar taze mamayı tükettikçe yukarı doğru hareket edecek ve siz ortalama 4-5 günde bir üretim havuzuna 4 parmak mama takviyesi yapacaksınız.

Solucan gübresi üretiminde hasat nasıl yapılır?

Üretim havuzu solucan humusu ile dolduğunda altı delikli olan meyve kasalarına taze mama doldurup en üste bırakırsanız tüm solucanlar kısa zamanda bu kasaların içine girer. Böylece solucanları kasalar ile birlikte bir kenara alıp humus ile dolan üretim havuzunu boşaltabilirsiniz. Daha sonra solucanları tekrar üretim havuzuna geri dökebilir ve besleme sürecini baştan başlatırsınız.

499 Yorum

  1. Merhaba,

    Ankara Gölbaşı ilçesinde kendime ait 2.000 m2’lik alan içerisinde küçük bir ev elektrik ve kuyu suyu olan bir bahçem var.

    Burada 100 ile 150 m2’lik kapalı alanda üretim yapmak istiyorum.

    Kapalı alanı çadırdan yaparsak üretim açısından sıkıntı olur mu?

    Kış aylarında hava derece olarak – 5 ile – 15 arasına düşmektedir. Bu konuda tavsiyeniz ne olur.

    Teşekkürler.

    1. Merhaba Serhat bey, Ankara kışın çok soğuk bir iklime sahip ve çadırı ısıtmak gerçekten büyük enerji gerektirir. Çadır yerine betonarme bir yapı olsa en azından ısı kaybı az olacağı için sıkıntı olmaz, ancak bahsi geçen koşullarda elektrik faturası ile baş etmeniz oldukça güç gibi gözüküyor.

      1. Merhaba,

        Betonarme yapı olarak kaç m2’lik bir alan önerirsiniz mevcutta bahsetmiş olduğumuz yerimizde alan konusunda bir sıkıntımız yok.

        Diğer bir konu hakkında tesisimiz kurduktan sonra mevcut solucanları nereden temin edebiliriz….

        1. Serhat bey, satın alacağınız solucan sayısına göre gerekli alanı belirlemek kolaydır. 10 bin solucan için 1 m2 alan gerekiyor. Safkan Kaliforniya solucanı satışı yapıyoruz. Üst menüde yer alan sipariş formunu kullanarak sipariş verebilirsiniz.

          1. Merhabalar, biz solucan gübresi üretimine girmeyi düşünüyoruz, fakat bir konuda bazı arkadaşlar patent istiyor dediler. Patent almak gerekiyor mu, yoksa kırmızı kaliforniya solucanı alan ve kapalı alanı üretim havuzları olan herkes bu işi yapabilir mi? Bilgilendirirseniz sevinirim.

          2. Merhaba, eğer ürettiğiniz gübreyi satmayı düşünüyorsanız lisans almak zorundasınız. Eğer kendiniz kullanmayı planlıyorsanız gerek yok.

        2. Merhaba,
          Bu işe girmeyi düşünüyorum.
          Ama sığır gübresi kullanmak istemiyorum.
          Sadece bitkisel mama kullanırsam gübrenin kalitesi düşük olur mu?

          1. Merhaba, amaç hobi ise sorun olmaz, evsel atıklar ve çay posası yetiyor. Gübrenin kalitesi evsel atıkların çok çeşitli olması nedeniyle daha kaliteli oluyor. Fakat ticari üretimde bol çeşit tonlarca evsel atık bulmak çok zor. Bu yüzden ticari üretimde ulaşılması kolay ve ucuz olan hayvan gübresini tercih ediyoruz.

      2. Merhaba bende bu işe atılmak istiyorum ama biraz korku var. Nasıl yaparım, yapabilir miyim? Benim ağirim var ve şimdilik 1000 tane ile başlamak istiyorum ve Ticaret olayını nasıl gelistirebilirim? Bana yardımcı olur musunuz, uygun mu 1.000 tane solucan ve bundan hemen gübre alabilir miyim?

    2. Benim kapalı alan sıkıntım yok. Sınırsız Hayvan gübresine de sahibim. Kapalı alanın ısısını nasıl gerekli seviyeye getirebilirim. Genel olarak önerileriniz nelerdir.

    3. Merhaba, bizim bölgede her yıl gübre sıkıntımız olduğu için zeytin ve ceviz ağaçlarımıza solucan gübresi düşündüm. Sizce bu tür meyve ağaçları için faydalı olur mu. Kendimiz için boşta olan bir tarlada solucan gübresi üretmeyi düşünüyorum. Tek sıkıntı tarlada suyumuz yok. Anladığım kadarıyla gübreyi arada bir ıslatmak gerekecek. Çok su ihtiyacımız olacak mı. Tanker ile getirip 1 iki tonluk bidon ile isim olur mu? Saygılar.

      1. Merhaba, amacınız ticaretini yapmak olmadığına göre büyük bir proje olmayacak. Bu durumda ayda 1-2 ton su işinizi fazlasıyla görür. Ayrıca solucanlar için 20-30 metrekarelik bir kapalı alan yapmanız lazım. Solucan sayısı 400 bin adet olduğunda ayda 1 ton gübre üretirsiniz. Zeytin için deneme yapmadık, ancak faydası olacağına eminim. Kasım ayında deneme amaçlı 10 tane ceviz fidesi ektim. Kök gübresi olarak 5 kg hayvan gübresi yerine solucan gübresi kullandım. İlk budamayı yaptım, sonuçlar harika. Ayrıca sulama dönemi damla sulama sistemine sıvı solucan gübresi uygulayacağım. Bu sene fidanlar istediğimiz şekilde gelişme gösterirse, kısmetse kasım ayında 17 dekar ceviz ekmeyi düşünüyoruz.

  2. Solucanlara yeşil sebze artıklarını versek. Sebzeler ilaçlı olduğundan zarar görürler mi?

    1. Merhaba, en azından yağmur altında yıkanmış olması iyi olur. Aşırı olması sıkıntı yaratabilir. Ayrıca bu sebze meyve atıklarını çay posası ile birlikte 4-5 gün karışık bir şekilde fermente etmeniz çok iyi olur.

  3. Bu işi yapmaya karar verdiğimizde tesislerinizde sizden eğitim alma imkanımız var mı?

    1. Merhaba, profesyonel danışmanlık hizmetimiz yoktur. Zaten ortada eğitim alacak bir durum yok. Bu işe ufak çaplı başlayarak kısa zamanda tecrübe edinebilirsiniz.

  4. Merhaba solucan yetiştirmeye daha yeni başladım. 50000 adet ile başladım. koşulları sağladığımı düşünüyorum, fakat 3-5 adet solucan kabından dışarı çıktığını gördüm bunun sebebi ne olabilir. Nem olabilir mi diye düşündüm. Olması gereken nem tam olarak nedir yardımcı olabilir misiniz.

    1. Solucanlar yeni yerlerine ve yeni mamaya alışana kadar bir kaç gün hırçınlık yapabilir. 50 bin adet solucan kolonisinden 3-5 tanesinin ilk hafta firar girişiminde bulunması gayet normaldir. Nem oranı %80 olmalıdır.

        1. Merhaba, elde etmiş olduğunuz gübrenin kalitesini analiz ettirerek elde etmiş olduğunuz değerlere bakarak anlayabilirsiniz.

    2. 1) Çiftçi bu gübreyi ne kadar kullanıyor, dayımı 200 dönüm pamuk ekiyor.
      2) Bu gübre meyve sebze bütün ekinler için geçerli mi?
      3) Belediye yeşil alan için kullanıyor mu?
      4) 10,000 solucan alıp bir yıl beklesem solucan sayısı kaç olur.

      1. 1. Toprak yapısına ve bitkiye göre miktar değişir.
        2. Her bitkiye faydalı.
        3. Peyzaj şirketleri satın aldığına göre belediye neden almasın.
        4. 160 bin.

  5. Merhabalar ben böyle bir üretimin yapıldığını yeni öğrendim hiç bir bilgim yok. Bu işi yapacak yerim var ortamı da sağlayabilirim. Bana bu tesisin kurulum maliyetinin ne kadar olacağını söyleyebilir misiniz. 3000 solucan ile başlasam tesisin kurulumu bana kaça patlar acaba?

  6. Merhaba, 30000 adet ile başlamayı düşünüyorum. Fakat aylık sizin verdiğiniz bilgilerde 30.000 adet solucan ortalama 360 kg gübre vermekte bu doğru mudur? Günlük olarak bakım yapılması gerekiyor mu? Kokusu aşırı rahatsız edici midir? Gerçek Kaliforniya solucanı olduğunu nasıl anlayabiliriz.

    1. Merhaba, 360 kg üretim imkansız. 30 bin adet solucan bir ayda 270 kg solucan humusu üretir. Humus 2 ay kendi halinde bekletilerek olgunlaşması sağlanır. Bu sürede PH %7-8 oranına düşeceği için ciddi kilo kaybı olur. Vermiş olduğumuz değerler solucan gübresi değil solucan humusu içindir. 30 bin adet Kaliforniya solucanı bir ayda 90 kg gübre üretir. Besleme kurallara uygun yapıldığı sürece asla koku yapmaz. Tecrübeniz yoksa analiz ettirmeden solucanların cinsini anlayamazsınız. Satışını yaptığımız solucanların safkan Kaliforniya solucanı olduğu sipariş formunda ısrarla belirtilmiş. Eğer şüpheniz varsa koşulsuz iade edebilirsiniz.

  7. Merhabalar,
    Solucan gübresi ile solucan humusu arasındaki fark nedir. Ben büyük bir tesis kurulumu için çalışmalara başladım. Öncelik büyük baş hayvan gübresi tedariği ile uğraşıyorum. 500.000 adet solucan ile başlamayı düşünüyorum. Bu sayıda solucan için tedariğiniz mümkünmüdür.
    Saygılar

    1. Solucan humusu hasat yapıldıktan sonra elde edilen ilk üründür. Humusun solucan gübresine dönüşmesi için kapalı bir alana yayılarak 1-2 ay kadar kendi halinde bekletilmesi gerekir. Dilediğiniz sayıda Kaliforniya solucanı tedarik edebiliriz.

  8. Merhabalar bende solucan gübresi üretmek istiyorum, ancak Ankara’da apartman altında boş olan garajda bu işi yapmak istiyorum. Sorum şu ki garajda yapmak apartmana ve çevremize herhangi bir rahatsızlık verir mi? Koku ve pislik oluşur mu? Değerli bilgilerinizden yararlanmak istiyorum teşekkür ederim.

    1. Büyük ölçekli üretim projelerinde solucanları beslemek için hayvan gübresi kullandığımız için fermente sürecinde bir miktar koku olacaktır.

  9. Selam, ben bu işi ek iş olarak düşünüyorum. Sabah mama verip işime gitsem, aksam gelince tekrar mama verip kontrollerini yapsam olur mu?

    1. Selam, Kaliforniya solucanları genel olarak 4-5 günde bir beslenir. Günde bir kez kontrol etmeniz yeterlidir.

  10. Solucan fiyatlarınızı öğrenebilir miyim? Ayrıca solucanların satışı adet olarak mı yapılıyor?

  11. Eğlenceli ve karlı bir işe benziyor. Öncelikle kendi bahçem için üretip faydasını görürsem ticari amaçlı da üretebilirim. Acaba 5 donum bahçe için ne kadar gübre üretmek gerekir. Bahçemde ceviz ve uzum var ve toprağımız maalesef çok kireçli.

    1. Solucan gübresinin faydaları ve verime olan büyük katkısı pek çok kez bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yapılan arge çalışmaları üzüm ve ceviz üretiminde katkısının çok iyi olduğunu gösteriyor. 10 bin adet solucanla başlayabilirsiniz. Zaten solucan sayısı 1 yılda 160 bin olacak ve ihtiyacınızı karşılayacak kadar solucan gübresi üretebileceksiniz.

  12. Merhaba admin bu solucana verdiğimiz büyük baş hayvan gübresi, mama diye satılan ürünlerin içinde var mıdır? Birde ben 30 bin solucanı havuza koydum diyelim bu havuz dolduktan sonra solucanlarla humusu nasıl birbirinden ayıracağım. Birde sizden fiyat alacağım 30 bin solucan için.

    1. Solucan maması dediğimiz kompost genelde %70 hayvan gübresi içerir. Altı delikli meyve kasalarına mama (kompost) doldurup dolan üretim havuzlarının üstüne bırakırsanız solucanlar kısa sürede taze mamayı yemek için meyve kasalarına girer. Böylece solucan humusu ile solucanlar birbirinden ayrılmış olur. 30 bin adet Kaliforniya solucanı 3.000 TL.

    2. Ben su anda işsizim nasıl bir iş yaparım diye internette araştırma yaptım bu iş karşıma çıktı. Bu işi yapmak ve için ayda 10 bin TL kazanç için ne kadar paraya ihtiyacım var. Bu iş için tecrübem hiç yok.

  13. Merhaba sitenizi bugünlerde sıkça ziyaret ediyorum. Solucan gübresi yapmayı da çok istiyorum ama maalesef nakit param yok. Üç bin m2 bir bahçem var, ama çevremde kimse bu işi yapıp pazarlama aşamasını başaracağıma inanmıyor. Gübrenin pazarlaması nasıl oluyor ve nerelere müracaat ediliyor. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba, çevrenizdeki insanların ne dediğinin hiçbir önemi yok. Girişimcilik, cesaret ve gerektiğinde risk almayı gerektiren bir oluşumdur. Muhtemelen Solucan gübresi hakkında bilimsel olarak araştırma yapmadıkları için henüz konuya hakim değiller. Solucan gübresi, dünyanın pek çok ülkesinde onlarca saygın üniversite tarafından bilimsel olarak incelenmiş ve en kaliteli organik gübre olarak kabul görmüştür.

      Eğer kaliteli gübre üretirseniz risk yok denecek kadar azdır. Solucan gübresi zaten ciddi talep gören ve kullanımı her geçen gün daha fazla yaygınlaşan bir üründür. Pazarlama aşamasında size avantaj sağlayacak olan en önemli unsur ise çiftçiye gerçek anlamda fayda getiren nitelikli solucan gübresi sunmaktır. Hiçbir çiftçi minimum %30 verim artışına hayır diyemez. Ayrıca çiftçinin kimyasal gübreye harcadığı parayı daha ilk yıldan %70 azalttığınız için daha düşük maliyetle %30 daha fazla verim alıyor. Tüm bunlara artı olarak solucan gübresinde bulunan solöm sıvısı hastalıkları ve bitki zararlılarını baskıladığı için çiftçinin zirai ilaç masrafını da büyük ölçüde azalıyor.

      İşte tüm bunlar bir araya toplandığında aslında solucan gübresini pazarlamanın çok zor olmadığı ortaya çıkıyor. Elinizde çiftçiye ekonomik açıdan ciddi değer katacak bir ürün varsa bunu pazarlamak için çiftçiyi ikna etmeniz lazım. O zaman yapmanız gereken şey, çiftçiye bir miktar solucan gübresi hediye ederek bunu tecrübe etmesini sağlamaktır. Zaten ürettiğiniz solucan gübresi kalite açısından yeterliyse bir süre sonra solucan gübresi hediye ettiğiniz çiftçiler gübre satın almak için kapınıza dayanıyor. Ayrıca uygun koşullarda saklandığı sürece solucan gübresinin raf ömrü minimum 3 yıldır.

      Solucan gübresini kendiniz paketleyip satmak istiyorsanız Tarım bakanlığından izin almanız gerekiyor. Analiz ettirdikten sonra kalite açısından yeterli bulunursa hiçbir zorluk çıkmaz. Kaliteli solucan gübresi üretmenin sırrı; iyi fermente edilmiş kaliteli mama ile solucanları beslemekten ibarettir.

  14. Merhabalar,
    Büyük baş hayvan gübresini seperatör den geçirmek şart mı? Eğer şart ise seperatörü nereden bulabiliriz. Fiyatları hakkın da bilginiz varmı acaba.
    Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    1. Merhaba, eğer seperatörden geçmiş hayvan gübresi kullanırsanız fermente işlemi daha basittir ve kalite açısında daha verimli solucan gübresi elde edersiniz. Böyle bir şansınız yoksa taze hayvan gübresini kendiniz fermente edebilirsiniz. Kaliteyi arttırmak içinde fermente işleminden önce içine %30 oranında farklı bitkisel atıklar (çay posası gibi) karıştırmak yeterlidir.

      Gübre seperatörü fiyat olarak 60-80 bin TL civarındadır, ancak satın almak gereksizdir. Hayvan sayısı fazla olan büyük baş hayvan çitlikleri seperasyon sistemine sahipler ve bir kamyon 16 m3 seperatörden geçmiş hayvan gübresini 450 TL gibi uygun bir fiyata satıyorlar.

      1. Merhaba, Karadeniz Rize bölgesinde oturuyorum. İnek gübresi var, bir de çay fabrikasından çıkan hurda çaylar var. Satışa sunulmayan atık bunlar, mamaya katılması uygun mu?

        1. Merhaba, asidik yapıda olmadan her türlü bitkisel atık kompost içine katılabilir.

    1. 100 bin adet kültür solucanı bir ayda 1.500-1.800 kg arasında mama tüketir. Çevrenizdeki seperatör gübresi fiyatlarına göre hesap yapabilir hatta büyük baş hayvan besliyorsanız taze sığır gübresine %30 oranında bitkisel atık karıştırarak fermente edebilirsiniz. İdeal kompost sıcaklığı 17-23 derece olmalıdır. Ayrıntılar burada mevcut; http://solucangubresi.org/sikca-sorulan-sorular/

  15. Hayvan gübresinin fermente şekli kafama yatmadı. Biraz araştırdım da haşere ve zararlı böcek vs. Yanmış gübre de değil de yanmamış gübre de oluyor diye gördüm her yerde.

    1. Hayvanın bağırsaklarından henüz çıkmış ve toprak ile temas etmemiş olan taze sığır gübresinde çeşitli mikroorganizmalar dışında haşere, böcek yada sıradan toprak solucanı olması bilimsel olarak imkansızdır. Fermente edilmiş gübre ile yanmış hayvan gübresi aynı şey değildir.

      Yanmış hayvan gübresi; belli bir alanda doğrudan toprak üzerine yığın olarak kendi haline bırakılmış, güneş ve yağmur altında aylarca beklemiş gübredir. Bu hayvan gübresi zaman içinden topraktan ve havadan gelen milyonlarca bakteri, toprak solucanları ve haşereler tarafından istilaya uğrar. Tüm bunlar gübrenin içinde besin değeri olan her şeyi zamanla yiyerek tüketir. Bu tür bir gübre besin değerini tamamen yitirdiği için solucan maması değil, ancak hastalık yuvasıdır. İçinde bulunan zararlı bakteri oranı o kadar yüksektir ki bunu toprağa vermek bile risklidir.

  16. Bu işi yapmak için bir belgeye falan ihtiyaç var mı, ayrıca çok yüksek adetler aldığımızda devlet desteği var mı. Ve satış pazarlama aşaması hakkında bilgi verir misiniz?

  17. Merhabalar benim merak ettiğim fermente işlemi nasıl yapılıyor ve özellikle fermente işlemi öncesinde veya işlem sırasında büyükbaş hayvan gübresi ve diğer ilave atıklar herhangi bir öğütme işleminden geçiriliyor mu ve fermente esnasında kireç kullanılıyor mu şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba, fermente işleminde kullanılacak olan bitkisel atıklar boyut olarak çok büyük değilse öğütmeye gerek yok. Örneğin, mısır kocanı gibi büyük ve sert bir materyal kullanacaksanız bunları öğütmeniz gerekiyor. Kireç kesinlikle kullanmıyoruz.

  18. Merhaba,
    Gübreyi çay posası ile fermente etmek için toprak ile teması olmayan bir yerde sebze, çay posası vs. gibi şeyler ile karıştırıp bekletiyoruz diye anladım, doğru mu acaba? Bekleme süresi ne kadar acaba ve sulamamız gerekiyor mu? Fermente olayını biraz anlatır mısınız rica etsek.

    1. Merhaba, fermente edilecek olan karışım içinde minimum %50 taze inek gübresi olmalıdır. İdeal oran %30 bitkisel atıklar %70 inek gübresidir Tüm bunlar kapalı alanda beton zemine yığılır ve 4 günde bir karıştırılır. Ortalama 40-60 gün içinde karışım solucanlara mama olarak verilecek kıvama gelir. Fermente sürecince gübre sürekli %80 nemli olmak zorundadır. Fazla ıslaksa zaten zaman içinde buharlaşma ile birlikte su kaybı olacaktır. Eğer karışım kuru ise her karıştırma işleminden önce bir miktar nem takviyesi yapılmalıdır. Karışımı elinize alıp sıktığınızda su çıkıyor ama damlamıyorsa nem oranı ideal demektir.

      1. Merhaba,

        İlk gönderim olarak 1 haftalık mamayı göndereceğiniz belirtiyorsunuz.
        İlk aşamada 1 haftadan sonra solucanlara mamayı biz hazırlayacağız. Ancak gördüğüm kadarıyla mama hazırlama işlemi 40-60 gün arasında değişiyor.

        1 haftalık mamayı siz gönderdiniz, bizim üreteceğimiz 40-60 gün bekleme süresinde ki solucanların yiyeceğini nasıl karşılayacağız?

        1. Merhaba, önce hazırlık yapıp sonra sipariş verebilirsiniz veya çay posasını nemli bir şekilde 15 gün beklettikten sonra solucanlara mama olarak verebilirsiniz.

  19. Merhabalar,
    Öncelikle sitenizde verdiğiniz bu değerli bilgiler ve detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim. Sayenizde merak ettiğim bir çok konuyu burada öğrenmiş oldum.
    Ben de solucan gübresi üretimi yapmayı düşünüyorum ve şu an üretim için uygun bir yer araştırması yapıyorum. Size sorum ise su olacak;
    üretim haneyi nerelere kurabiliriz. Herhangi bir arsa veya tarla üzerine inşa edebilir miyiz. Yoksa gerekli yerlerden resmi izin veya ruhsat mı almamız gerekiyor. Üretim hane için imar durumu aranıyor mu? Bu ise ilk başlarken önce izin ve ruhsatlarla mı uğraşmamız gerekir? Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba, ilk hasat zaten 3 ay sonra yapılıyor. Ayrıca hasat ettiğiniz solucan humusunun olgunlaşma süreci iklim koşullarına göre ortalama olarak 2 aydır. Bu durumda paketlenmeye hazır solucan gübresi üretmek için minimum 6 ay geçmesi gerekiyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra belediyeden işletme ruhsatı ve Tarım bakanlığından organik lisansı almanız gerekiyor.

  20. Merhabalar İyi Çalışmalar.
    Yazınızı baştan sona okudum sorulan soruları da inceledim. İş hakkında kendimde ufak çaplı bir araştırma yaptım… Biz firma olarak Ar-ge ekibi kurarak bu işe yoğunlaşmasını istiyoruz ve kuracağımız tesisin büyük ve sürekli üretim yapan bir yer haline gelmesini sağlayacağız bunun için yeterli finansman kaynağımız ve yerimiz mevcuttur. Biz bu işe küçük bütçe yatırarak çok para kazanma olarak bakmıyoruz büyük bir yatırım yaparak piyasada büyük bir pazar payına sahip olmak istiyoruz. Sorumuz şudur ; Biz bu tesisi tam anlamıyla kurup faaliyete geçirdikten sonra pazarlama kısmı direk çiftçiyle bire bir mi oluyor ? Bunun için ilaç ve gübre satan firmalar var bunlarla belirli anlaşmalar yaparak onlara satışını sağlayamıyor muyuz ? Pazarlama kısmını biraz daha resmileştirerek cevaplarsanız sevinirim..
    İyi Çalışmalar

    1. Merhaba, biz sürekli çalışacağımız devamlı müşteriler hedeflediğimiz için Çiftçi ile doğrudan iletişim kurmayı tercih ediyoruz. Solucan gübresi %100 organik bir üründür. Ziraat ilaçları ve kimyasal gübreler ise kimyasaldır. Kısacası bunlar birbirine tamamen zıt ürünler oldukları için aynı alanda depolanmaları bile uygun değil. Bu yüzden bana bu şekilde bir pazarlama stratejisi kurmak pek mantıklı gelmiyor. Belki organik ürünler pazarlayan gübre bayileri ile böyle bir çalışma yapılabilir, ancak biz hiç denemedik. En mantıklısı sürdürülebilir müşteri bulmak için çiftçi ile birebir iletişim kurmaktır. Böylece 6 ay sonra üreteceğiniz gübrenin bile müşterisi hazır olur.

      1. Cevabınız için teşekkür ederim,
        Siz gübre üretimi de yapıyor musunuz yoksa sadece solucan ihracatı mı yapıyorsunuz ?
        Başka bir soruda sormak istiyorum eğer cevaplarsanız sevinirim. Bu ürün Türkiye pazarına yeni giren bir ürün son yıllarda insanların duyduğu ve firmalarında üretim için hazırlıklara başladığı bir ürün. Sorum şudur ; Bu ürün yeni bir ürün olduğu için pazar payında kimler var kimler pazar payına ne kadar sahip analizlerini yapmak biraz zor oluyor bizim için.. Sizler bu ürün için Türkiye pazarında ki payını söyleyebilir misiniz ? Yada hangi bölgelerde talep var ve bu talebi hangi bölgeler arz edebiliyor ? Bizim firmamız Ege bölgesinde faaliyet göstermekte. Ege bölgesi için bu sektörün durumu nedir ?
        Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

        1. Evet üretim yapıyoruz. Sorduğunuz sorular dahil elimizde pazar hakkında her türlü ayrıntılı rapor mevcut. Tüm bu verileri danışmanlık hizmeti aldığımız pazarlama uzmanından temin ediyoruz ve burada açıklamak verdikleri emeğe saygısızlık olur.

          1. Peki teşekkür ederim yardımlarınız için. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler için sizle direk irtibata geçmem mümkün mü acaba ?

  21. Merhabalar,

    Gerçekten kıymetli yorumlarınız için teşekkür ederim. Öncelikli olarak mütevazi bir sermaye ile gübre üretimine girmek istiyorum. Tekirdağ iklim ve topoğrafya özellikleri bakımından üretime ideal bir bölge midir? Özellikle kış ayları göz önüne alınırsa. Sıcaklık ideali hangi derece aralıklarıdır?

    Öte yandan kurmayı planladığım seranın yalıtım ve teknik açıdan olmazsa olmaz diyebileceğiniz bir durum söz konusu mu?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba, Tekirdağ tıpkı Kırklareli gibi kışın sert bir iklime sahip. Biz Kırklareli/Lüleburgaz ilçesinde sorunsuz üretim yapıyoruz. Eğer kapalı alan betonarme olursa ve ve yapıda izolasyon varsa hiç sorun olmuyor.

      ”Solucanlar için en ideal ortam sıcaklığı nedir?

      Kaliforniya solucanları minimum sıfır (0), maksimum kırk (40) derece sıcakta hayatta kalabilir.
      Üretim ve üremeleri için en ideal ortam sıcaklığı 17-23 derecedir.
      Sıcaklık beş (5) derecenin altına düştüğünde üretim/üreme tamamen durur, hareket kabiliyetleri azalır ve uykuya meyilli olurlar. Uzun süre uykuda kaldıklarında açlıktan ölürler. Eğer sıcaklık sıfırın altına inerse donarak ölürler.
      Sıcaklık 35 derecenin üzerine çıkarsa solucanlar hareket etmekte güçlük çeker. Uzun süre 35 derece üzerinde sıcaklığa maruz kalmaları üretimi durduracağı gibi ölmelerine neden olabilir.”

  22. Merhaba
    Verdiğiniz bilgilere şimdiden teşekkürler. Sorum su olacak. Rize bölgesinde çay üreticisinin mahkum kaldığı kimyasal gübrelerden kurtarılması için o bölgede böyle bir üretim düşünüyorum. Orada kuru çay üretimi yapıldıktan sonra da açığa çıkan lifli çay atığı mama için kullanılabilir mi? Mama için kullanacağımız İnek gübresinin tazeliği veya bayatlığı diye bir şey söz konusu mu? Birde dış pazarlar için bir teşebbüsünüz oldu mu, dış talep nasıl?

    1. Merhaba, kimyasal içermeyen ve asidik yapıya sahip olmayan her türlü atık mama hazırlamak için hayvan gübresi ile karıştırılabilir. Mama yapımında kullanılacak olan hayvan gübresi taze olmalıdır. Kenarda en fazla 15 gün beklemiş olabilir. Kaliteli açısından beklentileri karşıladığınız sürece solucan gübresi elinizde kalmaz. Hem dış hem de iç pazardan yeterli talep var. Kapalı alandan oda sıcaklığında paketlenmiş solucan gübresinin raf ömrü 3 yıldır.

  23. Selamünaleyküm ben bu işe girişim toplam 300.000 TL param var ve bu işe yatırmayı planlıyorum. Tesis filanda buldum, yalnız şöyle bir şey var; bu işi yapan büyük firmalar var mı? Acaba iş sahası nasıl ve getirisi nedir ? Biraz korkuyorum saygılar.

    1. Merhaba, talep ettiğiniz şey fizibilite raporudur. Bunu hazırlamak için profesyonel bir ekip tarafından ciddi bir araştırma yapılması gerekiyor. Bu konuda uzman olan bir ekipten belirli bir ücret karşılığında fizibilite raporu talep edebilirsiniz.

  24. Hayırlı işler; Burdur’un Tefenni ilçesi üretim için uygun mudur? kapalı betonarme mi, izolasyonlu çadır mı tavsiye edersiniz? Mantar kompostu yem olarak kullanılabilir mi?

    1. Merhaba, Burdur dahil olmak üzere ülemizde her bölgede solucan gübresi üretmek mümkün. Önemli olan iklim şartlarına uygun ortam hazırlamaktır. Biz kapalı alan olarak metonarme yapı tavsiye ediyoruz, ancak böyle bir imkan yoksa tabi ki izelasyonlu çadırda ürerim yapılabilir.
      İstiridye mantarı yetiştirmek için kullanılan kompost %50 fermente edilmiş büyük baş hayvan gübresi ile karıştırıldığında besin değeri yüksek solucan maması elde edebilirsiniz.

  25. Merhabalar Afyon’un Dinar ilçesinde bu isi yapma dusuncemiz var, ancak iklim koşulları nedeniyle tereddütte kalıyoruz. Kışın -20 leri bulabilen soğuklar oluyor bu bölgede, işi kurmayı planladığımız alan imar planı dışında bir tarla dolayısıyla elektrik imkanı yok. Kışın ısınma soba ile uygun ortam sağlanabilir mi, ayrıca bi ışıklandırma gerekir mi?

    1. Merhaba, bizde batı Trakya’da -20 leri görüyoruz, ancak gerekli önlemleri aldığımız için sorun çıkmıyor. Solucanlar ışıktan nefret eder. Bulundukları ortam doğrudan güneş ışığı almayan karanlık veya loş olmalıdır. Kışın ortamı ısıtmak için soba kullanabilirsiniz.

      1. Merhabalar, bilgilendirme için teşekkürler. Kayseri de bu işi yapmak istiyoruz ve sitenizi takip ediyoruz. Yüksekliği fazla olmayan köyde ahır kiralayarak bu işi yapmak istiyoruz. Bir kaç sorumuz var. Soba ile ortamı ısıtma durumunda ortam fazla ısınabiliyor. Bu durumda solucanlar kırk derecenin üstüne çıkar çıkmaz mı ölür, yoksa içinde bulundukları mama bu sıcaklığın üstüne çıktığında mı ölür? Yani hava sıcaklığı 40’ın üstüne çıktığında ortamdaki materyaller o kadar ısınmamış oluyor ya, onu sormaya çalışıyorum? Teşekkür ederim.

        1. Merhaba, önemli olan kompost içindeki sıcaklık, ortam sıcaklığı belli bir süre 50 derece bile olsa hiçbir sıkıntı olmaz. Solucanlar kompost içinde korunaklı oldukları için anlık ısı değişikliği onları etkilemez.

  26. Merhabalar. Kapali alanın havalandırması ve ışık düzeyi nasıl olmalıdır. Sizin solucan gubresi dediğiniz kısım, solucanlar delikli kasaya geçtikten sonra altta kalan tüm kısım midir, eğer bu kısım ise bekleme sürecinde bu gübreye yapılması gereken işlemler nelerdir? Mesela karıştırmak üzerini muşamba ile örtmek sulamak gibi. Bunların kapalı ortamda paketlenmeden muhafazası nasıl mümkündür, yoksa paketlemek şart mı. Son olarak da büyük baş hayvanların tamamının gubresi uygun mudur, yoksa küçük bas hayvanların diskisi da kullanılabilir mi. Keçi, koyun, tavuk gibi.

    1. Merhaba, havalandırma solucanların oksijen ihtiyacını karşılayacak şekilde olmalıdır. Solucanlar ışıktan nefret eder.
      Hasat edilen solucan humusu güneş ışığı almayan kapalı alana yayılarak 2 ay kurumaya bırakılır. Oda sıcaklığında iki ay boyunca kendi halinde bekleyerek olgunlaşır. Bu sürede arada bir karıştırmak gerekir.
      Solucan gübresi uygun depolama şartlarında paketlenmese bile 3 yıl ilk günkü özelliğini korur.
      Solucan maması yaparken sığır gübresi kullanıyoruz.

  27. Merhaba, ben bu işi hobi olarak değilde ticari maksatlı yapmak istiyorum. kendime ait bodrum katında 300 m2 depom var ve yıl içerisinde sıcaklığı en düşük 17 ila en yüksek 30 dereceleri buluyor. Mama konusunda da sıkıntım yok, gerek sıgır gübresi gerekte yeşil atık olarak. 1 milyon solucanla başlamak itiyorum.
    Başlıca işçi giderim ne olacaktır, tesis giderlerim toplam ne kadar olur ve yatırımım kendisini kaç yılda amorti eder.
    Not: Satış konusunda hiçbir sıkıntı görmüyorum talep edilen bir ürün arzı yaratmak lazım.
    Not2: Satış fiyatını ortalama 2 tl alabiliriz.

    1. Merhaba, bahsetmiş olduğunuz ortam solucan gübresi üretimi için idealdir, ancak talep ettiğiniz fizibilite raporunu bu konuda uzman bir ekip hazırlayabilir.

  28. İyi çalışmalar,
    Burada paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Uygun şartları sağlayıp ürettiğimiz gübreyi küçük üreticilerden direk siz firma olarak satın alma gibi bir uygulamanız var mı? Varsa normal piyasa satış fiyatının yüzde olarak ne kadar aşağısında fiyat veriyorsunuz? Yine böyle bir uygulamanız varsa nakliye üreticiye mi yoksa size mi ait? Son olarak bir yılda en fazla kaç ton satın alma yapabilirsiniz? Saygılar, iyi çalışmalar.

  29. Merhaba, bizim Kayseri Erciyes dağı eteklerinde arsamız var ve içinde evde var. Buraya ilave bina yapsak bu iş için belediyeden herhangi bir ruhsat almamız gerekir mi? Kışın soğuktan korumak için ne yapmamız gerekir. Devletin solucan gübresi üretimi için herhangi bir yardımı veya teşviki var mı?

    1. Merhaba, ek bina için belediyeden izin almak zorundasınız. Eğer ilk etapta şirket kurmayı düşünüyorsanız solucan gübresi üretim tesisi için işletme ruhsatı almanız gerekiyor. Eğer solucan sayısını arttırıp üretimi belli bir seviyeye getirdikten sonra markalaşmayı düşünüyorsanız işletme ruhsatı sonra alınabilir.

      Bölgesel iklim koşullarına uygun izolasyon yaparsanız kışın sorun yaşamazsınız. Solucan gübresi üretimi için Kosgep veya diğer kuruluşlar hibe yada kredi veriyor mu bilemiyorum. Bu konuda uzman olan birine danışmanız daha iyi olur.

  30. Sizden hazır solucan maması alabiliyor muyuz? Fiyatı nedir? Hazır mama satın almak ve hazırlamak arasındaki maliyet çok fark eder mi?

    1. Nakliye ücreti çok pahalıya geldiği için solucan maması satışı yapmıyoruz. Hazır mama ile solucan gübresi üretmek maliyeti yükseltir. Zaten solucan maması dediğimiz fermente edilmiş sığır gübresidir.

  31. 100.000 solucanla başlasam yıl sonu 1.600.000 solucanım olur. Yer hariç sadece iç donanım olarak büyük şirket açmak maddi olarak bize kaça gelir?

  32. Merhaba, öncelikle verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Sorum şu olacak; satın aldığımız solucanları 1 hafta yetecek mama ile yolladığınızı söylemişsiniz. Yani diyelim ki 10.000 adet solucanla başlasam, bunların mamasını solucanları satın almadan önce hazır etmem mi gerekecek? Mama için hayvan gübresi, saman ve çeltik sapı bol miktarda var. Satın almadan önce ne gibi bir hazırlık yapmam gerekir mama yönünden?

    1. Merhaba, elinizdeki materyaller mama hazırlamak için yeterli. Sadece sığır gübresi bile solucan maması hazırlamak için yeterlidir. Önemli olan uygun koşullarda fermente etmektir. Taze sığır gübresini mümkünse kapalı alanda beton zemin üzerine yığınlar halinde biriktirin. Yığınlar için 50-60 cm yükseklik idealdir. Bunları 4 günde bir karıştırın. Ortalama 40 gün içinde fermente olacaktır.

      İkinci seçenek çay posası ağırlıklı mama hazırlamak. %100 çay posası 1 hafta kadar oksijen alacak şekilde bekletildikten sonra solucanlara mama olarak verilebilir. Kahvehane ve çay ocakları zaten bu değerli atığı çöpe atıyor. Rica ederseniz sizin için bir kenarda toplayacaklardır.

  33. Değerli beyefendi, Yukarıdaki samimi anlatımınız, hitap şekliniz vs. size güven duymaya yeterli oldu ve bu işe girmeye karar verdim, ancak ufak bir hesaplama yaptığımda şunu gördüm; 100 bin adet solucan için 1800 kg kompost (mama) 1 ay için yeterli. Bu kompos %70 hayvan gübresi %30 çay posası şeklinde fermante edilebilir demişsiniz. Çay posası kısmında sorun yok, ancak 1260 kg (%70) hayvan gübresi kısmında sıkıntı doğuyor. Bunun nedeni de hayvan gübresinin asitik olması. Buna cevap olarak da SEPERASYON işlemi görmüş gübre kullanın demişsiniz. Seperasyon görmüş gübrenin fiyatına baktığımda 50 kg = 12 TL, yani 1260 kg seperasyon görmüş gübre = 302 TL diğer masraflar hariç, 100 bin solucana 1 aylık mama için. Bu durumda girişimci olarak nasıl bir çözüm bulup kar edebiliriz, başka bir yolu var mıdır? Bilgi verirseniz çok sevinirim, şimdiden sağolun.

    1. Merhaba, seperatörden geçmiş gübrenin fiyatı; 1 kamyon (16 m3) = 450 TL’dir. Sizin verdiğiniz fiyatlar hazır solucan maması fiyatlarıdır. Ayrıca mutlaka seperatörden geçmiş sığır gübresi kullanmak zorunda değilsiniz. Taze sığır gübresini iyi fermente ederseniz (40-60 gün) asidik yapı zaten bertaraf olur.

  34. Merhabalar, konuyu dikkatle inceledim ve yorumları tek tek okudum. Şu anda 4 arkadaş yumurta çiftliği kurmak için araştırma yapıyoruz. Çatalca’da 6 dönüm yer kiraladık. 3 aydır kirasını ödüyoruz . Yer kirası çok ucuz olduğu için önce yeri kiraladık. 1 aya kadar projemizi faaliyete sokmayı planladık ama çok fazla tereddütlerimiz var. Çiftliğe harcayacağımız para 72.000 lira. Bu parayla nasıl solucan gübresi işine girebiliriz diye ciddi ciddi düşünmeye başladık. Ufak bir hesapla; 500.000 X 0.08 = 40.000 TL. Geri kalan 32.000 ile de betonarme bina yapımı ve gerekli ekipmanlar için yeterli olacaktır. Sorum şu olacak;
    1) Bismillah deyip başladığımız zaman ilk ürünü ne zaman satabiliriz?
    2) 500.000 solucandan rutin olarak 1 ayda ortalama ne kadar gübre ala biriz?
    3) 500.000 solucan için eleman ihtiyacımız ne olur?
    4) 500.000 solucanın aylık ortalama gideri ne olur?
    SAYGILAR…

    1. Merhaba, İstanbul Çatalca bize çok yakın bir bölge olması sebebiyle nakliyesini bizzat kendimiz yaparak yerinde danışmanlık hizmeti veriyoruz.
      1) İlk hasat üç ay sonra yapılacak ve hasat edilen solucan humusunun olgunlaşması için 3 ay daha bekleme süresi var. Kısacası satılmaya hazır solucan gübresi elde etmek için 6 ay süre lazım.
      2) 500 bin adet solucan 1 ayda ortalama olarak 1.500 kg solucan gübresi üretiyor, ancak solucan sayısı her 3 ayda bir iki katına çıkacağı için buna paralel olarak üretilen gübre miktarı da her 3 ayda bir iki katına çıkıyor.
      3) İlk 6 ayda sadece 1 kişi 500 bin adet solucana rahatlıkla bakabilir.
      4) Solucan gübresi üretiminde mama olarak kullandığımız meteryaller atık sınıfından olduğu için maliyeti son derece düşük oluyor. Sadece solucanları beslemek için fermente hayvan gübresine ihtiyacınız var. Bunu taze hayvan gübresini fermente ederek kendiniz yapabilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için iletişim sayfasında yer alan telefon numaramızdan bize ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin…

  35. Merhaba bu işi adana gibi sıcak bir iklimde yapmak istediğimizde solucanlar sıcaktan etkilenirler mi?

    1. Merhaba, eğer kapalı alan olarak betonarme bir yapı tercih ederseniz ve hava sirkülasyonunu sağlayacak karşılıklı pencereler açarsanız sorun olacağını sanmıyorum.

  36. İnternette her yeri sayfalarla dolu, ancak işe yarar ve ürüne, ticarete dönüştürülebilecek bilgiler veren web siteleri bulmak zor. Bu yüzden yapmış olduğunuz güzel çalışmadan ötürü teşekkür ediyorum.

    Sorum ise; sürekli artan solucanları, sizin gibi satışını yapmak istemiyorsak ne yapabiliriz. Ulaşmak istediğimiz en üst sınırdaki solucana ulaştıktan sonra fazlaları telef etmek dışında çoğalmalarını sınırlamak gibi bir şansımız var mı? Veya fazla solucanlar kedi, köpek maması veya balık yemi gibi işe yarayan ürünlerde kullanılabiliyor mu?

    1. Merhaba, solucanların üremesini durdurmak imkansız, ancak balık ve salma tavuk çiftlikleri protein desteği yapmak amacıyla canlı yem olarak solucan talep ediyor. Ayrıca solucanlar protein acısından dana etinden bile daha zengin olduğu için yurt dışında balık ve tavuk yeminde kullanıldığına dair bir kaç makale okumuştum.

  37. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Sandıkta değilde beton üzerinde yaptığımız üretimde 4-5 günde karıştırma işlemi nasıl olacak? Kürekle karıştırsak solucanlara zarar vermiş olmaz mıyız? Teşekkürler.

    1. Siz üretim işlemini yanlış anlamışsınız. 4 günde bir karıştırılması gereken fermente etmeye çalıştığımız sığır gübresidir. Solucanların barındığı veya gübre ürettiği solucan havuzları kesinlikle karıştırılmayacak.

  38. Merhaba,

    Ben 50.000 solucanla bu işe girmeyi düşünüyorum ve sizden bir kaç konu hakkında bilgi almak istiyorum.
    50.000 solucanla 6 ayın sonunda kaç kg solucan gübresi elde edebilirim ve pazarlama-satış konusunda nasıl bir yol izlemem gerekli?
    Bunun haricinde elde ettiğim ilk gübreyi ne zaman satabilirim?
    Solucanları beslemek için gerekli mamayı satın alabileceğim yerler var mıdır?
    İlk etapta üretim yapmak için belediyeden izin ruhsat almak gerekiyor mu?
    Şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

    1. Merhaba,

      100 bin adet solucan 1 ayda satışa hazır 300 kg gübre üretir. Her 3 ayda bir solucan sayısı üretilen gübre miktarı ikiye katlanır. Buna göre hesap yapabilirsiniz. Pazarlama konusunda destek vermiyoruz.
      Elde ettiğiniz solucan humusu en geç 3 ay içinde olgunlaşır.
      Solucan maması satın alarak gübre üretmek maliyeti yükseltiyor. Bu nedenle biz hazır ama almak yerine taze hayvan gübresini fermente etmenizi tavsiye ediyoruz.
      Solucan gübresi satışı yapmaya başladığınızda ruhsat almanız gerekecek.

  39. Merhabalar,

    Aydınlatıcı yorumlarınız için teşekkürler. İklim olarak Antalya nasıl gözüküyor. Malum yaz aylarında sıcaklıklar çok fazla olabiliyor ve yukarıda bahsettiğiniz maksimum sıcaklık değerlerinin üzerine çıkıyor. İdeal koşulları sağlayabilmek için soğutma sisteminin olması şart gibi. Bu durumda elektrik tüketimi karşısında bu işin karlılığı sorgulanır hale geliyor. Bu konu ile ilgili bir yorumunuz veya bu işi Antalya’da tecrübe eden birileri var mıdır?

    Şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkürler.

    1. Merhaba, önemli olan havanın ne kadar sıcak olduğu değil solucanların yaşadığı kompost içindeki sıcaklıktır. Güneşin altında hava 45 derece olsa bile betonarme bir yapıda hava sirkülasyonunu sağlayacak karşılıklı pencereler varsa sıcaklık 35 dereceyi geçmez. Ayrıca solucanlar %80 nemli kompost içinde barındığı için kapalı alandaki ortam sıcaklığı 35 derece iken kompost içindeki ısı 28 derece civarında oluyor. Bu durumda yazın herhangi bir soğutma sistemine ihtiyaç kalmıyor.

  40. Anlattığınız ortam ve koşulların hepsini sağlayabilirim. Solucan gübresini de ürettim diyelim, yalnız bendeki ikna ve pazarlama kabiliyeti sıfır. Hali hazırda satabileceğimiz bir yer bulabilir miyiz?

    1. Pazarlama konusunda danışmanlık hizmetimiz yoktur. Reklam ve pazarlama alanında faaliyet gösteren bir firmadan danışmanlık talep edebilirsiniz.

  41. S.A Vallahi size helal olsun bu kadar sabırla neredeyse aynı soruları cevaplamışsınız. Herşey gayet açık ve net, bravo ben de size sorulmayanı sorayım. İstanbul’da yaşıyorum burada yapmak istiyorum ama malum hayvan gübresi bulmak neredeyse imkansız. Başka alternatif var mıdır? Hayvan gübresi yerine kullanılacak bir mama.

    1. A.s eğer ticari boyutta düşünüyorsanız hayvan gübresi şart, ancak büyük boyutta olmayacaksa çay posası yeterli olabilir. Topladığınız çay posalarını oksijen alacak şekilde 1 hafta beklettikten sonra solucanlara ikram edebilirsiniz.

  42. Merhaba Admin,
    Mama hazır olana kadar, 2 ay 100.000 solucanı çoğalmaları için taze hayvan gübresiyle beslesem ve mama hazır olunca işe başlasam olur mu?
    İç Anadolu’da kışın güneş almaz ise mamayı nasıl kurutacağız?

    1. Merhaba, taze sığır gübresi içindeki idrar sebebiyle asidik yapıdadır. Bu nedenle fermente etmeden solucan maması olarak kullanmak mümkün değildir. Fermente işlemi sadece gübreyi bir miktar çürütmek için değil aynı zamanda asidik yapıyı bertaraf etmek için yapılır. Taze sığır gübresi asidik yapıda olduğu için solucanlara ciddi zarar verebilir. Eğer hayvan gübresi seperatörden geçirilmiş ise ilk etapta 15 gün fermente ederek verebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise hayvan gübresi fermente olana kadar çay posası ile beslemektir. Çay posasını 1 hafta beklettikten sonra doğrudan mama olarak kullanabilirsiniz.

      Fermente işleminde mama kesinlikle kurutulmaz. Her aşamada %80 nemli olmalıdır.

  43. Selam, öncelikle yardımlarınızdan dolayı size çok teşekkür ederim. Ben Ankara Gölbaşı ilçesinde bu işi yapmak istiyorum ve sermaye konusunda da sıkıntım yok. Ama soğuktan korkuyorum. İnternette araştırırken bu işi yapan birisi soğuk için fermenteye verilen suyu 29-30 derece verdiklerini buda solucanların üşümesini önlediğini söyledi. Sizce bu işe yarar mı ? Başka bir yolu var mı? Soğuğa karşı benim aklıma büyük 1 tesis ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği geldi. Bu sayede hem mama sıkıntısı çekmem, hemde sıcaklığı dengelemiş olurum?

    1. Selam, fermenteye su vermekle neyi kast ediyorsunuz anlayamadım. En iyi çözüm solucan gübresi üretmek için betonarme bir yapı seçmek ve bunu iklim koşullarına uygun şekilde izolasyon yapmaktır.

      1. Teknenin içine sıcak su veriyor. 30 derece sıcak su veriyor. Hava soğukken ısıtıyomuş. Youtubeden solucan gübresi görsel eğitim diye 1 video var isterseniz 1 göz atın. İzalasyonda fayda edeceğini zannetmiyorum. Çünkü çok soğuk oluyor. O ortamda soba veya ufo yakarak maliyeti yükseltmek istemiyorum. Büyük baş beslersem olmaz mı? Hem gübresinden faydalanırım hemde sıcak olur? Değerli yorumlarınız için ve yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim

        1. Eğer solucan besleme havuzlarına sıcak su dolaşımlı ısıtma sistemi kurulduysa son derece mantıklı. Büyük baş hayvanları solucan gübresi ürettiğiniz alanda beslemek konusunda tecrübemiz olmadığı için bu konuda yorum yapamıyoruz. Yanlış bir tavsiye vererek sizi yanıltmak istemem.

  44. Merhaba,
    Öncelikle çalışmalarınız için teşekkürler. benim sorum; taze hayvan gübresi fermantasyon işlemi nasıl olmalıdır.?

    1. Merhaba, sorunuzun cevabı makalenin içinde ”kompost nasıl hazırlanır” başlığı altında açıklanmış.

  45. Yukarıdaki aydınlatıcı öneri ve sonucu okudum. Çok güzel her yönüyle mükemmel tahsis ve üretim yapacak imkanlarım var beni düşündüren en önemli konu pazar üretimi elden çıkarabilir miyim endişeliyim selamlar.

  46. Merhabalar köyde bir evimiz var 110 m2 alt katı boş garaj orada yetiştirilebilinir mi ?

  47. İyi Çalışmalar,
    Arkadaşımla bu işe ilk başta 30-40 bin solucan alarak ev ortamında devam etmek istiyoruz. Daha önceden bu konu ile ilgili tecrübemiz olmadığından sizin belirttiğiniz ortamı sağladıktan sonra herhangi bir sorun yaşar mıyız ? Ticari olarak baktığımız bu sektör için düşüncelerimiz ilk başta solucan sayımızı bir yıl sonunda hatırı sayılır rakamlara getirmek ve sonrasında satışı için gerekli belgelerle vs. uğraşmamız gerekiyor. Bu belgeleri alırken bu solucan gübresini ev ortamında yetiştirdiğimiz için onay kısmında bir engel olabilir mi ? Yoksa sadece solucan gübresi üzerinden mi bir onay bekleyeceğiz ?

    1. Merhaba, solucan sayısı üretime elverişli rakamlara ulaşan kadar en mantıklı olan sizin düşündüğünüz şekilde ilerlemektir. Gübrenin nerede üretildiği değil kalitesi önemlidir. Hiçbir sorun olmaz.

  48. İyi günler, bütün yorumları tek tek okudum ve baya sayenizde baya bir yol aldım. Fakat benimde aklıma takılan bir kaç soru var. Yardımcı olacağınızdan eminim ve şimdiden teşekkür ediyorum.
    1. 1260 kg sığır dışkısını bir günde elde etmek benim için imkansız gibi bir sey, mesela 1 günlük diskiyi 15 gün önce topladığım dışkının içine katabilir miyim?
    2. 1 aylık mamayı topladıktan sonra (dışkıyı) fermente etmeden önce asit ve tuzu yok etmek için yıkayabilir miyiz?

    1. Merhaba,

      1. Evet, katabilirsiniz.
      2. Yıkamaya hiç gerek yok. Kırk günlük fermantasyon sürecinde asidik yapı bertaraf olacaktır.

  49. Selamünaleyküm, solucan gübresi işine kesinlikle başlayacağım. Balıkesir bölgesinde sanırım iklim çok uygun. Biraz önce fizibilite çalışmalarımı tamamladım, ancak tek aklıma takılan pazar konusu. Aklıma takılan pazar alıcıları daha çok kimlerdir ve 100 kg’lık solucan gübresini minimum kaç paraya satmam gerek, tam olarak fiyat belirleyemedim. Pazar konusunu da çözdüğüm vakit bu işe başlamayı düşünüyorum. Saygılarımla.

    1. Sıradan toprak solucanı kompost içinde yaşamaya elverişli değildir. Ayrıca üretim ve üreme açısından verim alacağınızı hiç sanmıyorum.

  50. Merhabalar,
    Öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler. Ben şunu merak ettim, ilk başta solucanları toprak yığınına mı koyuyoruz? Koyuyor isek nasıl bir toprak yığını olmalı? Yoksa hazırladığımız kompost içine mi koyuyoruz? Teşekkürler.

    1. Merhaba, toprak koymayı bırakın mama ve solucanlar asla toprak ile temas etmemelidir. Solucanları sadece hazırladığımız kompost ile düzenli olarak besliyoruz.

  51. Bir de sadece kompost hazırlarken mi %80 neme ihtiyacımız var, yoksa solucan gübreleme yaparken de ortam %80 nemli mi olmalıdır? Bu %80 nemi bir nem sağlayıcıyla bir cihazla mı sağlamamız lazım, yoksa sulayarak ta bu işi halledebilir miyiz? Teşekkürler.

    1. Kompost tüm aşamalarda %80 nemli olmalıdır. Nemi yükseltmek için püskürme özelliği olan bir donanım ile sulama yapabilirsiniz.

  52. Bir konuda sorum olacak, satış ve pazarlama tarafı için fazla bilgi yok. Talep olduğu ve çiftçi ile direk temas kurmamız isteniyor.
    Diğer konularda detaylı bilgi verilirken (çok iyi düzeyde) satış ve pazarlama için uzman raporu gerektiği belirtilmiş. Ama özet bir şeyler söylense idi çok iyi olurdu.
    Satış için çiftçiye ulaştırma veya talep toplama çok uğraştırıcı olur mu?
    Yeni bir ürün olduğu için tanıtım da biraz zaman alırsa ilk kazanç bir yıl sonra mı olur?

    1. Pazarlama uzmanlık alanımız değil. İnsanları yanlış yönlendirmek yerine susmayı tercih ediyoruz. Lütfen bu konuda uzman olan birinden danışmanlık talep ediniz. Teşekkürler.

      1. Sevgili Admin,
        Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Karanlıkta kalan tek şey satış-pazarlama. Peki bu konuda yardım alabileceğimiz sizin tavsiye edebileceğiniz firmalar var mı? Teşekkürler.

  53. Değerli admin, ikna önemli ve bunu özellikle vurgulanmış. Ürünün faydaları, kullanım alanları hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz? İkna için çok lazım olacak.

  54. Merhabalar, öncelikle sabrınız ve ilgi alakanız için teşekkürler. Ben İstanbul’da evimde deneme amaçlı plastik bir kapta 100 solucan alarak başladım. Kısa sürede çoğaldıklarını gördüm ve iyice heves ettim. Kap sayısını 2 ye çıkardım ve ikisi de ful doldu. Buradan okuduklarıma göre solucanları o kaplardan ayırıp yeni ve daha büyük bir üretim kabına taşıyacağım. Evde ürettiğim bu süre zarfında, çay posası muz kabuğu gibi atıklar kullandım, bir süre daha bunlarla devam etmemde bir sakıncası olur mu? Şuan için ticari düşünmesem de, biraz daha ilerlediği takdirde düşünmeye başlayacağım.

    1. Merhaba, aynen devam edin hiçbir sıkıntı olmaz. Çay posası solucanlar için harika bir besindir.

      1. Çoğalan solucanları göz kararı mı böleceğiz.
        1 metrekare de en fazla 10 bin olacak.
        Bunu tartarak mı ayarlamalıyız.
        Teşekkürler.

        1. Göz kararı ile bölmeniz yeterli. 10-15 bin adet uygundur. Fazla incelemenize gerek yok. Bazen yer sıkıntısı olunca 20 bin bile koyduğumuz oluyor. İdeal sayı 10 bin olsa bile esneme payı var.

  55. Solucanları koyacağımız yapıları platform ile 2 veya 3 tanesini platform yardımıyla arası 1 metre olacak şekilde üst üste koyabilir miyiz? Üst kısımdaki plastik depoların ön tarafını kapaklı olarak yaparsak boşaltmada sıkıntı olur mu? Teşekkürler.

    1. Kapalı alan kısıtlı ise gayet mantıklı bir çözüm gibi duruyor. Tabi ki besleme ve hasat sırasında biraz daha iş gücüne ihtiyacınız olacak, ancak uygulanabilir.

  56. 100.000’lik broşüre tavuk çiftliğim var. 2 ayda bir 200 ton talaşlı Gübre çıkıyor. Talaş miktarı yüzde 10. Solucan gübresi elde edebilir miyim?

    1. Tavuk gübresi solucan maması olarak kullanılabilir, ancak belli oranlarda sığır gübresi ile karıştırmak ve çok iyi fermente etmek gerekiyor. Eğer oranı ayarlayamaz veya amonyak miktarını bertaraf edemezseniz solucanları telef etme riski yüksek. Bu konuda tecrübemiz yok. Bu yüzden size oran yada fermente aşamasını açıklamam mümkün değil.

  57. Merhaba yaşamlarını sürdürmeleri için kışın kaldıkları yerin sıcaklığı ne kadar olması gerekiyor yada önemli midir? Saygılar.

  58. Merhaba,
    Köyde betonarme depom var ve üretimi depomda gerçekleştirmek istiyorum. Öğrenmek istediğim konu “koku” yaş büyükbaş hayvan gübresinin belirli bir kokusu var, solucan gübresi üretiminde koku durumu nedir? Yaşam alanları içerisinde yapılabilir bir faaliyet midir yoksa tarla, mezraa gibi alanlarda mı yapılması gerekmektedir?
    Geri dönüşünüz için şimdiden teşekkür ederim.

    İyi çalışmalar.

    1. Merhaba, solucan gübresi üretim havuzlarında koku olmaz, ancak taze sığır gübresi fermente sırasında doğal olarak koku yapacaktır. Eğer sığır gübresini insanların yaşam alanından uzak fermente ederseniz sorun olmaz.

  59. Hocam is güzel gibi ama başlarsak pazarı nasıl elde ederiz. Mamul satışını hangi yöntemlerle yapıyoruz. Bu konudaki fikirlerinizi paylaşabilir misiniz? Ordu Ünye’liyim coğrafi olarak hasadın burada gayet iyi olacağını tahmin ediyorum.

    1. Pazarlama sürecinde maalesef şimdilik yardımcı olamıyoruz. Coğrafi konum olarak ülkemizde her bölge uygun.

  60. Solucan gübresi zeytin ağacında kullanılabilir mi? Eğer kullanılırsa üretime gerçek manada katkı sağlar mı?

  61. Değerli çalışmalarınız için teşekkürler keşke bütün üreticiler sizler gibi yol gösterici olsa da hem ülkemiz hem pazarımız daha fazla büyüse.. Kafamda farklı bir tasarım hayal ettim ve bunu size danışmak istedim. Solucanları silindir şeklinde ve ince deliklere sahip dönen bir kabın içerisine koysak. Silindir şeklindeki kabı döndürerek gübrenin aşağıya dökülmesini sağlayabilir miyiz? Gübrenin akışkanlığı buna elverişli mi? Verilen mama da gübre ile beraber dökülür mü?
    Teşekkürler. İyi çalışmalar.

    1. Bahsettiğiniz uygulama solucanların yaşam tarzına tam olarak aykırı. Solucanlar sürekli rahatsız edildikleri bir ortamda verimli olmaz. Bırakın dönen bir alet içinde yaşamayı, yaşadıkları kasayı sarsmazın bile onları tedirgin eder. Ayrıca metal kaplar aşırı mineral yaydıkları için solucan beslemek için uygun değildir.

  62. Merhaba; İzmir’de ikame etmekteyim, uzun süredir yapmayı düşündüğüm bir iş modeli, şuanda iyi bir firmada çalışıyorum fakat bu iş için bırakabilirim. 10.000 solucan ile şu kadar ayda gelir yada 100.000 solucan olursa şu olur diyebilir misiniz? Teşekkürler.

  63. Merhaba,
    Birkaç sorum olacaktı,
    1 ) Solucanları tahta bir kasa içinde tutup üretim yaptıracağım. 3 ay besleyip ürünü tek seferde alsam sıkıntı olur mu? yada tahta kap bu işlem için uygun mudur?
    2) solucan humusunu aldıktan sonra 1-2 ay bekleteceğiz. Bu zaman aralığında karıştırmak yada nemini ölçmeye gerek var mı?

    1. 3 aylık ürünü tek seferde hasat edebilir miyiz yada 1 ayın ürününü 2. ayla karıştırabilir miyiz?

      1. İdeal hasat zaten 3 aydır. Karıştırmıyoruz. Ayrı alanda dinlenmeye bırakıyoruz. Biri aşırı nemli diğeri ise neredeyse olgunlaşmak üzeredir.

    2. Merhaba,
      1) Solucanları tahta kapta bakabilirsiniz, ancak ahşam bir süre sonra nemden dolayı yumuşar ve solucanları onu yemeye başlar. Bu sebeple ahşam kapların içine naylon koymanızı tavsiye ediyoruz. Ürünü besleme kabı doluca hasat ediyoruz. Kap en fazla 60 cm yüksekliğinde olmalıdır. İdeal hasat 3 ayda birdir.
      2) Solucan humusu oda sıcaklığında 4 parmak kalınlığında yere serilip kendi haline bırakılır. Arada karıştırmak faydalı olur.

  64. Saygılar, Öncelikle sabrınız ve nezaketinizden dolayı sizi tebrik ediyorum.
    Biz yaklaşık 3 ay önce 70 m2 bir çadırda Kırşehir’de 100.000 solucanla işe başladık. Önceleri acemiliğimiz oldu. Şimdi işe daha ciddi önem vermeyi planladık. Ancak bize yanmış hayvan gübresini eleyerek vermemiz tavsiye edilmişti. Şimdi sizin bütün yorumları okuduğumda taze hayvan gübresi olması gerektiğini söylüyorsunuz. 40 – 60 gün bekletilip karıştırıldıktan sonra verilmesi gerektiğini söylüyorsunuz. Bu karışım sırasında hayvan gübresinin içine ağaç gazeli, arpa buğday balyası karıştırabilir miyiz?
    Bahsettiğim gibi biz çadır da üretim yaptığımız için çadırın içine 1 m2’lik plastik bidonların üstünü keserek solucanları oraya aldığımızda daha sıcak olmaz mı? Ne dersiniz? Bildiğiniz üzere Kışın sıcaklık -20 lere kadar düşüyor. solucanlar gübrenin içinde olduğu için ortalama sıcaklığı ne olur. Yorumları okuyunca, üretim yapmak isteyenleri pazarlama konusunda çok endişeli gördüm. Biz daha kendimiz bile kullanmadan çok sayıda bağ, bahçe sahiplerinden sipariş almaya başladık. Öncelikle iyi anlatmak gerekiyor.
    Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür eder çalışmalarınız da başarılar diliyorum.

    1. Merhaba, kesinlikle yanmış hayvan gübresi ile solucan beslemiyoruz. En fazla 15 gün beklemiş olan ağır gübresine elinizde hangi bitkisel atık varsa karıştırabilirsiniz. Ağaç talaşının recine ve cıra içermediğinden emin olmanız lazım. Ayrıca Kompost 4-6 günde bir mutlaka karıştırılarak fermente edilmelidir.
      Solucanları yerden yüksek kaplarda beslemek kışın sıcaklık acısından avantaj sağlıyor, ancak çadırda üretim tecrübemiz olmadığı için size yardımcı olamıyorum.

  65. Bir şey daha solucanların bulunduğu yerde geceleri ışık yakılması, solucanların kaçmasını önlediği ve ışıklı ortamda daha fazla çalıştığı yönündeki fikirlere ne diyorsunuz? Böyle bir şey doğru mu?

    1. Tamamen yanlış bir uygulama. Işık toprak altında yaşayan canlıların doğasına aykırıdır. Bunlar kültür solucanları ve bulundukları ortamda mutlu oldukları sürece asla besleme kabından kaçmazlar. Eğer kaçma girişimi varsa mutlaka uygulamada bir hata vardır. Işık tutulan solucanlar sürekli stres altında yaşar ve üreme ciddi boyutta düşer.

  66. Merhabalar,
    Vermikompost eldesinden sonra son satış tarihi veya üretici için son kullanım tarihi var mı? Vermikompost olgunlaştıktan sonra paketlenirken tamamen kuru mu olur ve pakette ne kadar bekleyebilir? teşekkürler.

    1. Merhaba, elekten geçmiş paketlenmeye hazır vermikompost tane tane ve kuru olur. Uygun koşullarda saklandığı sürece raf ömrü 3 yıldır. Bu sürede asla özelliğini yitirmez.

  67. Merhaba,
    Solucanların yetiştirildiği alanın ideal sıcaklığı ne olmalıdır?

  68. Merhaba solucan kabımı çok minik sari sari örümceğe benzeyen böcekler sardı bazıları da buyuk sanki keneye benziyor. Verdiğim yemin içine bahçemizde olan ayvalardan da koydum. Ondan olabilir mi? Solucanlar gayet iyi, kaçan yok çoğalmaya ve yemeye devam ediyorlar. Bu böceklerle nasıl mücadele edebilirim? Sizde ilk başladığınızda bunun gibi bir durumla karşılaştınız mı?

    1. Merhaba, bahsettiğiniz böcek türüne daha önce hiç denk gelmedim. Biz genelde yay kuyruk böceği (beyaz küçük) ile karşılaşıyoruz, ancak hiçbir zarar vermedikleri için mücadele etmeye gerek duymuyoruz. Ayrıca yay kuyruk böceği gibi solucanlar ile dost olan böcek türleri gübre üretimine katkı sağlıyor.

  69. 100.000 bin solucan yıl sonu 1.6 milyon solunacana ulaşma garantisi veriliyor. 100.000 solucan fiyatı 10 bin tl. gübre satışından daha çok solucan üretimi yapıp satmak dahamı karlı sanki 🙂

  70. Merhaba,
    Ben hayvan gübresinin (Seperatörden geçmiş) içeriğinde bulunan maddelerin ne kadar doğal olduğundan şüphe duyuyorum. Neticede bu hayvan çiftliklerinde yetiştirilen büyükbaş hayvanlar tamamen “doğal olmayan” gıdalarla da beslenmekte, hal böyle olunca onların dışkılarında bulunan maddeler de %100 doğal olmayacak. Bu durumda bunu tüketen solucanların humusu veya gübresi nasıl %100 organik olacaktır? Saygılar.

    1. Merhaba, eğer böyle bir şüpheniz varsa hayvan gübresini analiz ettirmeniz gerekiyor. Tabi ki laboratuvar sonuçları için ekonomik olarak bedel ödemeniz gerekiyor. Ayrıca organik lisansı almak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı organik esaslarına uygun üretim yaptığınızı analiz raporları ile ispatlamak zorundasınız. Aksi taktirde solucan gübresi ticareti yapamazsınız. Eğer ürettiğiniz gübreyi satmak yerine kendiniz kullanmayı tercih ediyorsanız lisans almanız gerekmiyor. Kısacası gereken analiz ve denetimler resmi kurumlarca yapılıyor. Bunlara kafa yormanıza hiç gerek yok.

  71. Merhabalar,
    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Ben altı aydır balkonumda küçük çapta deneme üretimi yapıyorum. İki aydır mamayı hayvan gübresi olarak sadece at gübresi ile hazırlıyorum. Solucanlar tarafından çok sevildiğini söyleyebilirim. Ancak at gübresinin solucan gübresinin kalitesini nasıl etkileyeceğini merak ediyorum. Bu konuda bilginiz var mı? Ayrıca solucan gübresinin kalitesini anlamak için tahlil ettirmenin en kolay ve ekonomik yolu nedir?

    1. Merhaba, aşırı rahatsız edici bir kokusu olduğu için at gübresini kesinlikle tercih etmiyoruz. Bu konuda hiçbir deneyime sahip değiliz. Solucan gübresi, tarım laboratuvarları tarafından analiz ediliyor.

  72. Merhaba, bende bu işe 3 ay önce başladım, fakat daha ilk hasadı almadım. Devamlı mama veriyorum, bahçeme yer yapıyorum ve bu arada Kosgeb ile iletişime geçip belge almaya çalışıyorum. Maliyeti az çok hesapladım, fakat hazır mama almayın demişsiniz. Bende tam aksine hazır mamayla bu işi yapmayı düşünüyordum. Size sorum şu; deneyimli olduğunuz aşikar, hazır mamayla yapsak bize kar bırakmaz mı?

  73. Merhaba ben Aksaray’da bu işi yapmak istiyorum. Bu bahsettiğiniz tesisi yaparsam içine de 10.000 solucan alır başlarsam bana aylık geliri tahminen ne kadar olur.

  74. Merhabalar,
    Yukarıdaki samimi yazınızı ve arkadaşların yorumlarının hepsini okudum. Sizin bilgilendirme yazınız ve arkadaşların yorumları sayesinde epey bir şey öğrenmiş oldum. Öncelikle bunun için size ve yorumdaki arkadaşlara teşekkür ediyorum.
    Ben soru sormaktan ziyade sizden iş yerinizdeki çalışmaları (mama hazırlama,hasat etme vs) özetleyen bir video hazırlayıp buraya yüklemenizi rica ediyorum. Böylelikle kafamızda olayın şekli daha net canlanır görüşündeyim. Saygılar.

    1. Merhaba, işler yoğun olduğu için zaman kalmıyor. Aslında bunu uzun zamandır planlıyoruz.

  75. İyi günler,
    Ben kendi bahçem için solucan gübresi üretimi yapmak istiyorum. Arazimde kuyu vardır. Kuyunun suyu kükürtlü olduğu için içilmiyor. Arazideki bitkilere bu suyu veriyorum. Solucan gübresi üretiminde kükürtlü su kullanmam zararlı olur mu? Bilgilendirme yapar mısınız?

    1. Suyun analiz raporu olmadan bir şey söylemem mümkün değil, ancak solucan gübresi üretiminde zaten fazla su kullanmıyoruz.

  76. Merhaba, Bu işi yapmak istiyorum ve anladıklarımı anlatmak istiyorum. Sayın admin, lütfen hatam varsa düzeltiniz. 1. işlem, yerimizi hazırlıyoruz;
    1. Yer solucan besleme havuzu.
    2. Yer mama hazırlama.
    3. Yer humusu 2 ay bekletme yeri
    2. işlem, mama için gerekli sığır gübresi ve bitkisel atığı hazırlıyoruz. Günde bir iki defa karıştırıyoruz. 40-60 gün sonra mama hazır.
    3. işlem, solucan siparişi veriyoruz. Havuzlara yukarıda belirttiğiniz ölçüler dahilinde ilave ediyoruz.
    Şimdi benim sorularım var.
    1. Soru, mamanın 40-60 gün sürelerini neye göre belirleyeceğiz.
    2.Soru-Sığır gübresi topladıktan sonra en fazla kaç gün beklet meliyiz yada kapalı büyük bir kapta istediğimiz kiloya gelene kadar bekletsek olur mu?
    3. Soru, solucanlar çoğaldığında nasıl ayıracağız.
    4. Soru, solucanların ömrü ne kadardır.
    5. Soru, ortam hava sıcaklığı ne kadar olmalıdır. Şimdiden teşekkürler saygılar..

    1. Merhaba kompost günde bir iki defa değil 4-6 günde bir karıştırılır.

      1. Kıvamından ve renginden. Rengi kahverengi bir görünüm alır.
      2. En fazla 15 gün beklemiş olmalı.
      3. Hasat ettikten sonra 3 ayda bir koloniyi ikiye bölün ve m2 10 bin solucan gelecek şekilde dağıtın. Solucanları saymak zorunda değilsiniz. Göz kararı ile bölebilirsiniz.
      4. Odaklanmanız gereken ömürleri değil çoğalma hızları. 5 yıl.
      5. http://solucangubresi.org/sikca-sorulan-sorular/

  77. Merhabalar, ben Karadeniz bölgesinde yaşıyorum. Bildiğiniz üzere burada çay üretimi yaygın. Fabrikalardan çıkan çay tozları da mama olarak kullanılabilir mi?

    1. Yorumlar aşırı imla ve harf hatası içeriyorsa yayımlanmaz ve cevap verilmez. Cep telefonundan yazıyor olsanız bile harfler uygun yazılmalı ve imla hatası minimum olmalıdır. Ana dilimiz Türkçe ve buna saygı duymanızı rica ediyoruz. Örneğin, sıfır yerine ısrarla (sifir) yazdığınız bir yoruma cevap verilmez.

  78. Admin ben buna her seferinde 4-5 parmak mı koymam gerekiyor. 1 metre yüksekliğinde kabin hepsini doldursam olmaz mi?

    1. Olmaz. Kaliteli gübre üretmek istiyorsanız prosedür neyse tam olarak uygulamak zorundasınız. Önümüzdeki 3 ay boyunca tüketeceğiniz tüm besinleri şimdiden sizin önünüze koysalar sizce nasıl olur?

  79. Öncelikle aydınlatıcı yorumlarınız için teşekkürler. Sizlerin çalışmalarını yakından izleyip daha detaylı öğrenme imkanımız olur mu? Şimdiden teşekkürler.

  80. Küçük bir soru daha, 500 solucan ile 10.000 solucanın mama miktarı yine 4-5 parmak yüksekliğinde mi olmalıdır? Teşekkürler.. ?

    1. Kabın ölçülerine göre değişir. Kap çok büyük değilse 500 solucan için 3 parmak yeterlidir. 4-5 günde bir besleme yapacak şekilde ayarlamaya çalışın.

  81. Merhabalar ben solucan gübresi üretimini yeni duydum. Araştırmaya başladım ve faydalarını öğrendikçe iyice ilgimi çekti. Yapabilir miyim diye araştırırken siteyi fark ettim ve samimi olarak vermiş olduğunuz yorumlardan dolayı size sormak istedim. Ben Samsun’da köyde yaşıyorum ve kışın çok soğuk oluyor. Ayrıca bu işlemi yapabilmek için düz arazi gerekli anladığım kadarıyla ve o konuda biraz sıkıntı var bizim arazide ama yine de şansımı denemek istiyorum. Benim sormak istediğim arazi yapısı uygun olmasa da KOSGEB ya da tarım il müdürlüğüne danışarak mı bu işe girişmeliyim. Samsun da yapıldığına dair bir şey duymadım. Çok fazla yapmasam da sera yetiştiricilerine ve çiçekçilere satmak gibi küçük bir işle başlanabilir mi. Biraz karışık yazdım kusura bakmayın yeterli arazi olmamasından dolayı biraz kafam karışık. Evimizin yanında düşünüyorum, çok geniş bir alan yok, fındık tarlalarından dolayı. Fikrinizi merak ettim.

    1. Nesrin hanım, araziyi görmeden bir yorum yapmak yanlış olur. Ayrıca tabi ki küçük çaplı olarak yapabilirsiniz. Eğer Kosgeb hibe desteği ile proje kurmayı düşünüyorsanız mutlaka kendilerine danışmanızı tavsiye ederim.

  82. Merhaba, evde bu işi öğrenmek için 100 adet solucan aldım. Evde bakıyorum, plastik bir kabın altına gazete kağıdından yatak yaptım ve solucanları boşalttım. Yaklaşık 10 gün oldu solucanları alalı ve bu zamana kadar her şey normal. Hatta solucanların etrafında halkalar oldu, sanırım yumurta atacaklar. Çay posası, elma, marul, ayva, muz bunları doğrayıp çay posasıyla veriyordum, lakin bugün yumurta atacak solucanın biri ölmüş. Sebebi ne olabilir? Bir de bu ölen solucanı atmam mı gerekir, yoksa içinde kalması sorun teşkil eder mi?

    1. Merhaba, tek bir solucan ölümünden bahsediyoruz. Merak etmeyin ortada bir sorun yok. Bırakın yerinde kalsın. Kısa süre sonra oda gübre olacak.

  83. Merhabalar
    Solucan gübresini tahıl üreten çiftçiler de kullanabilir mi? Kullanılıyorsa dönüm başına ne kadar ve ne zaman atılır? Özellikle arpa ve buğday için dönüme ne kadar atılır? Verimi ne kadar arttırır?
    Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba, toprak analizi yapmadan verim konusunda net yanıt vermek mümkün değil. Ekim öncesi toprak altına serpilerek, dekar başına 50-80 kg uygulanır.

  84. Selam solucan üretim havuzları yada kutuları üst üste konulduğunda yükseklikleri ne kadar cm olacak. Solucanlar kaç cm tırmana bilirler. Hasat yapacağımızda üste yeni mama koyduğumuzda solucanlar üst havuza geçer dediğiniz için soruyorum teşekkürler.

    1. Selam, arada mesafe olmayacak. Kaplardan biri humus ile dolduğunda diğerini üzerine koyacaksınız.

  85. Gerçekten çok ilginç bir iş gördüğüm kadarıyla, yılda 16 kat arttığında düşünürsek 5 yıl sonra bu kadar gübreyi kullanacak veya satacak yer bulabilir miyiz? Doksanlarda ki deve kuşu modası veya yarasa gübresinin sonlarını hepimiz biliyoruz. Beni düşündüren bu işin geleceği.

  86. Çok güzel anlatılmış hepsi için teşekkürler. Aklımda tek bir soru işareti kaldı. Yaptığımız havuzun içinde toprakta olacak değil mi, yani önce toprak koyup sonra solucanları mı koyacağız, yoksa toprak olmayacak sadece solucanları koyup üzerine mamalarını mı atacağız. Eğer toprak olacaksa solucan gübresi ve toprağı birbirinden nasıl ayıracağız?

  87. Kırşehir de üretim yapan tesis var mı? Yerinde görüp fikir edinmek istiyorum yardımcı olur musunuz? Yakın civarda da olabilir?

  88. Merhabalar admin, Benim sorum şudur; siz bu işi yaparken kendinize rakip olabilecek insanları neden bilgilendiriyorsunuz çok merak ettim. Talep mi çok bu işe? Üretim ne kadar artarsa karşılanamaz mı?

    1. Adil olduğu sürece rekabet güzeldir. Bu ülkede tarım var olduğu sürece gübreye ihtiyaç bitmez.

  89. Merhaba,

    Doyurucu bilgilerinizden ötürü öncelikle teşekkür etmek isterim. Birkaç gündür konuyla ilgili bilgi toplamaya çalışıyorum ve karşıma farklı farklı bilgiler çıktı. Özellikle bekleme zamanları (gerek fermente süresi, gerek humusun gübreleşme süreci), geçmiş tarihli iki farklı yerel televizyonun yaptığı tanıtım ve röportajı izledim. Biri büyük bir fabrikaydı, kompostu yaklaşık 4-8 ay arasında beklettiklerini ve havuzun dolum süresini 6 ay olarak tanımladı. Diğer programda humusun gübreye dönüşüm süresini 1 yıl olarak verdi. Ve haliyle kafamda soru işaretli oldu. Rica etsem aydınlatabilir misiniz?

    1. Merhaba, kompost ve humusun olgunlaşma süreci hava koşullarına göre değişir. Ayrıca bitkisel atıklar farklı zamanlarda fermente olur. %100 çay posası sadece 15 günde fermente olurken, içine bol miktarda talaş katılan hayvan gübresi 4 ayda fermente olur. Havuzların dolum süresini içindeki solucan sayısı belirler.

  90. Merhaba,

    Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Sıvı solucan gübresi diye satılan ürünler var. Bu nedir ve nasıl elde edilir. Teşekkür ederim.

    1. Merhaba, sıvı solucan gübresi üretmek için ekipman satın almanız gerekiyor. Fiyatları çok pahalı değil.

  91. Merhaba,
    Yaptığınız bilgilendirmeler için teşekkürler. Makale ve soru cevap kısımlarından sonra kafama takılan bir konuda yardımınızı rica ediyorum. Beslemenin 4-5 günde 4 parmak (6-7 cm) olması gerektiği ve her yeni besleme ile solucanların yukarıya yöneleceği bilgisinden yola çıkarsak, sürekli akış sistemi kullandığımızı varsayarak 1 hafta içinde hasat yapmaya başlayamaz mıyız? Aynı şekilde betonda üretim yaptığımızda önerilen yığın yüksekliğine (60-70 cm) 50 – 60 günde ulaşmalıyız. Bunların haricinde ilk hasadın 3 ay sonra olacağı hakkında da bir bilgilendirme vardı. Hasattan sonra 2 ay dinlendirme süreci ayrıca yapıldığına göre bahsettiğim durumlarda neden 3 ay sonra hasat yapılmalıdır?
    Saygılarımla, sadi.

    1. Merhaba, havuzlar dolmadan hasat yapılmaz. Sas siteminde havuzlar dolmadan hasat yapmaya kalkarsanız, hasat bıçakları zaten dipte olan solucanları keser. Kaliforniya solucanları yüzeye yakın yaşar. Havuzlar dolduğunda yüzeye yakın olacakları için zarar görmezler. Havuzlar dolduktan sonra sürekli akış sisteminde haftalık hasat yapılabilir.

  92. Merhabalar solucan gübresini Rize de üretebilir miyiz? Çay bitkisine kullandığımız kimyasal gübreler yerine solucan gübresi kullansak aynı verimi alabilme durumu var mı?

    1. Merhaba, üretebilirsiniz. Solucan gübresi toprağı çok daha verimli yapacaktır. Ayrıca zamanla kimyasal gübreye hiç gerek kalmadan daha fazla verim alabilirsiniz. Tabi ki toprağın yapısına göre bu zaman alacaktır.

    1. Fark etmez, mimari yapının boyutuna göre ayarlayabilirsiniz. Mesela 10 metre uzunluğunda ve 1 metre eninde 5 küme olabilir.

  93. Merhaba,
    Yaptığınız bilgilendirmeler için teşekkürler.
    1) Fermente işlemi sırasında mama olayını 1 aylık değilde 3-4 aylık hazırlasak, örnek olarak 10.000 solucan için 180 kg mama değilde, 500 kg mama hazırlasak ve bunu kullansak sıkıntı olur mu?
    2) 4-5 günde bir besleyip günlük olarak kontrol yapabilirsiniz dediniz, günlük kontrolde nasıl bir işlem maddeleri mevcut. 3) Üretim havuzlarındaki nemi ölçmek için bir metodunuz var mı(cihaz). Bu %80 nem sadece verdiğimiz 4-5 parmak mama damı olması lazım yoksa havuzun tamamında mı?

    1. Merhaba,
      1) Ortalama 1-2 ay yetecek kadar yapmanız en idealdir. 18o kg mama %80 nem değerine sahiptir. Yani bunun kütle olarak ağır basan kısmı zaten büyük ölçüde sudur.
      2) Günlük kontrol dediğimiz, göz atmaktan ibarettir.
      3) Mamayı elinize alın ve sıkın, eğer su çıkıyor ama damlamıyor ise nem %80 oranındadır. Zaten 4-5 günde bir sürekli nemli kompost verdiğimiz için taban nemli kalıyor. Buharlaşma yüzeyden olduğu için, nem kaybı yüzeydeki 10 cm’lik alanda oluyor.

  94. İyi günler admin, bir sorum olacaktı. Okuduğum bilgiler solucanların barındığı ortamın nemi 60-90 arası olması gerektiği yönünde. Peki iç Anadolu gibi kışı sert geçen bölgelerde nem oranına nasıl bir çare bulabiliriz. Teşekkürler.

  95. Merhaba,
    Ben küçük çapta solucan gübresi üretme işine girmeyi düşünüyorum. Başta bir planlama yapmadan solucanları satın almak istemedim. Verdiğiniz rakamlara göre hesaplama yapınca 50 bin solucan ile başlarsan 3 yıl sonunda 200 milyon solucanın oluyor. Her yıl 16 katına çıktığını var sayarsak ve sizin dediğiniz şekilde her 3 ayda bir ikiye katlanırsa solucan sayısı böyle oluyor. Bence bu işte en önemli nokta tedarik bölümü, 200 milyon solucana mama tedariğinin nasıl yapılabileceğine pek akıl sır erdiremedim. 100 bin solucana mama karışımı hazırlamak için 1.2 ton (1 aylık) hayvan gübresi gerekmektedir demiştiniz. 200 milyon solucana 1 aylık mama için 2400 ton hayvan gübresi gerekir. Bu rakam nasıl elde edilebilir ki? Aynı şekilde 1200 ton çay posası. Birde 3 yıl sonunda bu rakamlara geldiğimizi ve her şeyin iyi gittiğini var sayarsak, piyasada bu arza karşılık bir talep var mıdır? Bilmediğimden soruyorum, sonuç olarak ben üretebiliyorsam herkes üretebilir.

    1. Merhaba, gözden kaçırdığınız nokta şu; solucan maması (kompost) %80 nemli bir maddedir. Bu durumda mamanın kütlesel olarak büyük ölçüde sadece sudan ibaret olduğu kesin. Ayrıca çay posası sadece bir örnek, kullanılacak yüzlerce bitkisel atık varken buna takılmanız gereksiz.

      Size bir örnek vereyim; 20 tane kahvehane, meyve-sebze hali ve semt pazarında kalan bitkisel atıkları toplayarak 1 milyon solucan besleyen girişimci bir arkadaşım var. Bizden 20 bin solucan satın alarak bu işe başladı. Bildiğiniz el arabası ile yağmur, çamur demeden buz gibi havalarda her bir kahvehaneyi gezerek çay posası topluyor. Aynı şey hal ve pazar içinde geçerli. Peki, halinden memnun mu? Ondan mutlusu yok. Çünkü kendi işinin patronu ve oldukça iyi kazanıyor. Kısacası girişimci olmak için önce mazeret üretmekten vazgeçip çözüm odaklı düşünmeniz gerekiyor.

      Arz-talep konusuna gelecek olursak, o bizim işimiz değil. Biz gübremizi üretiyor ve kendimiz tarım yapıyoruz. Ayrıca sürekli çoğalan solucanların bir kısmını satarak para kazanıyoruz.

  96. Merhabalar. Benim 2 sorum olacaktı.
    1)Solucan sayısını kilosuna göre yaklaşık mı belirliyorsunuz?
    2)Solucana verilecek mama miktarını yazdığınız bilgilendirme yazılarında okudum. 1 m2’ye 10000 solucan ve günlük 6 kg mama koymamız gerekiyor. 1 m2’ye 10.000 solucanı koysak ve haftalık 36 kg mama koyup bu şekilde 3 ay beslesek. Ve belirttiğiniz gibi solucanları toplayacak şekilde mama koyup toplasak süreç tamamlanmış mı oluyor? Kısaca 2-3 parmak hesabı değil de kg hesabı yaparak mama versek doğru bir yaklaşım olur mu?

    1. Merhaba, solucan sayısını sadece kg hesabı yaparak belirlemek yanlış olur. Önce koloni bazında ortalama değer belirlenir. Her kolonide yavru ve yetişkin miktarı farklıdır. Koloni ortalaması alındıktan sonra ölçüm kabı ve hassas tartı ile sayım net olarak yapılır.

      Besleme miktarına bu kadar takılmaya hiç gerek yok. 4 parmak idealdir.

  97. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Solucanları muhafaza edeceğimiz plastik havuzların özel olarak bu iş için üretilmiş olanları var mıdır? Varsa bu malzemeyi nereden temin edebiliyoruz? Bir de acaba mekandan tasarruf edebilmek adına özel kızaklı bir sistemle bu plastik havuzların ikisini ya da üçünü üst üste koyarak (çekmece gibi) üretim yapmamız verimi düşürmeden mümkün olabilir mi? Şu ana kadar yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla yüksekliği 60-70 santim olan bir metrekarelik havuzlara koyduğumuz kompostun tükendiğini ve tamamının dışkıya dönüştüğünü hayvanların üste çıkmasıyla anlamış oluyoruz doğru mudur? Bu seviye dolduğu ve hayvanlar üste çıktığı vakit ise kompostu delikli kasalarla vererek hayvanları kasaya almış ve hasat için plastik havuzları boşaltmaya hazır hale getirmiş olacağız değil mi? Peki solucanlar kasaya çıktığında hala belli bir ölçüde kompost kaldıysa ve bu humusla karışırsa bu durum gübre kalitesinde düşüşe sebep olur mu?
    Belki de size saçma gelecek bu amatörce soruları sabırla karşıladığını için şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba, havuz ayakları metal, gövde kısmı ise sert pvc (plastik) malzemedir. Çevrede pvc ile uğraşan her firma tarif ettiğiniz ölçülerde havuz yapabilir.

      Plastik havuzları oksijen aldıkları sürece çekmece tarzı üst üste koymak hiçbir kayıp vermez.

      Eğer solucanları az ve düzenli beslerseniz verdiğiniz tüm kompost solucan humusuna dönüşür. Hasat yapmadan önce 1 hafta aç bırakırsanız yüzeyde de hiçbir şey bırakmazlar. Fakat nasıl olsa hepsini yerler mantığı ile bir kerede kabın yarısını mama ile doldurursanız tabi ki problem çıkar. İdeal besleme, az miktarda ve düzenli olandır.

  98. Merhaba, 10k solucanla üretime başlamayı düşünüyorum, fakat üretim alanı olarak apartmanın dükkanını seçsem koku yönünden sıkıntı yaratır mı?

    1. Merhaba, az miktarda ve düzenli besin verdiğiniz sürece asla koku yapmaz. Hatta mis gibi yağmur yemiş toprak gibi kokar. Çay posası ile beslemenizi tavsiye ederim. 1 tek kahvehaneden çıkan çay posası 10 bin solucanı besliyor. Çay posasını ağzı açık poşetler içinde ya da plastik kapta %80 nemli olarak 15 gün bekletip verebilirsiniz.

  99. Merhabalar,

    Yerde üretim yapılması durumunda en son safhada meyve kasalarını koyup solucanları topladıktan sonra, zeminde kalan humusun içerisinde larva/yumurta veya bebek solucanlar illa ki kalacaktır. Bunları kurtarmanın bir imkanı yok mudur?

    1. Yerde yığınlar halinde üretim yapıyorsak kasalar ile uğraşmak yersizdir. Kaydırma yöntemi ile hep çok daha az yavru kaybedersiniz, hemde çok zahmetsiz hasat yaparsınız. Ticari üretimde bir miktar kayıp veriyoruz. Onlarla uğraşmaya kalkarsak işin içinden çıkamayız.

  100. Merhaba
    Sabrınız ve özellikle Türkçeye olan saygınızdan dolayı tebrik ve teşekkür ederim. Yaklaşık 15 dönüm fındık bahçem için gübre üretmek istiyorum. Ticari (gübre satışı) olarak düşünmüyorum. Gübreyi solucanlardan ayırdıktan sonra olgunlaşmadan kullanmak verimi azaltır mı? Olgunlaşma şart mıdır? Sadece kendim için üreteceğim ve miktar otomatik olarak artacağı için tarlada fazla gübre olması olumsuz bir duruma yol açar mı? %70 sığır,%30 çay posası fermentesi, sizce 10 puansa, 1-%100 çay posası 2-%30 gübre %70 çay posası kaç puandır. Son olarak sığır gübresi kullandığımızda sığırların beslenme biçiminin önemi var mı? Gübre alacağımız yer muhtemelen ilaç, küspe vs yediriyordur o açıdan. Teşekkürler.

    1. Merhaba, gübreyi hasat ettikten sonra minimum iki ay olgunlaştırmak şart.

      Tarım arazilerine dilediğiniz miktarda solucan gübresi atabilirsiniz. Hiçbir risk yada zararı yoktur. Hatta %100 solucan gübresine bitki ekerseniz çok hızlı filizlendiğini görebilirsiniz.

      Çay posası harika bir solucan mamasıdır, ancak tek çeşit olmasından ziyade biraz daha zenginleştirmek gübre kalitesini arttırır. Örneğin çay posası, çimen ve meyve-sebze kalıntıları ile hazırlanmış bir kompots harika sonuçlar verir. Bulabildiğiniz her türlü bitkisel atığı değerlendirmekten çekinmeyin.

      Hayvanların ne ile beslendiği pek önemli değil, çünkü dışkı 60 gün fermente oluyor. Özellikle kışın otlak olmadığı için hayvanlar fazla çeşit tüketemiyor. Bu yüzden kompost içine bitkisel atık takviyesi tavsiye ediyoruz.

      1. Merhabalar, yorumlarınız gerçekten çok aydınlatıcı teşekkürler, benimde bir sorum olacak;
        Fermente olacak hayvan gübresinin karıştırılmasının sebebi gübrenin her tarafının oksijenle temas etmesini sağlamak mı? Eğer öyleyse yığının altından havalandırma sistemi ile hava versek yeterli olmaz mı?

        1. Merhaba, karıştırma sebebimiz tabanda kalan gübrenin tamamen yanmasını engellemek. Eğer buna çözüm olacaksa bahsettiğiniz uygulama uygundur.

  101. Merhaba;
    Çanakkale gibi bir yerde bu üretimi yapmayı düşünüyorum yalnız kış aylarında hava soğuk oluyor -3’e kadar düşüyor. Solucanların yaşaması için ortam sıcaklığını nasıl sağlaya biliriz? Açıkçası Çanakkale’de yapılabilir mi bu iş?

    1. Merhaba, en mantıklı çözüm ısı yalıtımı yapmak. Kırklareli -15 dereceye kadar düşüyor, ama ısı yalıtımı sayesinde bizde sorun olmuyor.

  102. Merhaba, 400 m2 kapalı garajda, bina altında üretim yapmak istiyorum, koku sorunu olur mu?

  103. İyi günler öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim, benim sorum ise;

    1. Bir çiftçiden sürekli karıştırılmamış, bir yıl beklemiş tezek aldık. Bu yüzden tezekte solucanlar üremiş, ben tavuklarımı bu tezeğe salarak birazını yemelerini sağladım, fakat illaki yumurta vs vardır içlerinde, bundan nasıl kurtulurum acaba yoksa şansımı deneyip atmam mı lazım.

    2.Farklı üreticiler ışık lazım diyor solucan daha çok dolansın diye bazıları ise aksini söylüyor bunun açıklamasını yapar mısınız?

    3. Yumurta kabukları kompost oluşturmada zararlı mıdır?

    4. Yatak malzemesi için en alta talaş dal yaprak atılmalı, üzerine yeşil atıklar tekrar üzerine kahverengi atıklar şeklinde mi sıralama gitmelidir yardımcı olur musunuz?

    1. Merhaba,

      1. Bahsettiğiniz sığır gübresi solucan beslemek için uygun değildir.

      2. Işık gereksiz, bir o kadar saçma bir uygulama. Uygun şekilde besleme yapıldığı sürece solucanlar zaten tüm mamayı tüketir.

      3. Yumurta kabukları yararlı ve gereklidir, ancak şart değil.

      4. Ticari üretimde yatak malzemesi kullanmıyoruz.

  104. Solucanlar geleli 10 gün oldu, 10 gündür hava soğuk ve kar yağışı var. Ahırın içine çadır yapıp yerde yığın şeklinde içine koyduk. Bugün yemleme için gittiğimizde 30-40 tanesi dışarıya çıkmış ve ölmüştü. Çadırın içinde sürekli yanan ampul var. Yüzey de hiç solucan yok, biraz karıştırdım yine yok. İyice dibe mi kaçtı, yoksa öldüler mi nasıl anlayacağım. Antep şartlarında soğukta ölür mü?

    1. Merhaba, solucanları bizden mi satın aldınız? Solucanlar bir sorun olmadığı sürece kompost içinden kaçmaz. Ayrıca ışık yanlış bir uygulama.

      Bulundukları ortamdan kaçmalarına sebep; soğuk değil, aşırı nem veya iyi fermente olmamış kompost olabilir. Muhtemelen soğuktan korunmak için en dibe kadar kaçmışlardır. Eğer kompost içindeki sıcaklık eksiye düşürse donarak ölürler.

  105. Merhabalar ben ilk etapta 10 bin adet solucan almayı düşünüyorum. Sert plastik bir kasa aldım, yükseklik, en, boy oranlı ve uygun şekilde yerden yüksek. Sormak istediğim şey, 10 bin adet solucan aldığımda nasıl yolluyorsunuz, yanında neler geliyor ve ben 10 bin adet solucanı aldığım kasaya koyduğumu varsayarsak kaç kg ağır gübresi ve kaç kg yan atıklardan gerekir? Aynı şekilde yan atıkları gübreye rendeleyerek katmayı düşünüyorum. 10 bin solucan için karıştıracağım mamanın fermente sureci kaç gün sürer?

    1. Merhaba, solucanlar 15 gün yetecek kadar kompost içinde gönderiliyor. Diğer sorularınız makale içinde açıklanmış.

  106. Ordu’da bu işi yapmak istiyorum. Kapalı 2 katlı kullanılmayan bir evde 30 40 m2 alanda yapmayı planlıyorum. Bu kadar alan için ne kadar solucan gerekir. Gübrenin satışı için lisans almak gerekiyorsa nereden alınıyor?

    1. M2’ye 10 bin solucan bırakıyoruz. Ticaret yapacaksanız lisans şart. Lisans veren kurum, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı.

  107. Hocam üç arkadaş bu işin ticaretini yapmaya karar verdik yazınızı okudum çok beğendim. Bir kaç sorum olacak;
    1) 30.000 solucan ile başlayıp önce bu solucanları çoğaltmayı hedefliyoruz, bir sene içerisinde rakam ortalama ne olur?
    2) 1 sene sonunda oluşan solucan sayısı ile kaç kilo gübre elde edilir?
    3) Kaç sene içinde artık para kazanmaya başlarız?

    1. 1) 500 bin.
      2) 500 bin solucan aylık 1.500 kg mama üretir.
      3) 1 yıl sonunda başlar, her 3 ayda bir kazanç ikiye katlanır.

  108. Öncelikle kolay gelsin. Bizlere vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Gübre üretimi ile ilgili birkaç sorum var, cevaplamanızı şiddetle rica ediyorum.
    1. Gübre üretimiyle ilgili birkaç video izledim. Videolarda üreticiler yanmış büyükbaş hayvan gübresi kullandıklarını söylüyor. siz ise taze gübre kullandığınızı söylüyorsunuz. Makalelerdeki açıklamalarınız okudum. Fakat bu konuda bir kafa karışıklığı oluştu bende. Ayrıca taze gübrede herhangi bir böcek veya solucanın da yaşayamadığı gerçeği ortada.
    2. Solucanları gönderirken binlerce solucanın sayım işlemini nasıl yapıyorsunuz? Kaba taslak, göz kararı mı gönderiyorsunuz?
    3. Solucan sayısı 2 katına çıkınca ikiye bölme işlemini yine göz kararı mı yapıyorsunuz?
    4. Solucanlar 30 °C ve üzeri sıcaklıklarda (Akdeniz için) yaşayabilirler mi?

    1. 1. Yanmış hayvan gübresi ile üretim yapacaksanız bu işe hiç girmeyin lütfen.
      2. Koloni ortalaması alındıktan sonra, ölçüm kabı ve hassas tartı ile hata payı olmadan sayım yapılır. Ayrıca eksik olma ihtimaline karşı her zaman %10 fazla gönderiyoruz.
      3. Sonuçta müşteriye gitmeyeceğine göre göz kararı ile yapmanız yeterli.
      4. Ortamın sıcaklığı önemli değil, solucanlar %80 nemli kompost içinde yaşıyor. Ortam 45 derece bile olsa sorun olmaz. Önemli olan kompost içindeki sıcaklık.

  109. Merhaba, 2 sorum var, lütfen cevaplar mısınız?
    1. Kompost, mama hazIr olduktan sonra solucanlara verilmeden ne kadar bekletile bilir, bozulmaz? fazla olmuşsa yani. Mesela 4 ay? 5 ay?
    2. Ahır gübresi ne kadar zaman diliminde taze sayılır? Ne zaman yanar kompost yapımı için kullanılamaz?
    Teşekkürler!

  110. Hocam biz solucanlar için tarladan aldığımız toprakta, başka solucanlar da vardır elbet bunları nasıl ayırt ederiz?
    Oldu da bunlar karıştı kır. Kaliforniya solucanları ile çiftleşir mi?

  111. Merhaba, ben 500 bin solucan ile işe başladım. Toprak ısı, nem oranı ve ph değeri kaç olursa ideal olur bilgilendirirseniz sevinirim. Ayrıca bulunduğum konum sebebiyle 2 gün boyunca sağlıklı ısıtma yapamadım ve toprak derecesi 3 ile 5 derece arasındaydı. Şu anda termosifon ile içerisinde borular dolaştırıp ısıtmayı çözdüm. Yeni mama verdim 1 gün sonra hala solucanları mamaya çekemedim. Bilgilendirirseniz teşekkür ederim.

  112. İyi günler benim sorum malum kış şartları nedeniyle havalar soğuk ve benim solucanlarım bir bodrumda etrafı köpükle kaplı bir ibc tankın da ama soğuk kış şartlarında mecburi olarak ışık yakmak zorunda kalacağım gibi gözüküyor. Alternatif olarak ısınma yönünden sizin önerileriniz neler?

    1. Merhaba, ışık vermeyen sadece ısı veren seramik ampul kullanabilirsiniz.

  113. Merhaba öncelikle paylaştığınız faydalı ve aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. Benim sorum mamayı birinci gün verdiğimizde bir sonraki mama verme zamanına kadar herhangi bir işlem gerekli mi? 4-5 gün süre boyunca mesela mamayı nemli tutmak için ıslatmak gibi. Yoksa sadece gözle kontrol mü etmeliyiz. İkincisi de hasat için içi mama dolu kasaları üzerine koyduğumuzda solucanların kasaya çıkması için ne kadar süre geçmesi gerekli? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba, arada herhangi bir işlem yapmanıza hiç gerek yok. Sadece fırsat bulunca göz atmanız yeterli. Yüzey kuruduysa zaten bir bakışta nem istediğini anlıyorsunuz. Eğer besleme kabında yiyecek bir şey yoksa 10 günde hepsi geçiyor, ancak aşağıda hala besin varsa süre uzayabilir.

      1. Merhaba.
        1- İlk etapta 50.000 solucan ile ise başlamak istiyorum 25 metrekarelik kapalı bir alanım var, solucan artışı ne kadar olursa alanı büyütmem gerekecek.
        2- Gübreyi hasat etmek için solucanları üste çekiyoruz mamayla, sonra toprakla karışık humusu gübre haline gelmesi için bekletiyoruz, sonrasında gübreyi ayırmak için kaçlık elek lazım olacak.
        3- Mama olarak gübre vermesem cay posası ve meyve sebze artıklarını versem üründe nasıl bir değişiklik olur.
        4- Buğday, arpa, mercimek için kullanılabilir mi, dönüm başına kaç kg verilmesi gerek. Kullanılıyorsa verim yüzde kaç artar veya miktarı değişir mi? Bu gübreyi kullandıktan sonra diğer gübreleri kullanmaya gerek var mı?
        Teşekkürler.

        1. Merhaba,
          1) Metre kareye 10 bin solucan bırakıyoruz, fakat 40 bin adete kadar sorun olmuyor. 25 m2 alanda en fazla 1 milyon solucan beslenir.
          2) Sistemde toprak yok.
          3) Çok büyük bir değişiklik olmaz. Gübrenin kalitesi biraz artar.
          4) Dekara, 50-80 kg ekim öncesi toprak altına serpilerek uygulanır. Toprak analizi yapmadan verim konusunda kimse oran veremez. Biz geçen yıl katı solucan gübresi ile buğday ektik. İlk yıl olmasına rağmen %20’den fazla verim artışı oldu. Sürekli solucan gübresi uyguladıkça, toprak yıllar içinde daha verimli oluyor.

  114. Merhabalar İzmir Menderes’te 9 dönümlük arazimiz bulunmakta, suyu ve elektriği mevcuttur. Solucan üretim tesisi olarak 2 dönümlük kısmını ayırmayı düşünüyorum ve bu işe profesyonel olarak girmeyi planlıyorum, daha önce Amerikanın Los Angeles şehrinde yaşıyordum, oradan mı getirmemiz gerekiyor solucanları yoksa burada’da uygun fiyata tedarik edebilir miyiz. Onun dışında 100.000 solucan ile başlangıç yapmayı düşünüyorum, her şeyin profesyonel olarak yapılmasını öngörüyoruz, kapalı alan inşası yapmak ne kadar maliyetli olur. Üretim havuzu, maması gibi maliyetler ne kadar tutar, bunun hakkında bilgi alabilir miyim. Başlangıç için sermaye ne kadar gerekli ve Teşvik var mıdır, Tarım bakanlığı ve Kosgeb teşvikleri nelerdir, Yurt dışına ihracatı yapılabiliyor mu, Hali hazırda bir şirkette ihracat bölge müdürü olarak görev yapıyorum.

    Bilgi verirseniz sevinirim.
    Saygılar.

    1. Merhaba, yurt dışından solucan getirmenize gerek yok. Tesis kurulumu ve maliyeti konusunda destek vermiyoruz. Sadece solucan satışı yapıyoruz.

  115. Merhaba .
    1- Diğer solucanlar koloniye karışırsa melez bir tür mü ortaya çıkar?
    2- Su havuzunda bu işi yapsam, kış veya yaz aylarında mamayı çok vererek, kalın bir tampon tabaka oluşturup soğuktan veya sıcaktan koruyabilir miyim ?
    3- Karanlık olarak sadece gece karanlığı yetmez mi? Teşekkürler.

    1. Merhaba,
      1. Evet.
      2. Çok fazla mama vermek yanlış. Solucan gübresi kalite açısından beklentiyi karşılamaz.
      3. Loş yada karanlık olması yeterli.

  116. Yığma şeklinde yapıyoruz solucanları göremiyorum. Karıştırınca ancak beyaz beyaz minik solucanları gördük. Diğerleri hakkında fikriniz nedir? En dibe kaçmış olabilir dediler, sizce durum ne olabilir? Ortam sıcaklık 8 ile 15 arası değişiyor. 500 bin solucan 5 yığın şeklinde yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden çok teşekkürler.

    1. Eğer mamayı iyi fermente etmediyseniz solucanlar dibe kaçmıştır. Yerinde görmeden bir şey söylemek mümkün değil. Diplere doğru inin ve orada durum nedir, bir bakın derim.

  117. Yavru solucanları gördüğüm için yemlemeye devam ediyorum, başlayalı bir ay oldu ama anaç solucanları göremiyorum. Işık geceli gündüzlü açık bunun zararı olur mu? Işığı kapatınca solucanlar kaçar mı? Teşekkürler.

    1. Işık solucanlara eziyet etmekten başka bir işe yaramaz. Gereksiz bir uygulama. Işığı kapatın. Eğer mama iyi fermente edildiyse, nem oranı ideal ise asla kaçmazlar.

  118. Merhabalar bizleri sabırla bilgilendirdiğiniz için öncelikle teşekkür ederim. Benim sorularım;

    1. 10 bin solucanla ibc tankın içinde işe başladık, 2 hafta oldu bu 2 haftalik süreçte solucanları çok aktif ve canlı gördüm. Elimi attığım yer solucandı ve ilk hafta yüzey dümdüz ve hafif çay posası gibi olmuştu. Bu gübrenin oluştuğuna ve solucanlarin yem istediğine mi işarettir?
    2. Sorum ise bu solucanların tanka fazla gelip gelmediğine nasıl karar vereceğiz, hesaplama formül var mıdır? Solucan sayımı için ek tanka geçmek gibi düşüncem var da gerek var mıdır hesaplayamıyorum.

    1. Merhaba,

      1. Eğer solucanlar yüzeye yakınsa ve yüzey demlenmiş pilav görüntüsüne sahipse muhtemelen mama tükenmiştir.

      2. İbc tanka ilk etapta 10 bin solucan bırakıyoruz, ancak sürekli üredikleri için sayı 40-50 bin adet olana kadar sorun olmuyor. Henüz iki hafta olmasına rağmen solucanların çoğalması gayet normal. Çünkü minik yavrular ve yumurtalar sayıma girmiyor. Minik yavrular renk almış, yumurtalar patlamış ve sayı artmıştır.

  119. Merhaba, öncelikle ilginiz ve yorumlarınız için çok teşekkürler. Birçok konuda fikir sahibi oldum sayenizde. Benim sorum üretim yeri ile ilgili. Bu iş için 3 dönüm yerim var, elektriği suyu içinde ancak yer mutlak tarım arazisi olarak geçiyor. Bu yerde gübre üretimi yapabiliyor muyuz, yoksa yapacağımız yerin imarlı mı olması gerekir. Sonuçta kapalı alan inşa edeceğiz. Birde imar için sanayi imarlı mı olması gerekir. Buna göre alternatif yerlere yöneleceğiz. Tarım Bakanlığından gerekli onayları alarak profesyonel olarak bu işi yapmak istiyorum. Konu ile ilgili bilginiz var mı, ya da nereden bu bilgileri temin edebilirim?

    1. Merhaba, mutlak tarım arazilerine imar verilmediğini biliyorum, fakat siz buraya tarım ile doğrudan alakalı bir solucan gübresi üretim çiftliği kurmak istiyorsunuz. Bence bunu konuya vakıf olan bir yere danışmak daha iyi olacak. Sanayi imarlı olmasına gerek yok.

      Tarım Bakanlığı organik lisansı almak kolay. Önce ürettiğiniz solucan gübresini bakanlık lisansı olan bir laboratuvarına analiz ettirmeniz lazım. Eğer kalite açısından yeterliyse, laboratuvar onaylı analiz sonuçları ile bakanlığa lisans başvuru yapmanız yeterli.

  120. Merhaba, IBC su tankı veya büyük mahallelerde bulunan çöp bidonunun plastiğinden buldum ikisinden birini almayı planlıyorum ama babamın sorduğu ve kafama takılan bir soru var. Bu ikisinden birinde üretim yapmaya başladık diyelim, gübreyi almak istediğimizde solucanlara nasıl zarar vermeden alabiliriz? Mesela IBC tankı örnek göstermişsiniz, buna göre anlatabilir misiniz rica etsem?

    1. Merhaba,

      ”Üretim havuzu solucan humusu ile dolduğunda altı delikli olan meyve kasalarına taze mama doldurup en üste bırakırsanız tüm solucanlar kısa zamanda bu kasaların içine girer. Böylece solucanları kasalar ile birlikte bir kenara alıp humus ile dolan üretim havuzunu boşaltabilirsiniz. Daha sonra solucanları tekrar üretim havuzuna geri dökebilir ve besleme sürecini baştan başlatırsınız.”

      1. Çok teşekkür ederim cevabınız için, gerekli malzemeleri tamamladıktan sonra deneme amaçlı ilk 1000 tane solucanımı alacağım sizden. Kolay gelsin, iyi akşamlar.

      1. Taze sığır gübresi ve fındık kapsülünü %70-%30 oranında aynı anda karıştırıp fermente etmemiz doğru bir uygulamamı dır? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

          1. Ordu’da çadırda üretim beton zemin üstüne strafor köpük koyup naylon branda serip üzerine 10 cm kompost + solucan daha sonra 10 cm daha kompost koyarak sistemi kuracağım. Doğru bir başlangıç mı? Kompost üretmek için başlangıç yaptım. 2 ay sonra solucanları sipariş vereceğim. Yataklar 1×2 metre olarak düşünmekteyim .Ne kadar solucanla başlamalıyım. Teşekkürler.

          2. Rize ılıman iklime sahip olduğu için alta strafor köpük koymaya hiç gerek yok. Doğrudan beton zemin üzerine dört parmak kalınlığında kompost (mama) koyun, üzerine solucanları bırakın ve en üstüne yine dört parmak kadar kompost ilave edin. Mezar şeklinde yığınlarda üretim yapmak kasalardan daha kolaydır. Çünkü hasat işlemini zahmetsiz bir şekilde kaydırma yöntemi ile yapabilirsiniz.

            Mezar şeklinde yapacağınız yığınları alanı en verimli kullanacak şekilde ayarlayın. Başlangıç için solucan sayısını abartmaya hiç gerek yok. 50 bin ticari üretim için ideal sayıdır. Bir yılda sayıları zaten 16 katına çıkacak. 1 yıl sonunda yaklaşık 1 milyon solucana erişirsiniz.

  121. Merhaba bende Ankara’dayım ve binamızın garajı boş ve nemli bir ortam. Elektrik bakımından sıkıntım yok, fakat bu mama koku yapıyor mu? Birde biz bu kabı nasıl yapacağız, bir kaç yerde sepet kullandıklarını gördüm. İlk başta küçük çaplı başlayıp sonra büyütmek istiyorum. Biz o mamayı ne kadar sürede yapmamız lazım. Kaç günde karıştırıp sulamamız gerekiyor. Birde gübrenin hazır olduğunu nasıl anlarız?

    1. Merhaba, örnek besleme kabı ve kompost hazırlama gibi bilgiler makale içinde anlatılmış.

  122. Solucan yetiştirmeye düşünüyorum. Hava soğukluğundan dolayı başlayamıyorum. Kerpiç yapılı bir evde soba kullanmadan solucan yetiştirmeye başlasam solucanlar soğuktan etkilenir mi? Memleketim Elazığ.

    1. Yapının içerisindeki sıcaklık eksiye düşmediği sürece sorun olmaz. En fazla kışın üretim biraz düşer.

  123. Merhaba,
    Öncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden ötürü teşekkürler.
    1. Organik solucan gübresi üretimine nazaran solucan üretimi yapıp pazarlamanın avantajı daha yüksek değil midir?

    2. Mama olarak sadece çay posası yeterli mi?

  124. Merhabalar, öncelikle büyük bir sabırla tüm soruları yanıtladığınız ve bilgilendirmeniz için teşekkürler. Konu ve yorumları dikkatle okudum. Yaklaşık bir ay içerisinde 10.000 adet solucanla başlamayı düşünüyorum. Düşüncem kısa vadede para kazanayım vs. değil. Uzun vadede markalaşıp sertifikalı üretim yapmak. Tesis, elektrik, ibc tanklar çay posası temin edeceğim yerler yani neredeyse her şey hazır. Şu an için tek eksiğim inek gübresi. Fermentasyon sürecini kısaltmak için seperetör gübresi arıyorum fakat bulamadım. Yaş inek gübresi temin edebilirim ama malum fermentasyon süresi uzun bir süreç olduğu için mamaya dönüşümü biraz zaman alacak. Bu konuda size bir sorum olacak, süreci kısaltmak adına mama olarak %70 Çay posası, %30 bitkisel atık versem nasıl olur? Yaklaşık 3-4 ay bu şekilde başlasam sizce alacağım verim nasıl olur? Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla.

  125. Öncelikle herkese gösterdiğiniz ilgi ve ettiğiniz yardımlar için teşekkürler. Bu işe başlamak gibi bir niyetim var. Solucanları da sizden almayı düşünüyorum. İlk etapta bin tane gibi ufak bir miktarda başlayıp duruma göre büyültmeyi düşünüyorum. Şu an için sadece solucan üretip sayısı artınca gübre üretimine başlayacağım. Bu bin tane için nasıl bir kabım olmalı (boyut olarak)? Üstü açık mı olması gerekiyor yoksa tamamen kapalı bir kapta da yaşayabiliyorlar mı? Ayrıca kabın içine solucanlarla birlikte sadece fermente mama mı atılmalı, yoksa normal toprak da atılmalı mı? İlk etapta hayvan gübresi kullanmayıp sadece çay posasıyla bin tane solucan üreyebilir mi? Ve son sorum bu solucanları nasıl sayacağız ürediğini nasıl anlıyorsunuz? Cevaplarınızı bekliyorum.Teşekkürler.

    1. Merhaba, solucanlar oksijen almadan yaşayamaz. Kabın üstünü kapatmıyoruz. Eğer kapatmayı düşünüyorsanız hava delikleri açmanız lazım. Diğer sorularınızın cevapları için; http://solucangubresi.org/videolar/ ikinci videoyu izleyebilirsiniz.

  126. Bu işe girmeyi düşünüyorum yerimi hazırladım şimdi yavaş yavaş üretim kısmına geçeceğim inşallah. Hemen hemen bütün yazılarınızı ve yorumlara verdiğiniz cevapları okudum sabrınız ve verdiğiniz bilgilere sonsuz teşekkürler.

  127. Merhaba,

    Uzun zamandır solucan gübresi üretim tesisi için araştırma içerisindeyim. İnternet sitesi üzerinden vermiş olduğunuz tüm bilgileri okudum. Nasip olursa 50.000 adet ile yakın zamanda başlamak istiyorum. Yer temini yaptım hazırlıklarım tamam. Sormak istediğim bir sorum var. Solucanlara verilecek olan mamayı hayvan gübresi çay posası gibi karışım yerine sadece çay posası yumurta kabuğu vs gibi bitkisel karışımlarla yapsak uygun olur mu? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba, kesinlikle verilebilir. Evsel atıklar 1 hafta, çay posası nemli bir şekilde 15 gün bekletilmeli. Besleme yaparken önce yüzeye evsel atıkları yayın, sonra üzerine çay posasını yayın. Böylece sinekler gelmez. Ayrıca evsel atıkları bekletirken sinekler gelmesin diye üzerine bir miktar çay posası ile örtebilirsiniz.

  128. İyi günler,mama için yazacağım oranlar uygun mudur; %20 ağır gübresi %20 çay posası %60 sebze ve çimen. Ayrıca bunların hepsini ilk seferde birbiri ile karıştırıp fermente etmeli miyim? Hayırlı bol kazançlar.

    1. Olması gereken %70 ağır gübresi, %30 bitkisel atıklar. Eğer elinizde bol çeşit varsa, hepsini eşit miktarda karıştırabilirsiniz. Çay posası 15 günde, evsel atıklar cinsine göre 5-15 günde, ağır gübresi ise 45-90 günde fermente olur. Bu değerler mevsim koşullarına göre değişir. Çay posası, ağır gübresi ile birlikte fermente edilebilir. Evsel atıklar ise ayrı bir alanda, bir miktar çay posası ile 15 gün fermente edilerek verilirse daha verimli olur. Besleme yaparken ilk olarak evsel atıkları verin, daha sonra üzerine fermente ettiğiniz kompostu yayın. Böylece sinekler başınıza bela olmaz.

  129. Sadece size teşekkür etmek istedim.
    Çok aydınlatıcı oldu, sorularımın cevabını büyük ölçüde okuduklarımdan çıkardım.
    Ayrıca sabrınıza ve nezaketinizi de takdir ettim.
    Saygılarımla.

  130. Merhaba
    Evimizin etrafında çam ağaçları var, bunların kurumuş yaprakları yere döküldü, iğne yapraklar. Ayrıca bol miktarda kuru dal ve kozalak mevcut. Bunları kompost hazırlamada kullanabilir miyiz? Ayrıca odun talaşı miktarı kompost içerisinde yüzde kaç olmalıdır.

    1. Merhaba, iğne yapraklı ağaç yaprakları veya döküntüleri recine içerdiği için kompost yapımızda kullanılamaz. Recine içermeyen ince ağaç talaşı kompost yapımında %20 oranında kullanılabilir.

  131. Ayrıca yumurta kabuklarının önce fırınlanıp sonra dövülerek toz haline getirildikten sonra komposta karıştırması gerektiğini duymuştum Aksi halde faydalı olmuyormuş bu doğru mu?

    1. Merhaba, başlangıç için bodrum uygundur, ancak iş ticari boyuta geldiğinde alan yeterli olmaz.

  132. Merhaba, Hocam bütün yorumlarınızı okudum. Benimde aklıma takılan konu şu;

    Evsel ortamda yetiştiriciliğe başladık, bir süre sonra uygun kültür ortamında çoğalan solucanları neye göre hangi zamana veya hangi tespite göre kaç sayıya ulaştığını anlıyoruz. Buna göre bölme işlemini gerçekleştirmek istiyorum.

    Ayrıca solucan satışınız yanında yuva da veriyor musunuz? Varsa resim dosyası olarak paylaşır mısınız?

    Teşekkürler.

    1. Merhaba, eğer müşteriye göndermeyecekseniz çoğalan solucanları göz kararı ayırmanız yeterli. Ekipman satışı yapmıyoruz.

  133. 1- Solucan kafesleri plastik yerine betondan yapılsa olur mu?
    2- Hiç güneş görmeyen kapalı alan uygun mu?
    3- Besleme kabının içine sadece solucanlar ve mama mı bırakılıyor? Bunun dışında toprak vs başka bir şey yok öyle mi?

  134. Solucan işi yapmak 200.000 solucanla başlamak istiyoruz. Bu solucanın temini konusunda her yerde yazıyor, fakat bu solucandan anlamak gerekiyor. Solucanda da çeşit var. Kırmızı Kaliforniya solucanının kaç aylık ve ayırt edici özelliğini nasıl çözebiliriz. Sonuçta ciddi bütçeler ayrılıyor. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Tecrübeniz yoksa anlamanız zor. Numune satın alarak genetik analiz yaptırabilirsiniz. Eğer bir işletmeden satın alırsanız zaten sorun çıkmaz. Marka değeri olan şirketler itibarını riske atmaz. Fakat ucuz diye merdiven altı diye tabir ettiğimiz bir yerden alışveriş yaparsanız sonuçlar ürkütücü olabilir. Şuanda 15 kuruştan aşağıya Eisenia Foetida bulmak mümkün değil. Talep arttıkça fiyatlar yükselecektir.

  135. Sabrınıza hayran kaldım, Gelibolu’dan yazıyorum. Tesisinizin yerini biliyorum, acaba gelip ziyaret edip çalışma ortamını ve şeklini görme şansımız var mı? Teşekkürler kolay gelsin.

    1. Merhaba, iletişim sayfasından randevu talep edebilirsiniz. Mayıs ayından sonra ziyaretçi kabul etmeyi planlıyoruz. Şimdilik inşaat devam ediyor.

  136. Merhabalar, öncelikle ticari ve sosyal ilginiz için, şimdiden teşekkür ederim.
    Bu işi yapmak için bir çok arkadaşım dan tavsiyeler aldım. ikamet ettiğim memleket ciddi boyutta çiftçilikle uğraşan, başlıca geçim kaynağı çiftçilik ve hayvancılık olan bir memleket. Burada bu işi yapan kimse yok, ağırlıklı olarak kimyasal gübre kullanılıyor. Pazarında sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum.

    Büyük bir işletme kurmayı düşünüyorum. Gördüğüm kadarı ile ne kadar solucan o kadar mama ihtiyacı doğuruyor. Taze hayvan dışkısını bulmak sorun değil, asıl sorun; %30 oranında ki bitkisel atığın yerine, saman, yonca, ince geniş yapraklı ağaç talaşı vb. ürünleri sürekli olarak kullanırsam, verimli gübre elde etmiş olur muyum? saygılar.

    1. Merhaba, bitkisel atık oranı %20 bile olsa yetiyor. Saman, yonca ve ince kıyım ağaç talaşı harika seçenekler.

  137. Merhaba bu işe girmek istiyorum. Evimin altında 100 metrekare bir bodrumum var. Bu işi orada yapabilir miyim. Bilgi verebilir misiniz?

    1. Merhaba, başlangıç için harika bir yer, fakat zamanla daha fazla alana ihtiyaç duyabilirsiniz.

  138. Sevgili Yardımsever insan merhaba,
    Direk konuya gireceğim,
    1-Alandan tasarruf etmek iki katlı bir sistem yapabilir miyiz? Arada 150 cm boşluk bıraksak ve ikinci katı oluştursak ve yine 150 cm daha boşluk oluşturup tavanı yaptırsak nasıl olur? Şayet 2 kat olursa 3 kat niye olmasın?
    2- ilk 3 ayın sonunda yeni doğan yavrular, ne kadar süre sonra gübre üretimine başlarlar? İdeal üretim seviyesine ne kadar süre sonra ulaşırlar? Realist hesap yapabilmek için realist bilgilere ihtiyacımız var zira, şimdilik bu kadar devamı gelecek, nezaketli, seviyeli bıkmadan verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim, çok faydalı bir soru cevap sistemi var, lütfen devam ediniz, sevgilerimle.

    1. Merhaba,

      1. Eğer işçilik gözünüzü korkutmuyor ise 5 katlı bile yapsanız hiçbir sorun olmaz. Sadece beslerken ve hasat ederken biraz daha fazla insan gücüne ihtiyacınız olacak. Bunun dışında sıkıntı olmaz.

      2. Solucanlar yumurtadan çıktıktan sonra, beyaz renkte ince iplik kadar oluyorlar. Eğer kompost sıcaklığı 15 dereceden düşük değilse hemen işe koyuluyor ve yemeye başlıyorlar. Tabi ki bünye minik olduğu için 45 gün fazla verimli değiller. Ortalama 45-60 gün içinde genç erişkin oluyorlar.

  139. Merhaba,
    Ben 1000 adet solucanla evde, evsel atıklar ve çay posası ile 70 Litrelik plastik kapta 3-4 aydır kendi sebzelerim için üretim yapıyorum. Son günlerde fazlaca beyaz bite benzer böcekler türedi. Bunlar da solucanlar gibi karanlıkta yüzeye çıkıyor ışıkta kaçarak komposta saklanıyor, bunların solucanlara bir zararı olur mu?
    İyi günler.

    1. Merhaba, eğer beyaz minik böcekler ise muhtemelen yay kuyruk böceğidir. Meyve, sebze gibi evsel atıkların oranı fazla kaçınca ortaya çıkıyorlar. Solucanlara asla zarar vermezler, hatta gübre üretimine katkılar var. Fakat solucan humusunu hasat ettikten sonra en az 2 ay güneş görmeyen bir ortamda kurutmanız lazım. Yoksa yay kuyruklu böcekler ölmez. Bu böcekler bitkilere geçmese iyi olur. Çünkü bitkiler ile besleniyorlar.

  140. Serkan Bey merhaba,
    Piyasada onca bilgi kirliliği varken bizlere sağlıklı,net bilgiler sunduğunuz için teşekkür ederim.
    100 bin solucan için 10 metre karelik bir havuzla ilgili:
    1) Bu havuzun ham maddesi için en uygun olanı sizce nedir? sunta,sert plastik…vs
    2) Bu havuzun tabanında ve yanlarında delikler olmalı mı? evet ise bir rakam verebilir misiniz ortalama olarak.
    3) Yeni koyacağımız solucanlar için altlık yapımında sıralama; en alta karton, üzerine 10 cm’lik mama, üzerine solucanlar, tekrar 4 parmaklık mama…sıralama bu şekilde mi? Sizce en ideali nasıl olmalı?
    4) 3 ay sonra havuzumuz doldu solucanlar 2 ye katlandı diyelim. Solucanları meyve kasalarına çektik. Geride solucan kalıp kalmadığından nasıl emin olabiliriz? Sizin en ideal gördüğünüz yöntemi bizimle paylaşabilir misiniz?
    Sabrınız ve cevaplarınız için teşekkür ederim.
    İyi kazançlar.

    1. Merhaba,

      1. Metal olmadığı sürece sorun olmaz. Çünkü metal mineral salgılıyor. Plastik veya ahşap uygundur. Sert plastik uzun ömürlü olduğu için en iyi seçenektir.

      2. Delik açılmasına neden aşırı nemi tahliye etmektir. Eğer nemi ayarlarım diyorsanız hiç gerek yok. Önlem açısından açmak istiyorsanız alt kısma 4-5 tane yeter.

      3. Verdiğiniz sıralama harika, ancak biz solucanları kompost ile birlikte gönderdiğimiz için geldikleri gibi solucan besleme kabına bırakmanız yeterli.

      4. Geride mutlaka solucan kalacaktır. Eğer hepsini kurtarmak istiyorsanız hasat ettiğiniz humusu ilk 15 gün çok geniş yaymayın. Toplu bir şekilde tutun. Bir miktar mamayı kar topu gibi yaparak hasat edilen humus içine belli bölgelere gömün. Kısa süre sonra hepsi koyduğunuz tuzaklara dolacaktır.

      3.

  141. Abicim gerçekten helal olsun size, bu kadar bilgiyi bu kadar sabırla aktaran az kişi bulunur. Size uzak olmama rağmen sırf bu hizmetinizden dolayı ürünleri sizden almam gerekecek.

    Sorularım şunlar:

    1.) Solucanlara tahtadan kasnak yapmak istiyorum, bunların altı delikli ve içeriden de veya benzeri şeylerle kaplamam mantıklı mı?

    2.) 16 m3 aldığımız hayvan dışkısı kaç kg ediyor?

    3.) 100 bin solucan aldık 1800 kg mamayı fermente ettik diyelim. Peki bu solucan bir sene sonra 1.600.000 olunca 1800 x 16 = 28.800 kg. Bu kadar mamayı bekletmek için ne kadar bir alana ihtiyacımız var?

    Cevaplarınızı merakla bekliyorum. Allah sizden razı olsun. Dünya ve ahirette zeval görmeyin.

    1. Teşekkürler.

      1. Ne demek istediğinizi anlamadım. Biraz daha açarsanız yardımcı olmaya çalışırım. Eğer kasnaktan kasıt besleme havuzu ise ahşap uygundur.

      2. Ortalama olarak 8-9 ton geliyor.

      3. 28.800 kg ortalama 3 kamyon seperetör gübresine eş değerdir. Metreküp; metre cinsinden uzunluğun, genişliğin ve yüksekliğin çarpımı ile bulunuyor.

      Metrekare; metre cinsinden uzunluk ve genişliğin çarpımı ile elde edilir. Biz m2 cinsinden değer bulmak istediğimiz için sadece metreküpü yüksekliğe bölmemiz yeterli.

      Örneğin, yığın yüksekliği 1,5 metre olsun. Bu durumda; 48 bölü 1,5 = 32 metrekare yapar. Yani 3 kamyon (48 m3) mamayı yüksekliği 1.5 metre olan bir yığın yaparsanız, 32 metrekare alana ihtiyacınız var.

    2. Yanıtlarınız için çok teşekkür ediyorum.
      1 soruyu tekrar soruyorum…

      1.) Eğer üreme havuzunu ahşaptan yapsam, tabanına delikler açıp karton veya gazete ile döşesem olur mu? yada direk ahşabın üstüne solucanları koyup üzerlerine mama mı eklesem? Hangisi daha mantıklı?

      2.) Ek soru: Hasatı elde ettikten sonra 2 ay kurutmaya beklettikten sonra elekten geçirmeden paketlersek olur mu? (Ticari amaçlı)

      1. Merhaba,

        1. Ticari üretimde yatak malzemesi kullanmıyoruz. Solucanlar size kompost içinde geliyor. Geldikleri kompost ile beraber besleme havuzlarına alıyoruz ve bir miktar (4 parmak kadar) besleme yapıyoruz.

        2. Eğer gübreyi satmayı düşünüyorsanız 2 milimetrelik elekten geçirmeniz şart.

  142. Sn. yetkili, öncelikle verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim.
    Muğla Milas’ta bu işi yapmak istiyorum.
    1. Sıcaklık yazın dışarıda 35 derecenin çok üstünde oluyor. Klima gerekir mi?
    2. Plastik tankı nereden bulabilirim, siz temin ediyor musunuz?
    3. Yemi ne ile ve nasıl gönderiyorsunuz?

    1. Merhaba,

      1. Solucanlar nemli kompost içinde yaşadıkları için ortam sıcaklığı yüksek olsa bile kompost içindeki sıcaklık fazla yükselmiyor. Klimaya gerek yok.

      2. Özellikle ambalaj fabrikaları (çıkma) ve hurda plastik işi yapan firmalarda bulunuyor.

      3. Mama satışı yapmıyoruz.

  143. Merhabalar….
    Bu işe hobi olarak başlayanlar için satılan 4 lü bölmeli ürünün büyük olanından yaptırıp solucan çayından istifade etmek istiyorum.
    Bu mantıklı olur mu sizce?

    1. Merhaba, katlı besleme kaplarına hiç gerek yok. Solucan gübresi ürettikten sonra gübreyi su ile karıştırıp kendiniz sıvı solucan gübresi yapabilirsiniz. Solucan çayı dediğimiz besleme kabından süzülen fazla nemdir. Solucan kabına fazla nem vermek zararlıdır. Süzülen fazla nem aynı zamanda solucan gübresinin kalitesini düşürür. Çünkü gübrenin içinde kalması gereken yararlı tüm enzimler fazla nem ile aşağı süzülür. Ayrıca bu süzülen sıvının raf ömrü yoktur. 24 saat içinde kullanılması gerekir. Oysa katı solucan gübresi 3 yıl özelliğini muhafaza eder. İstediğiniz zaman bir miktar su, melas veya esmer şeker karıştırıp sıvı solucan gübresi yapabilirsiniz.

  144. Merhaba, ben bu işi şuan hobi olarak yapıyorum takıldığım tek nokta çay posası ve organik atıkları 1 hafta bekletmek zorunlu mudur? Bir keresinde 2 gün kadar beklettim ve hazırladığım kopmostun küflendiğini gördüm. Küflenme sebebi ne olabilir. Hazırladığım kompostu bekletmeden solucanlara versem sorun olur mu?

  145. İyi günler benim bir sorum olacaktı. Bu işe ticari amaçlı giriyoruz fakat tesisi yapmayı düşündüğümüz yerde büyük fareler var. Hazırladığımız kompostu metal kaba koyup içine girmesini engelleriz. Fakat;
    1. Komposta zarar verir miyiz?
    2. Büyük farelerin solucanlara ve üzerindeki mamaya zararı olur mu, zira üretimi betonun üzerinde yapacağız. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba, fareleri üretim alanından bir şekilde uzak tutmanız gerekiyor. Aksi taktirde hijyen açısından sorun yaşamanız kaçınılmaz.

  146. Merhabalar, ben Muğla/Dalyan bölgesinde üretim çadırımı kurmuş durumdayım. İçeriye kurulacak elektrik sisteminin nasıl yapılmasını öneriyorsunuz? Bu konuda tarım bakanlıgından onaylı bir sistem ya da olması gereken bir sistem var mı? Her kasanın üzeri tek tek aydınlatılmalı mı?
    Çok teşekkürler.

  147. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler, kafamda üretim ile ilgili hiçbir sorun kalmadı. Ancak bir matematikçi olarak hesapladım, solucanlar geometrik olarak arttığı için 4-5 yılda birkaç milyon solucan olacaktır.

    Sorum şu: Sayımız tahminen 9-10 milyon oldu. Beslenmeleri zor oluyorsa, bir kısım solucanı ayırıp yem vermeden ölüme terk edip onları da yem olarak bekleyeceğimiz kısma versek olur mu? (Belli oranlarda karıştırarak)

    Biraz canice ama merak ediyorum. Bu şekilde kontrolsüzce çoğalma denetlenebilir mi?

    1. Merhaba, solucanlar etçil değildir. Ayrıca bir canlıyı aç bırakarak öldürmek insanlık dışıdır. Solucanlar kör olsalar bile diğer duyu organları son derece gelişmiş ve acıyı hisseden canlılardır. Diğer taraftan bakacak olursak, ekonomik açıdan değerli olan bu hayvanları öldürmek şömineyi para ile yakmaktan farksızdır. Yeni girişimcilere satmak yerine neden öldürmek gibi bir düşünceye kapıldığınızı anlamış değilim.

  148. Merhaba serkan bey,
    Ben bursada bu sevdiğimiz ve inandığımız işi kuzenimle beraber yapmak istiyoruz. Ciddi bir yatırım yapıp para kazanmak istiyoruz. 5500 m2 arsamız var buraya 200 m2 kapalı alan yapmayı düşünüyoruz ve bize nasıl ekipmanlar gerekecek tam bilgi almak istiyoruz. Biz bu işi yapacağımıza inanıyoruz.

    1. Merhaba, ilk etapta solucanların barınacağı kasalar dışında ekipman gerekmiyor. Hatta beton zeminde mezarlık şeklinde yığınlar halinde üretim yapmak mümkün. Sonraki süreçte tercihe göre çeşitli ekipmanlar gerekebilir. Biz şimdilik ekipman desteği vermiyoruz.

  149. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim ama bir sorum olacaktı. Makalenizde yahut açıklamanızda ki bu bence bir makale olmuş. Anlamadığım bir nokta var. Solucanların gübresini 1 ay sonra satışa hazır halde elde edebiliyorsunuz diyorsunuz ama bir de solucan humusunu 2-3 ay beklemesi gerek yazıyor.

    1. Merhaba, orada vurgulanmak istediğim solucanların 1 ay içinde ne kadar üretim yaptığıdır. Ticari üretimde hasat edilen humus 3 ay dinlenmeye bırakılır.

  150. Muğla Milas’ta bu işi yapmak istiyorum.
    1. Sıcaklık yazın dışarıda 35 derecenin çok üstünde oluyor. Klima gerekir mi?
    2. Plastik tankı nereden bulabilirim, siz temin ediyor musunuz?
    3. Yemi ne ile ve nasıl gönderiyorsunuz?

    1. Merhaba,
      1. Solucanlar %80 nemli kompost içinde yaşadıkları için kompost içi serin oluyor. Sorun olmaz.
      2. Hurda plastik işi yapanlar veya özelikle ambalaj fabrikaları hurda fiyatına satıyor.
      3. Biz mama satışı yapmıyoruz, çünkü nakliyesi çok pahalı. Eğer bize yakınsanız müşterilerimize kendileri gelip almak şartı ile ücretsiz.

  151. Allah İlminizi irfanınızı artırsın. En başından bu yana tüm soruları yorumları teker teker okudum. Mükemmel hizmet anlayışınız için teşekkürler. Benim sormak istediği mesele şu;
    1-Bazı yorumların altında video linki vermişsiniz ancak videolar sanırım silinmiş seyredemedim,
    2-Tüm bunları resimler halinde göstererek anlatmak daha öğretici olmaz mı,
    3-Beton üzerine mezar şeklinde istifleyerek kaydırarak atlatmak diye bir yöntemden bahsetmişsiniz. Bu yöntemi açabilir misiniz?
    4-Kusura bakmazsanız son sorum solucan üretim sertifikası alımı için prosedür nedir?
    Çok çok teşekkür ediyorum şimdiden. Saygılar hürmetler bol kazançlar.

    1. Merhaba, çok teşekkür ederiz.
      1. Youtube nedensiz bir şekilde videoları sildi. Aslında her biri çok faydalı içeriğe sahipti. Neyse yenisini hazırlıyoruz.
      2. Zamanla oda olacak inşallah, ancak çoğu zaman eve saat 22’de ayak basıyorum. Fırsat bulabilirsem sizlere cevap vermeye çalışıyorum.
      3. Bunun için ayrıca bir makale yazmak şart. İletişim sayfasında telefon numaram mevcut. Çekinmeden arayabilirsiniz.
      4. Tarım bakanlığı organik yönetmeliğine göre veriliyor, ancak yeni yönetmelik yolda. Her şey daha güzel olacak. Sadece biraz zaman lazım.

  152. Merhaba, inşallah yakın zamanda sizden 200.000 solucan alacağız. 3 ortak kısa sürede milyonlara ulaşmak istiyoruz. Ama pazarlamayı nasıl yapacağız. Takıldığımız tek sorun bu! Ürettiğimiz gübreyi satmayı düşünüyoruz lisans almak gerekiyor. Lisans almak zahmetli bir iş mi? Ne yapmamız gerekir? İlginiz için şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba, bizden solucan almanız veya başka yerden temin etmeniz hiç önemli değil. Elimizden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. İletişim sayfasında telefon numaramız mevcut. Sorduklarınız için sil baştan makale yazmak şart aslında. En kısa zamanda inşallah.

  153. Merhabalar Serkan bey, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler. Bende kendi deneyimlerimden merak eden arkadaşlara bahsetmek istiyorum. Öncelikle piyasada dolanan yatırdığın para çıldırıyor, 6 ayda köşeyi döndü vs. gibi hikayelere sakın kulak asmayın bunlar solucan satmak isteyen kişilerin insanları teşvik amaçlı bol solucan almasını sağlamak amaçlı söylenen hurafeler. Bir şeyi denemeden içine girmeden kulaktan dolma sözlerle tam olarak ne olduğunu anlayamayız.

    Şirket kurmak isteyen 500 bin, 1 milyon gibi uçuk rakamlarda solucan almak isteyen arkadaşlarda bu kadar aceleci ve yüksek rakamlarla işe kesinlikle başlamasınlar. Ben ilk etapta 500 tane aldım 4 aydır besliyorum. Evde sebzelikten onlara yuva yaptım yaşamalarına uygun hale getirip içinde şuan çok huzurlu bir şekilde yaşıyorlar ve sürekli ürüyorlar. İnanılmaz derecede ürüyorlar şuan saymadım ama gözlemlerime göre 1500 2000 civarında vardır.

    Beslenmelerini narenciye hariç yeşil olan her şeyi ufak parçalara ayırıp üzerlerine serpiyorum. Domates kabuğu, elma, patlıcan, biber, yumurta kabuğu, muz, lahana, kıvırcık vb. tarladan bahçeden artan atıklar. Birazda fermente mamam var, bir kısma fermente olanı diğerine evsel atıkları koyup gözlemliyorum. İkisini de seviyorlar. En çok patlıcanı seviyorlar. Evsel atıkları parçalayıp 7-10 gün bekletiyorum. Çürüme başlamış yada biraz ilerlemiş oluyor, o halde kutuya serpiyorum. Üzerine de 14-15 gün beklemiş iç kısmı ağlanmış gibi bir hal alan çay posasını serpiyorum.

    İlk zamanlar 5-6 tane kaçanlar oluyordu hiç ışığa maruz bırakmadım alıp geri içeri attım ama 1 haftadan sonra hiç kaçan olmadı, hatta tırmanan bile yok. Yatak odamda bakıyorum ve kesinlikle koku olmuyor biraz ufak sineklerden oluşuyor oda çok sıkıntı yaratmıyor. Kaplarına mutlaka nemli karton koymak gerekli diye düşünüyorum. Çünkü altında bulunmayı seviyorlar ve ortamda karton bulunması sanırım onlara iyi hissettiriyor ki etraflarında altında kümeleniyorlar. Zaten belirli bir zaman sonra oda mama içerisinde yok olup gidiyor. Haftada 2 kes mamayı sıkıp nemine bakıyorum eğer kuruysa sıktığımda parmak aralarından akmayacak kıvamda su çıkmıyorsa üzerine spreyle su püskürtüyorum. Karanlıkta üzerleri kapalı ışıktan uzak olmaları şart.

    Ben şuan gübreyi kendi tarla ve bahçemde kullanmayı düşünüyorum. Tarlası serası olan arkadaşlarda bu şekilde davranmalı bence, ürünü önce kendi denemeli ve mutlaka kimyasal gübre kullanıyorlardır, bu kimyasaldan kurtulup topraklarını sağlıklı ve verimli hale getirmeliler. Satış pazarlama meseleleri bence en sona bırakılmalı. Zaten bu aşamada deneyim kazanıp gözlemleme şansınız olacak ve şirketleşme yolunda size çok katkı sağlayacak. Aynı zamanda solucan sayınız iyi bir düzeye ulaşmış olacak.

    Yemleme olayında 7-10 günde bir yemliyorum. Tabii ki mamayı bitirip bitirmediklerine bakarak arada 2 hafta da 1 verdiğim oluyor. Bunlar sıkıntı yaratacak meseleler değil uzun süre aç bırakmamak koşuluyla. Fermente mama olayında da seperatörden geçmiş gübre bulamıyorsanız geçmemiş ama toprakla temas etmemiş gübreyi fermente edin. Bu zor bir şey değil. Organik içeriğine göre fermente olma süresi değişir ve bu durum çok fazla bir etken yaratmaz. Ben 4-5 çuval ahır gübresini 2-3 gün asıyorum. İdrar çuvaldan akıyor ve geriye fazla bir şey kalmıyor. Sonra kalan ürünü içerisine mutfak atıkları tarladan sebze meyve atıkları ile göz kararlı harmanlıyorum. Tahmini 5 çuvala 1 kova atık. 3 günde bir karıştırıp ters düz ediyorum ve nemine bakıyorum aynı solucanlarda ki mamayı kontrol eder gibi. 60 gün civarında kokusu gidiyor ve bir miktar alıp kabın bir yerine koyup ertesi güne bakıyorum yiyorlarsa tamamdır. Yemiyorlarsa 3-5 gün daha işleme devam yiyene kadar. Korkmayın, çokta karmaşık değil. ilk başta deneyin, tekrar edin sonunda mutlaka doğruyu bulacaksınız. Kolay gelsin herkese.

  154. Ankara’da kendi çiftliğimde bunu yapmak istiyorum. Betonarme kapalı alanda olsa kışın hava sıcaklığı eksi 20-25 dereceyi buluyor. Bina içini kışın ısıtmak gerekiyor mu? İdeal ısı artı 20-25 derece olduğunu söylediniz. Bu sıcaklığa kışın Ankara’da ulaşmak çok zor. Isıtma teşkilatı kurmak gerekiyor mu? Kapalı alan olması yeterli mi?

    1. Merhaba, kışın kompost iç sıcaklığı eksiye düşmediği sürece sorun olmaz. En kötü ihtimal 1-2 ay üreme ve üretim durur. -25 derece çok ciddi soğuk anlamına geliyor. Bir şekilde en azından eksiye düşmesini engelleyecek bir önlem almanız lazım.

  155. Merhaba, bu konuyu bir süredir araştırıyorum ve verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu, teşekkür ederim.

    Edirne’de 120-125 m2’lik izolasyonlu çadırda 100.000 adet solucanla başlamayı düşünüyorum. Çadır konusunda genelde Ankara firmalar bu işi yapıyormuş gibi görünüyor. Sizin bildiğiniz, kullandığınız veya bölge şartlarına uygun olduğunu düşündüğünüz çadır firması konusunda tavsiyeniz olabilirse memnun olurum.

    1. Merhaba, biz kullanmadığımız için firma tavsiyesi yapmam mümkün değil. Fakat pek çok üretici solucan gübresi üretim sahasında izolasyonlu çadır kullanıyor.

  156. Merhaba, sizin yaptığınız açıklamaya göre yüz bin solucan ayda 1.800 kg yem tüketiyor ve sadece 300 kg gübre üretiyor, mama kilosu 1 TL , gübre kilosu 2 TL ayda 1.800 TL yem tüketen hayvan 600 TL ürün verse insanlar bu işi nasıl yapacak.

    1. Merhaba, hesabınız doğru ancak gözden kaçırdıklarınız var.

      Solucan maması; seperatörden geçmiş hayvan gübresini 3 ay fermente ederek elde edilen organik maddedir.
      Seperatör gübresi büyük baş hayvan besiciği yapan çiftliklerden temin edilir.
      1 ton seperatör gübresi 50 TL. Kg fiyatı ise 0.05 TL. 3 ay fermente edildikten sonra solucan maması olarak kullanılır.

      Peki, kg fiyatı 0.05 TL olan ürün nasıl oluyor da 1 TL’ye satılıyor. Çünkü kargo şirketleri ile anlaşmanız olsa bile 25 kg’lık bir çuval mamanın kargo bedeli 20 TL. Biz sırf bu yüzden mama satışı yapmıyoruz.

      Tekrar hesap yapalım;
      1.800 kg mama = 90 TL.
      300 kg solucan gübresi = 600 TL.

  157. Cevabınız için çok teşekkürler, Burdur’lu bir işletmeci bir milyar solucana haftada 800 kg yem veriyoruz, normalde bu yemi 3 günde de yerler çok obur hayvanlar, ancak biz bir haftada 800 kg veriyoruz diyor. Anladığım kadarıyla haberde bir yanlışlık var, böyle bir şey mümkün mü?

    1. Merhaba, röportaj yapılan işletme sahibi işinin ehli profesyonel bir girişimcidir, ancak röportajı yapan gazeteci rakamsal hatalar yapmış. Haberin başlığı bile yanlış, bu yüzden haber linkini yayınlamadım.

  158. Yaz günü açık alanda fermantasyon işlemini yapsam ve bu fermantasyon süresi içince altını, üzerini branda ile sarsam sorun olur mu?

  159. Serkan Bey Merhaba,
    Öncelikle sizi kutlamak isterim.
    Bilgi almak isteyenlere tek tek sabırla cevap vermişsiniz.
    Tüm sektörler için sizin gibi insanların sayısının artması dileklerimle.

  160. Merhabalar Serkan bey, cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Aklımdaki tüm soru işaretleri sayenizde kalktı. Ben Aydında (Nazilli) ilk etapta bu işi hem hobi hem ek gelir olarak yapmayı düşünüyor ve kesinlikle kararlıyım. İklim koşulları sanırım uygun. Başlangıç olarak evimin bodrumunda yapmak istiyorum. Yalnız ilk etapta şartlar gereği 5.000 adet ile başlamak istiyorum. Bu 5000 solucanın üretim yeri ve besleme konusu hakkında detaylı bilgi verirseniz çok memnun olacağım. Ayrıca bu 5.000 bin solucanı sizden temin edebilir miyim. Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

  161. Merhaba, ben bu işi ticari faaliyet olarak yapmak istiyorum fakat elimde yeterli sermayem yok. Sadece 1500-2000 TL kadar param var. İlk etapta küçük çapta başlayacağım doğal olarak. Ne kadar solucan ile işe başlayabilirim, nasıl bir yol izlemeliyim. Tam satış işlemine geçmek için kaç ton gübre üretilmeli, teşekkürler.

  162. Merhabalar ben Murat Kaya kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden yazıyorum, yurt dışına solucan göndermeniz mümkün müdür. Yapılan yorumları okuduğum kadarıyla bizim bölgemizdeki hava şartları solucan üretimine gayet uygun gibi görünüyor. Burada şansımı denemek istiyorum

    1. Merhaba, çok fazla yasal prosedür olduğu için yurt dışına solucan gönderemiyoruz. Ayrıca kargo süreci çok uzun olacağı için riskli.

  163. Serkan bey merhaba,
    Hayvansal gübre kullanmadan mama üretmek mümkün mü? Ticari olarak satacaksak mutlaka hayvan gübresinden mama kompostu hazırlamak zorunda mıyız. Ya da hazır mamalar bulabilir miyiz?

    1. Merhaba, sürekli hazır mama satın alarak bu işten para kazanmak mümkün değil. Uygun oranlarda kahverengi ve yeşil bitkisel atıklar kullanılarak hazırlanan kompost, hayvan gübresine oranla çok daha kaliteli olur. Burada önemli olan bitkisel atıkların çok çeşitli olması ve yeşil (azot), kahverengi (karbon) dengesini yakalamaktır.

  164. Merhabalar, ben Diyarbakır’da bir çiftlik düşünüyorum en düşük maliyeti ve kazancı hakkında bilgi almak istiyorum. Teşekkürler.

  165. Iyi gunler biz yaklasik 1 bucuk ay once 50 bin solucan aldik ve solucanlarla birlikte 2 aylik da mama verdiler. 2 tane solucan yatagi yaptilar ve bu solucan yataginin icinde yumurta vardi. Solucanlari yatagin üstüne biraktilar. Sonradan yemlememiz içinde mama biraktilar. Dün akşam mamanın içinde solucan bulduk 4 – 5 tane. Biz de solucan yatağının içindeki yumurtalarin toprak solucani olmasindan korkuyoruz. Eğer ki yumurtalar toprak solucani ise mamanin içinde yaşamaya devam ederler mi ve kaliforniya solucaninin irkini bozar mi? Bu konuda yardimci olur musunuz?

    1. Merhaba, yatak malzemesi olarak kompost içine bir miktar taze solucan humusu koymuş olabilirler. Eğer durum buysa muhtemelen gördüğünüz yumurtalar size sattıkları cinsindir. Telefon ile iletişim kurarsanız yardımcı oluruz.

  166. Küçükbaş hayvanların gübresini kullanmamda bir sorun olur mu, büyük baş hayvanların gübresi şart mı?

    1. Azot-karbon dengesini ayarlayacak kadar tecrübeniz varsa, tabii ki kullanabilirsiniz.
      Yeşil atıklar karbon, kahverengi atıklar azot bazlıdır. Örneğin taze sığır gübresi azot ve protein bazlıdır. Eğer içinde yeterince saman varsa, karbon oranı da yeterli olabilir.

  167. Serkan bey , bilgilerinizi bizimle paylaşmanız inanın cok guzel ve faydalı oluyor. Ben evimde kaliforniya solucani yetiştirmeye çalışıyorum, sizin yazdıklarınızdan anladığım kadari ile uygulamaya çalıştım. Görsel bilgi olmadığı icin cok da anlayamadım. 1 aydır solucanları besliyorum. Ust kısma altı delikli plastik bir kap koydum. Kompostu bu kaba yaydım ve solucanlarin ust kaba çıkmasını bekledim. 15 gun oldu bir kısmı yukarı çıktı, ancak hala alt kısım da bir sürü solucan var. Onları nasıl ayırabilirim . Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Merhaba, alt kaptaki besinler henüz tükenmesi ise yukarı çıkmaları zaman alır. Hasat etmeden önce kaptaki tüm mamayı tüketmelerini bekleyin. Biraz daha beklerseniz hepsi üst kaba geçer. Ayrıca üst kaba onları cezbeden karpuz, kavun veya muz kabuğu gibi bitkisel atıklar koyarsanız kokuya geleceklerdir.

  168. Merhaba

    Büyükbaş gübresini kullanırken toprakla temas etmemiş olması gerekir denilmiş, malum bunu temin ettiğimiz ortamlarda her zaman beton zeminde stok yapılmıyor. Bu sıkıntı oluşturur mu? Bir de büyük baş gübresi içinde bulunan tahıl veya ot tohumları solucanlar da sorun yaratır mı ? Teşekkürler.

    1. Merhaba, toprak ile temas etmediğine emin olduğunuz büyük baş hayvan çiftliklerinden satın alın. Mümkünse henüz seperatörden yeni çıkmış olsun. Tahıl ve ot tohumları fermente olarak eriyecektir.

  169. Verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Sormak istediğim;
    1-Örnek olarak 100 bin solucan üzerinden hesaplama yaptigimizda kompost için 1200 kg sigir diskisi gerekmektedir, peki komik olacak belki ama tüm bu kg hesaplamalarini nasıl yapıyorsunuz yani bizler bunu tartacak miyiz, göz kararı mi seçeceğiz.
    2-%80 nemli olması isteniyor kompostun peki bu nemi sürekli olarak nasıl sağlayacağız en kolay yöntemi nedir sizce ben serada üretim yapmayı düşünüyorum cevapları ona göre istiyorum ve çok teşekkür ediyorum.

    1. Merhaba,
      1. Tüm veriler ARGE çalışmaları sonucunda elde edilmiştir. İşletmeye giren hammaddeyi kayıt altına almadan maliyet hesaplamak imkansız.
      2. Nem ölçmek için aletler mevcut. Üstelik çok düşük maliyetli.

  170. Merhaba.
    İmkana göre birkaç aylık mama hazırlayıp solucanlara 3-5 ay sonra verebilir miyiz. Yoksa her ayın Mamasını ayrı ayrı mi hazirlamamiz gerekir. Teşekkürler.

  171. Ben solucan için mama hazırlıyorum evimin yanında bir ağaç altına naylon üzerine koydum fakat beyaz kurtçuklar oluşmuş bu normal mı birde hayvan gübresini fermente etmeden direk versem olur mu..

    1. Yeşil atık oranı fazla olduğu için kurtlanma olmuş. Kurtlanan kompost işe yaramaz. Hayvan gübresini fermente etmeden verirseniz tüm solucanlar ölür.

  172. Merhabalar.
    İyi çalışmalar. Üretim havuzuna attığım karpuz kabuklarının altlarının kurtlandığını gördüm. Solucanlara zararı olurmu acaba. Endişeliyim. Cevap verirseniz sevinirim.

    1. Eğer karpuz kabuklarını kompost içine gömerseniz böyle bir sorun olmaz. Tabii ki solucanların tüketeceği miktarda vermeniz gerekiyor.

  173. Solucanlara vermek uzere alacagimiz taze sigir gubresinin seperatorden gecirilmesinde belirli bir nem, kati, sivi orani var mi. Yani her seperatorden gecirilmis sigir gubresi kullanilabilir mi. Simdiden cevap icin tesekkurler..

    1. Genelde separetör ayarları sabittir, ancak içindeki saman oranı çok düşük olursa sıkıntı olabilir.

  174. Merhaba,
    Ankara’da solucan gübre tesisi kurmayı planlıyoruz. Gübre tesisi, otel ve gübre sıvılaştırma işlemleri dahil olmak üzere, anahtar teslim fiyat araştırması yapıyoruz? Kurulum yapan firmalar var mı, Bu anlamda yardımcı olabilir misiniz?

    Teşekkürler.

    1. Merhaba, bulunduğunuz il bize çok uzak olduğu için bir fikrim yok. Biz sadece solucan satışı yapıyoruz. Tesis konusunda yardımcı olmayacağım.

  175. 25 m2 üç tarafı kapalı alt kısmı beton bir tarafıysa naylonla kapatılacak mekanda 1 milyon solucanın üretimi gübrenin kesimi ve paketlenmesi yapılabilir mi? Teşekkür ederim.

  176. Merhaba, vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Benim bir sorum olacak. Ben solucan gübresi üretimini 100 m2 bir bodrumda yapmayı düşünüyorum. Solucan sayısı çok aşırı sayıya ulaşınca (2-3 sene sonra) yeni bir yere taşımam gerekir mi yoksa solucan sayısı sabit kalır mı?

    1. Merhaba, solucanlar sürekli çoğalır. Eğer üretim sahası yeterli gelmiyorsa fazla solucanları satmak son derece kolaydır.

  177. Merhaba; öncelikle bilgi paylaşımlarınızla bizlere yardımcı olduğunuz için teşekkürler. Benim sorum mama yapmak için alacağımız hayvan gübresinin toprakla temas etmemesi gerekiyor ki hem solucan ırkımız bozulmasın hem de içinde zararlı bakteriler oluşmasın. Bu noktada elde edeceğimiz taze hayvan gübresinin toprakla temas etmediğinden nasıl emin olabiliriz, ya da bir toprak üstünde yapılan gübre yığınının üstünde alarak mama yapsak sıkıntı yaşar mıyız?
    Ya da gübre temin ettiğimiz yerlerde de bunun için bir beton alan mı oluşturmalıyız?
    Teşekkürler.

    1. Merhaba, separetör gübresi satın alırsanız sıkıntı olmaz. Ayrıca taze gübrenin ilk 15-20 gün toprak ile temas etmesi önemli değil. Beton zemin yoksa altına naylon sermeniz yeterli.

  178. Merhabalar, amatör bir girişimci olarak bütçeme göre küçük çaplı bu işe başlamak istiyorum, bir süredir araştırıyorum size sormak istediğim soru bu solucanların ömrü ne kadar ve ömrünü tamamlayan solucan ne oluyor? Biz mi ayıklıyoruz yoksa sürünün içinde kalıyorlar mı, yada işte ne oluyor ömrü ne kadar bu solucanların.

    1. Merhaba, 5 yıl ömrü olan kaliforniya solucanları yaşamları boyunca binlerce yumurta yapıyor. Kısacası odaklanmanız gereken ömürleri değil, çoğalmak konusunda ne kadar yetenekli olduklarıdır. Ayrıca ölen solucanları görmeniz mümkün değil. Hepsi eriyerek gübre oluyor. Eisenia foetida cinsi solucanlar 5 yıllık ömürlerine rağmen ticari üretimde bir yılda 16 kat, özenli bakımda ise 35-40 katına kadar çoğalırlar.

  179. Merhaba,

    Ben öncelikle 33 dönümlük ceviz bahçesi üretiminde kullanmak (kendi ihtiyacım) üzere bir tesis kurmak istiyorum. Bunun için kaç solucan ve kaç metrekare alan gerekir.

    Bir de yukarıdaki sorulardan bir tanesinden yola çıkarak ticari amaçla olmayacağı için gübrenin doğallığı adına hayvan gübresi kullanmanın daha iyi olacağını söyleyebilir miyiz?

    Teşekkür ederim.

    1. Merhaba, amacınız ticaret olmadığına göre 20.000 solucan ile başlamanız yeterli. Zamanla sayıları aratacağı için ihtiyacınız olan gübreyi üretecek kapasiteye ulaşacaksınız. Metrekarede en fazla 40.000 solucan barınıyor. İdeal sayı ilk etapta 10.000 adet bırakmaktır. Buna göre hesap yapabilirsiniz. İyi fermente ettiğiniz sürece hayvan gübresi veya bitkisel atıklar ile mama hazırlamak arasında bir fark yoktur. Kahverengi (kuru), yeşil (taze) bitkisel atıkları eşit oranda karıştırıp kompost hazırladığınız sürece hayvan gübresine gerek yoktur. Böyle bir karışım ile azot-karbon dengesini kolayca yakalamak mümkün.

  180. Merhabalar öncelikle bu güzel bilgiler için teşekkürler, bizim evin altında 30-40 m2’lik bodrum var, ışık almıyor ve nemli bir ortama sahip. Yaklaşık 5-10 bin TL de nakit param var, bu işe atılırsam sizce faydalı olur mu bu miktar zamanla?

    1. Merhaba, ortam koşulları mükemmel, ancak bu alanda en fazla 1.000.000 solucan barınabilir. Buna göre hesap yapmanız gerekiyor.

  181. Merhaba
    Ben bu işi Yozgat’ta 100.000 adet solucanla başlamayi planliyorum. 15000 tl butcem ve yaklaşık 50 m2 ev altı ağılım var. Hayvan gubresi bulma konusunda sıkıntımız var. Bu işi hazır mama ile yapacak olursak maliyeti ve gubrenin kalitesi ne durumda olur. Cevabınız için şimdiden teşekkürler..

  182. Merhaba,
    ben bundan 5-6 yıl önce balkondaki bitkilerin gübre ihtiyacını karşılamak için 150 -200 civarı solucan ile 2 yıl boyunca gübre ürettim. Besin olarak suyunu bırakması için 4-5 gün beklettiğim mutfak artıklarını kullandım. Sonuç çok iyiydi. Balkondaki her bitki coşmuştu. Fakat bir keresinde market attığı kara lahana yapraklarını bekletmeden direkt solucanların kabına bırakınca ve gübre suyunun akması için yaptığım tahliye deliğinin tıkanması sonucu 2 gün sonra kab havuza dönmüş ve tüm solucanlar boğulmuştu. Diğer işler sebebiyle tekrar başlama fırsatım olmadı. Şimdi ise Şile’de bir kaç dönüm arazi üzerinde yapmayı planlıyorum.

    Açıklamaları okudum, her şey net ve açık. Sadece 2 sorum olacak:

    1 – Israrla hayvan gübresi şart diyorsunuz. Ama bir keresinde de bitkisel kompost çeşitlilik bakımından zengin ise hayvan gübresi olmadan oluşacak solucan gübresi çok daha kaliteli olur demişsiniz. Doğrumu? Yani temin etmede sıkıntı yok ise sadece bitkisel gübre kullanmak daha iyi , değil mi?
    2- Satmak için lisans şart demişsiniz. Ben bilgisayar yazılımcısıyım. Bana lisans verirler mi yoksa ziraat mühendisi gibi bir ünvan gerekli mi?
    Teşekkürler.

    1. Merhaba,
      1. Eğer bol miktarda temin etme şansınız varsa, sadece bitkisel atıklar ile kompost (mama) hazırlayabilirsiniz.
      2. Eğer ürünlerde organik ibaresi yer almayacaksa, lisans almaya gerek yok.

  183. Serkan Bey,
    1. Arıcılıkta arıların direncinin artması ve üremesi için bazı dönemler şeker kullanılıyor, aynı şey solucanlar içinde geçerli midir ?
    2. Çay posası kullanımında kaçak diye tabir ettiğimiz yoğun aromalı ithal çayların kullanımında durum nasıl olur.
    Saygılarımla, kolay gelsin.

  184. Merhaba,
    Küçük bir bahçem var, amatör sebze yetiştirmeye çalışacağım. Bunu yaparken evsel atıkların dönüşümünü de yapmak için az miktarda solucan yetiştirmeyi düşünüyorum. Nasıl bir düzenek tavsiye edersiniz? Küçük alanda yapacağım için üremeyi de sınırlandırmak gerekir diye düşünüyorum. Bunun için ne yapmam lazım?

  185. Merhaba, ben bu işi Erzurum’un Oltu ilçesinde yapmak istiyorum ve yakın zaman içerisinde bu işe başlayacağım. Fakat bir sorum olacak, Erzurum soğuk bir ilimiz, kışın bu solucanların çalışmasını sağlamak için ne yapa bilirim, uygun olur mu bunu çok merak ediyorum. Cevap verirseniz memnun kalırım …

    1. Merhaba, kompost sıcaklığını eksiye düşürmeyecek önlemleri alırsanız sorun olmaz.

  186. Merhabalar. Hazırlamış olduğumuz mamayı ne zamana kadar muhafaza edebiliriz acaba. Birde çay posalarını ağzı açık mı kapalı mı beklet meliyiz? Bekleyen çay posasının ömrü ne kadardır? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

  187. Merhaba öncelikle kolay gelsin.
    Toplayacağım sığır gubresi hayvanlar dışarı da olduğu için toprak üstünde oluyor o gubreyi üstten alsam yani toprağa inmeden toplasam mama için kullana bilirmiyim.
    Birde bahsettiğim yerdeki gübre günlük arttığı için 3 aylık gubrede mevcut taze gubrede mevcut bunlari beraber fermente etmek mümkün mü.
    Cevaplariniz için teşekkür ederim.

    1. Merhaba,hayvan gübresi ilk başta taze olduğu zaman toprak solucanları topraktan gelecek zararlılar asidik olduğu için pek içine girmez mama olarka fermentasyona tabi tutulabilir. Üç aylık gübre 3 ay boyunca toprağa temas etmediyse kullanılabilir.

  188. Merhabalar izmitte 4250 m2 lik bi arsam var solucan gÜbresi üretmek istiyorum ama ilk defa böyle bu işe gireceğimden tesis nasıl kurulur nasıl beslenir pek bilgim yok bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?

    1. Merhaba, detaylı bilgi almak için bizi iletişim sayfasındaki numaralardan arayabilirsiniz.

  189. Merhabalar Serkan bey. Yaklaşık bir ay boyunca fermente olan fakat daha fermente sürecini tamamlamayan komposta yeni evsel atıkları karıştırmamız bi sorun yaratırmı acaba? Üstelik bu işlemi kompostu her karıstırmada yapmayı düşünüyorum. Ne dersiniz acaba?

    1. Merhaba, fermente olmakta olan hayvan gübresinin içine katacağınız bitkisel atıkları fermentasyon işleminin başında yada sonunda istediğiniz zaman katabilirsiniz. Çünkü bitkisel atıkların fermentasyonu kısa sürdüğü için içinde çabuk bir şekilde kaybolup fermente olacaktır.

  190. Tüm yorumları okuma fırsatım olmadı kısa bir sorum var . Piyasanın içinde olan kişiler olarak sizce bu sektörün Türkiye deki gelişim aşaması şu an için ne seviyededir, ticari anlamda geç kalınmış bir sektör müdür. Yoksa girmemizi tavsiye edermisiniz? Teşekkürler

    1. Merhaba, Türkiye de kullanılan kimyasal gübre kullanım oranınına bakıldığında 10 milyon tonlardan bahsediliyor, üretilen solucan gübresi ise 70 bin ton olduğundan söz ediliyor, oransal olarak artık siz karşılaştırın. Ayrıca topraklarımızın kullanılan kimyasal gübrelerden dolayı organik madde miktarı da çok düşmüş durumda. Bunu düzeltmenin tek yolu da organik gübre kullanmak , dünyadaki en kaliteli organik gübrede solucan gübresi olarak tanımlanıyor. Ayrıca 2018 yılından itibaren karedeniz bölgesinde çay üretiminde kimyasal gübrenin yasaklandığı söyleniyor. Bu işe girmeniz konusunda size kesin bir şey söyleyip sizi yanıltmak istemem fakat bu dile getirdiğim sonuçlardan yola çıkarsak önü açık bir sektör olarak gözükmektedir.

  191. Selamûm aleyküm. Hayırlı işler. Solucanlara vereceğimiz karton ve çim atıklarını fermente etmemiz gerekirmi? Gerekirse fermente olayını nasıl yapmamız gerekir.

    1. Merhaba ,karton atıklarınızı fermente etmenize gerek yok fakat taze çim atıklarını fermente etmeniz gerekir.Taze çim atıklarını hayvan gübresi ile karıştırarak fermente edebilirsiniz.

  192. Bu bilgiler faydalı ve defalarca okudum.Şuan 5 bin adet ile başladığım sayı 10000’e ulaşmış durumda.Takviye yaparak bu sayıyı yükselteceğim ancak benim sormak istediğim aslında bu işin ileri boyutu.
    Yani şirket kurma aşaması ile ilgili.
    Gerekli izinler,Belgeler,maliyet gibi konularda bilginiz varsa ve paylaşırsanız memnun olurum.

    1. Merhaba, şirket boyutundaki en güncel bilgileri bulunduğunuz ilçe yada ilin tarım müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz. Bizin bugünkü tarih itibariyle en son aldığımız bilgiler tarım bakanlığının solucan gübresi üretimiyle ilgili yönerge üzerinde çalıştığı yönergenin daha yayınlanmadığı. İşletme boyutunda bu işi yapanlar nasıl yapıyor diyecek olursanız organik gübreler üretimi yönergesi doğrultusunda yapılmakta fakat bu şekilde yapıldığı zamanda çıkan ürün ısıl işlem tabi tutulması gerekmektedir. Fakat uygulanan ısıl işlem de gübreye zarar vermektedir bu konunun çözülmesi gerekir.

  193. Merhaba öncelikle verdiğiniz bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ben bu işe girmek istiyorum ve bu iş için ortalama 25-30 tl arası bütçem var. Yazdığınız açıklamaya gerek yaklaşık 300bin solucanla işe girmek istiyorum alanım biraz dar beni bilgilendirirseniz çok minnet duyarım.

    1. Merhaba,detaylı bilgi olmak için bize iletişim sayfasında ki numaralardan ulaşabilirsiniz.

  194. merhaba
    Kurulacak tesiste sürekli olarak kontrol altında tutulacak ısı ve nem seviyesi var mıdır? ve anladığım kadarıyla sipariş vermeden birkaç ay öncesinde mamayı hazırlamak mı gerekli.

    1. Merhaba,Solucanlardan devamlı verim almak istiyorsanız kışın kompost sıcaklığını 7 derecenin altına düşürmemeli ayrıca nem oranını da %70-%80 seviyelerinde tutmalısınız. Solucanların en çok verimli olarak çalıştığı sıcaklık ortalama 20 derecedir.Az miktardaki solucanlar için bitkisel atık ve çay posası yeterli olabilir fakat büyük çaplı solucan beslemek için mama hazırlığı yapmak gerekir.

  195. Merhabalar,
    Solucan gübresi yanında solucanın sıvı gübresi hakkında bilgi verebilirmisiniz? elde etme şekli için gerekli donanımlar nelerdir?

    1. Merhaba,sıvı solucan gübresi üretmek teknoloji ve maliyet gerektirir, her firma kendi üretim teknolojisini vermek istemez fakat solucan gübresi çayını herkes yapabilir.

  196. 20 yaşında genç bir girişimciyim. Babamın ortak olduğu bir Pellet Üretim Tesisi var. Bende babamın desteği ile bir iş kurma planı içerisindeyim. Araştırmalarım sonucu aldığım karar ile Solucan gübresi üretim tesisi kurmayı hedeflemekteyim. Önümüzdeki yaz tatili içerisinde Karabük bölgesinde bir tesis kurmayı planlıyorum. 1.000.000 solucan ile sektöre atılmayı ve sektörde büyüyerek ticari alanda kendimi geliştirmeyi planlıyorum. 1.000.000 kırmızı kaliforniya solucanı için fiyat bilgisi almak ve büyük bir miktar ile başlayacağım için bu konuda bir tavsiyeniz olacaksa bilgilenmek isterim ve bundan memnun kalırım. Cevabınızı bekliyorum. İyi çalışmalar dilerim.

    ALİHAN ŞEN

    1. Merhaba,iletişim bölümünde ki numaralardan detaylı bilgi ve fiyat teklifi için bize ulaşabilirsiniz.

  197. Yorumların çoğunu okudum fakat bu konulara denk gelmedim;
    1) Solucanları besleyeceğimiz plastik kapta su veya herhangi bir sıvı olacak mı yoksa kuru mu olacak ?
    2) Bu kabın ağzı tamamen açık mı olacak?

    1. Merhaba,
      1-Solucanların bulunduğu kompost, ortalama %80 nemli olacak. Nemlendirme işlemini su püskürterek yapabilirsiniz.
      2-Kabın ağzı hava alması için sürekli açık olacak.

  198. Merhabalar.Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Benim bir sorum olacak.
    Elinde çok fazla sayıda meyve ağacı bulunan bir çiftçi katı solucan gübresini nasıl kullanacak?
    Her ağaca tek tek mi atması lazım?

    1. Merhaba, katı solucan gübresi ağaçlara genelde tek tek uygulanır ve uygulanırken taç izdüşümüne dairesel olarak bir karış genişliğinde ve derinliğinde kanal açılarak uygulanır ve üstü kapatılır genelde uygulanış şekli budur.

  199. Merhabalar çay posası dediğiniz demlenmiş çay atığımı oluyor.. ben rizede yaşıyorum ve burda çay fabrikalarda çay lifi bulma olanağımız var. Posa yerine lif kullansak aynı sonucu vermezmi?

    1. Merhaba, evet çay posası demlenmiş çay atığı dır. Çay posası yerine lifi de fermente edilerek kullanılabilir.

  200. Merhabalar solucanların ortam sıcaklığını dengede tutabilmek adına yağ sobası yakmayı düşünüyorum. Sizce bir mahsuru olurmu. Yağ sobalarının uygun olmadığını duydum. Sizin fikriniz nedir.? Teşekkür ederim.

      1. Yağ sobasından herhangi bir duman veyahut gaz vs. Sızıp solucanlara zarar vermesinden endişeliyim. Ne dersiniz?

  201. Slmlar.
    Benim aklıma takılan en büyük sıkıntı fermantasyon ve mama hazırlığı..
    Birincisi: 30-40 gün boyunca inek gübresi fermente ediliyor.
    Ikinci kısım ise bu fermente edilmiş gübre uygun sebze, meyve ve çay posasiyla karıştırılıyor. Ve bu da 30-40 gün bekletiliyor…
    Yanı toplamda 70-80 gün sürüyor bir mamanın hazırlanması bu doğrumu? Yada ben mı yanlış anladım. Yanı 2.5 ay sonraki vereceğimiz mamayı şimdiden mı hazırlamaya başlamamış gerekiyor? Yani doğruysa bu işe başlamadan 2.5 ay öncesinden mamasını hazırlayıp ondan sonra mı solucan siparişi verecegiz?

    2inci sorum ise internette bazı çiftliklerin videosunu görüyoruz ve sadece meyve sebzeleri parçalayıp solucanların üzerine mama olarak atıyorlar bunu anlamadım. Öyle de yapılsa oluyormu?
    Tskler

    1. Merhaba, Seperatörden geçmiş büyükbaş hayvan gübresinin fermantasyon süresi yaklaşık 1- 1.5 ay ayrıca karıştıracağınız meyve sebze atıklarını fermentasyon işleminin başında yada fermente işlemi olduktan sonra katabilirsiniz, fermente işlemi bittikten sonra katılan meyve sebze atıkları ile 1 hafta karıştırılarak bekletilmesi yeterli olacaktır, o tür atıkların fermantasyon süresi kısa olacaktır.
      İkinci sorunuza cevap olarak o şekilde de fazla vermeden yani ortamı asidik hale dönüştürmemek şartıyla verebilirsiniz.
      Ayrıca hazırlamış olduğumuz hayvan gübresi nasıl fermente edilir adlı videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum. Link aşağıda mevcut.
      https://www.youtube.com/watch?v=rhrcQtEQHE8

  202. merhaba

    Soluncanların beslenmesi icin tavuk gubresi kullanmak mantıklı mı sizce?

    Tesekkurler

  203. Hayirli aksamlar diliyorum herkese yaklasik 1 haftadir yakindan takipteyim ve bir sorum olacak..
    Bir yazida 1.500.000 solucan ayda 4500 kg gubre verir diyor bu gubre kg mimi yoksa humus kgmimi?

    1. Merhaba, belirtmiş olduğunuz kg nem seviyesi %20 seviyesine düşürülmüş solucan gübresi kg mıdır.

  204. merhaba ben Orhan usta bu solucan işini bende yapmak istiyorum işim ağaç işleri olduğu için talaş bol ayrıca yerim musait sadece talaş yeterli olur mu yoksa başka karışım lazım mı.

    1. Merhaba,sadece talaş yeterli olmaz bu işin ham maddesi yarı fermente hale getirilmiş büyükbaş hayvan gübresidir.

  205. İyi günler size sormak istediğim şu bir serada yada buğday tarlasında şu anda 1 ton kimyasal gübre kullanıldığını düşünürsek , bundan vazgeçilip solucan gübresi kullanacak çiftçi 1 ton mu kullanacak yine. Yani bire birmi dahamı az dahamı fazla oransal olarak yazabilirmisiniz? Yaklaşık değer yazsanızda olur. Bildiğim kadarıyla çiftçiler birkaç çeşit gübre kullanıyor . Solucan gübresine geçildiğinde tekçeşit yeterli olurmu?

    1. Merhaba, tarla bitkilerinde ortalama dönümüne 150-200 kg katı solucan gübresi önerilmekte ,kimyasal gübrede ilk yıldan itibaren her yıl %20 oranında azaltılarak kullanılmaya devam edilmektedir beşinci yılın sonunda ancak tamamen kimyasal kurtulabilirsiniz. Genellikle tavsiye edilen budur.

  206. İyi günler. Balıkesir / Gönen bölgesindeyim. Üretim için elverişli bir hava var. Hayvancılık ile uğraşan köylere yakın olduğumdan taze sığır dışkısı bulmak hiç zor değil. 3 dönüm kapalı alanı olan 16 dönümlük bir tesisimiz var. Bu tesiste farklı bir sektöre üretim yapıyoruz. Bu sayede kapalı ortam sıkıntımız da yok. Başlangıç ve tecrübe edinmek için ilk etapta 50 bin adet ile başlamak istiyorum. Verim ve performans alırsak işi tesisleşmeye götürmek istiyorum. Benim sorum şu. Fermente ettiğimiz %80 nemli mamayı yem olarak solucan yatağına ilave ettik. Peki Yatakta ki nem miktarı da sürekli %80 olması mı gerekiyor. Sonuç olarak yemler üstte kaldığı için kuruma söz konusu. Teşekkür ederim.

    1. Merhaba,solucanlar genelde 20 cm derinliğe kadar olan yüzey alanında bulunurlar, buradaki nem oranı daima %80 seviyelerinde olması gerekir. En üst kısmın kuruması çok önemli değil bu belirtmiş olduğun alanın nem oranı nemli.

  207. Merhaba efendim,

    Separatör işlem görmüş gübrenin 1 kamyon ( 16 metreküp ) fiyatı aşağı yukarı 450 TL olarak belirtmişsiniz.
    Benim size nacizane bir sorum olacaktı.
    16 metre küp seperatörlenmiş sığır gübresi kaç kilograma tekabül ediyor?
    Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba, nem durumuna bağlı olarak 12-15 Ton arasında değişiklik gösterebilir.

  208. Merhaba, yaklaşık 500m2 kullanımda olmayan tavuk çiftliğimde üretim yapmayı düşünüyorum. Mekan betonarme bu işin ticaretini yapmayı düşünüyorum. Ne kadar solucan ile başlamam gerekir ve ne kadara mal olur?

    1. Merhaba ilk başlangıç olarak 100 bin solucan öneriyoruz tecrübe kazandıkça maddi durumunuza göre üstüne koyarak sayıyı arttırabilirsiniz.

  209. Merhaba,
    Mezar şeklinde yığınlarda üretim yapmak kasalardan daha kolaydır. Çünkü hasat işlemini zahmetsiz bir şekilde kaydırma yöntemi ile yapabilirsiniz.
    Bu yorumunuzu üstte okudum.
    Kaydırma yöntemi nasıl yapılır detay verebilir misiniz?

    1. Merhaba, yığın belli bir seviyeye geldikten sonra yığının sadece yarısına nemlendirme ve mama verme işlemi uygulanır, solucanlar mama verilen tarafa göç ettikten sonra diğer taraftan hasat işlemi yapılır.

  210. Merhaba,

    Solucan humusu hasatı yaparken, delikli ekmek kasasına biraz mama koyup bekliyoruz.
    Solucanlar bu mama kasasına hücum ediyor biz de solucanların humusunu toplayabiliyoruz.
    Mama ile dolu ekmek kasası kaç gün beklemeli ki solucanlar oraya dolsun?
    Yukarda 10 gün olarak cevaplamışsınız yanlış anlamadıysam, tekrar edebilir misiniz?

  211. Merhabalar Serkan bey, verdiğiniz açıklayacı ve aydınlatıcı yazılarınız çok hoşuma gitti. Bunun için teşekkür ediyorum.
    Ben bayan bir girişimci olmak adına, ayrıca bayanların da kalkınması adına bu işi yapmak istiyorum.
    Herşeyi anladım sayılır 🙂
    Ancak kafama şu takıldı! sıvı gübre dediğiniz nedir ve nasıl yapılır,
    nasıl muhafaza ezilir yada paketlenir?

    1. Merhaba,sıvı solucan gübresi üretimi teknoloji ve maliyet gerektirir.Bu yüzden büyük firmalar sıvı gübrenin içeriği ve nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgi vermemektedir fakat solucan gübresi çayını herkes yapabilir.Ayrıca solucan gübresi çayı yapıldıktan sonra 48 saat içinde kullanılmalıdır uzun ömürlü değildir.

  212. evimin bahcesinde meyve ağacı fidanları diktim geçen sene ama yetişmedi bazıları boyları buyümedi yaklaşık bir metre boyun dalar bunların dibine gübreyi nasıl atmalıyım ve ne kadar atmalıyım.

    1. Merhaba, solucan gübresini ağaçlara uygularken, ağaçların taç izdüşümü çapında kanal açılır ve ortalama 4-5 kg daha yaşlı ağaçlarda 6-7 kg olacak şekilde kanalın içine uygulanır ve üstü kapatılır.

  213. 30 bin adeti le başlamayı düşünüyorum ama gübre kullanmam şartmı gübre hariçi gıda bulabilirim

    1. Merhaba , belli bir seviyeye kadar çay posası ve meyve sebze atıkları ile bakılabilir fakat miktar arttıkça hayvan gübresi şart olacaktır.

  214. 3-4 ay önce sizden 50000 adet solucan aldım. Herşey gayet iyi gidiyordu. Ancak son 15 gündür solucanların üzerine beslediğim mamaların üzeri beyazlaşmaya ve mantar oluşmaya başladı. Ayrıca çok fazla da küçük sinekler var. Solucanlarım hastalanmış olabilir mi? Ya da nerede yanlış yapıyorum? Son 15 güne kadar herşey gayet yolunda gidiyordu. Ancak şu an çok sıkıntılı. Solucanlara sadece fermente edilmiş çay posası veriyorum. Bu mantar ve sinek neden olabilir? Bilgi verebilir misiniz?

    1. Merhaba, sistemde sineklenme ve koku var ise sıkıntılı olan bir durum var demektir sebebine gelecek olursak aşırı derecede besleme yapıldığı zaman genelde oluşur. Ayrıca özellikle evsel atık ve çay posasıyla aşırı derecede besleme yapılırsa solucan yataklarında asidik durum oluşabilir buda solucanlara zarar verebilir.Bunun önüne geçmek için azar azar ve sık sık besleme yapmakta fayda vardır.

  215. merhaba ben bu işe girmeyi planlıyorum ve arastırmalarım devam ediyor. benim korkum bu kalifornia solucanlarının ölmesi veya zarara ugraması gibi bir sıkıntı yasanırmı.? 200 bin adet solucan alıcam inşallah en uygun fiyatı ve kaliteli oldugunu nerden nasıl öğrenebiliriz. aldıgım solucanlar sertifikalı olması gerekiyor. solucanların 3 senede öldügünü biliyorum. alınan solucanların 2-3 yasında olmadıgını nerden nasıl anlayabilirim şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba,solucanlarda sonuçta bir canlı ve ölme riski var fakat alacağınız solucanların genç yada yetişkin olup olmadığını gözünüzle anlayabilirsiniz. Ayrıca emin olmak için analiz raporu olan yerden alabilirsiniz. Solucan temini ve detaylı bilgi için iletişim bölümünde ki numaralardan bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

  216. Serkan Bey verdiğiniz bilgiler gerçekten çok pratik ve kapsamlı. Yazılarınızı okuduktan sonra bu işe 20 000 solucan ile başlamaya karar verdik. Bununla ilgili araştırma yaparken bulunduğumuz ildeki tarım il müdürlüğünden bilgi almak istedik. Ancak gördük ki müdürlükteki yetkili kişiler solucan gübresi üretimi konusunda neredeyse bizim kadar bile bilgi sahibi değiller. Hiçbir sorumuza cevap alamadan geriye döndük. Şuan kafamızda bazı soru işaretleri var.
    Brincisi S.G. kullanımında kaliteli bir mama üretilmesi halinde gerçekten verim artışı söylenildiği kadar oluyor mu? Çünkü bu konuda çok farklı bilgiler var.
    İkincisi S.G. kullanıldığı zaman diğer kimyasal gübre ve ilaçların kullanım ihtiyacı ne kadar azalıyor.
    Üçüncüsü S.G. Çayının hangi bitkilere hangi periyotlarda verilmesi gerektiği konularında bilgi verebilir misiniz?

    1. Merhaba, solucan gübresi ile yetiştirilen ürünlerde bitkiye göre değişik oranlarda verim artışı sağlanmakta. Özellikle köklü bitkilerde bu %80 kere kadar varabilmektedir. Kimyasal gübre kullanımı her yıl azaltılarak kullanılmaya devam edile bilmektedir bu toprağın analiz edilip değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkacaktır. Solucan gübresi çayını bütün bitkilere özellikle çiçeklenme ve verime yatma zamanında verilmelidir.

  217. Merhabalar. Üretim havuzumda bir kaç gün arayla can çekişen üç adet solucan gördüm. Yüzeydelerdi. Ipe dizilmiş boncuk şeklini almış. Protein zehirlenmesi olarak düşünüyorum. Havuzu komple yavaşça alt üst ettim havalanmaları için başka ölü solucana rastlamadım. Şuan endişeliyim diğer solucanlarımın ölmesinden. Yaptığım işlem dogrumudur. Ölen solucanlar yüzeydemi olur. Birde son sorum ne yapmam gerekir. İnşaallah solucanlarımın hepsi ölmez. Şimdiden teşekkürler. Iyi çalışmalar.

    1. Merhaba,yaptığınız havalandırma işlemi doğru bir işlemdir. Ölen solucanlar yüzeyde öldü ise yüzeyde olur. Kompost içinde ölenler ise sistemse eriyip gider. Birkaç solucanın ölümünden dolayı pek sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir